Klasszikus

Miller a Millenárison

2003.10.18. 00:00
Ajánlom
Néha huzamosabb időre elfogynak Budapestről a dzsessz világsztárjai, mostanában azonban jócskán elkényeztetik koncertjeikkel a rajongókat. Október 16-án Victor Bailey játszott a Petőfi Csarnokban, négy nappal később a szaxofon három tenorjaként aposztrofált Michael Brecker, David Liebman és Joe Lovano lép fel a kongresszusi központban, 22-én pedig a basszusgitáros, basszusklarinétos Marcus Miller hallható a Millenáris Teátrum színpadán.

Aki kicsit is ismeri Marcus Millert, tudja: a dzsessz és a funk húzós, feszes ötvözetére számíthat, pontos, dögös zenére, olyan koncertre, amely a szervezők ígérete szerint az ősz legnagyobb zenei eseménye lesz. Marcus Miller legmaradandóbb dobása a Tutu című lemez volt, amelyet ugyan általában a néhány éve elhunyt legendás trombitás, Miles Davis albumaként és sikereként tartanak számon, ám amelynek producere Miller volt, és amelyen ő játszotta föl (a trombitaszólók kivételével persze) valamennyi hangszerszólamot!

A Tutut azonban megelőzte egy és más.

Marcus Miller Brooklynban született, majd New York Queens és Jamaica negyedében tanulta meg, mi is az élet. Édesapja több hangszeren is játszott, másod-unokatestvére, Wynton Kelly pedig korának egyik legjobb dzsesszzongoristája volt. Nem csoda, hogy Marcus is muzsikálni kezdett, előbb a soul és a rhythm and blues érdekelte, klarinétozott, szaxofonozott, nem sokkal később basszusgitárt akasztott a nyakába, és a dzsessz felé fordult. Kisebb együttesekben játszott, ha nem volt fellépése, akkor utcazenészekkel örömzenélt a parkokban hajnalig.

A kisebb csapatokat rangos dzsessz-zenekarok követték, és most itt hosszasan illene sorolni, kik mellett tűnt fel pályafutása során. Inkább csak illusztrációként: együtt játszott a Return to Forever dobosával, Lenny White-tal, Aretha Franklinnel, Buddy Richcsel, Dave Grusinnel, David Sanbornnal vagy Bob Jamesszel. De mindenekelőtt és -felett Miles Davisszel, együttműködésük csúcspontja pedig a már említett és immár legendás Tutu, melynek sikere után Marcus Miller az amerikai zene- és filmipar csillaga lett, akit szívesen látnak a földkerekség bármely nagy dzsesszfesztiválján, dzsesszklubjában. Aki immár Grammy-díjas zeneszerző, producer.

Vasvári Pál, aki a Millenáris dzsesszprogramjaiért felelős (és aki mellesleg maga is kitűnő basszgitáros), úgy véli: nem túlzottan érdekes ma már olyan zenekarokat felléptetni, akik azt próbálják elhitetni a közönséggel, hogy 1959-ben, Harlemben járunk, és minden muzsikus nagyon szomorú. Az elmúlt évben a Millenáris színpadán megfordult sztárok, azaz John Scofield, Joe Zawinul, Bill Frisel, Mike Stern és a többiek már elég egyértelműen jelezték, hogy a Millenáris a kortárs dzsesszművészet értékeit szeretné megmutatni a magyar közönségnek. Márpedig, ha így van, akkor Marcus Miller, aki manapság a legkeresettebb, legnagyobb csillagok egyike, kihagyhatatlan a sorból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.