Klasszikus

Miller a Millenárison

2003.10.18. 00:00
Ajánlom
Néha huzamosabb időre elfogynak Budapestről a dzsessz világsztárjai, mostanában azonban jócskán elkényeztetik koncertjeikkel a rajongókat. Október 16-án Victor Bailey játszott a Petőfi Csarnokban, négy nappal később a szaxofon három tenorjaként aposztrofált Michael Brecker, David Liebman és Joe Lovano lép fel a kongresszusi központban, 22-én pedig a basszusgitáros, basszusklarinétos Marcus Miller hallható a Millenáris Teátrum színpadán.

Aki kicsit is ismeri Marcus Millert, tudja: a dzsessz és a funk húzós, feszes ötvözetére számíthat, pontos, dögös zenére, olyan koncertre, amely a szervezők ígérete szerint az ősz legnagyobb zenei eseménye lesz. Marcus Miller legmaradandóbb dobása a Tutu című lemez volt, amelyet ugyan általában a néhány éve elhunyt legendás trombitás, Miles Davis albumaként és sikereként tartanak számon, ám amelynek producere Miller volt, és amelyen ő játszotta föl (a trombitaszólók kivételével persze) valamennyi hangszerszólamot!

A Tutut azonban megelőzte egy és más.

Marcus Miller Brooklynban született, majd New York Queens és Jamaica negyedében tanulta meg, mi is az élet. Édesapja több hangszeren is játszott, másod-unokatestvére, Wynton Kelly pedig korának egyik legjobb dzsesszzongoristája volt. Nem csoda, hogy Marcus is muzsikálni kezdett, előbb a soul és a rhythm and blues érdekelte, klarinétozott, szaxofonozott, nem sokkal később basszusgitárt akasztott a nyakába, és a dzsessz felé fordult. Kisebb együttesekben játszott, ha nem volt fellépése, akkor utcazenészekkel örömzenélt a parkokban hajnalig.

A kisebb csapatokat rangos dzsessz-zenekarok követték, és most itt hosszasan illene sorolni, kik mellett tűnt fel pályafutása során. Inkább csak illusztrációként: együtt játszott a Return to Forever dobosával, Lenny White-tal, Aretha Franklinnel, Buddy Richcsel, Dave Grusinnel, David Sanbornnal vagy Bob Jamesszel. De mindenekelőtt és -felett Miles Davisszel, együttműködésük csúcspontja pedig a már említett és immár legendás Tutu, melynek sikere után Marcus Miller az amerikai zene- és filmipar csillaga lett, akit szívesen látnak a földkerekség bármely nagy dzsesszfesztiválján, dzsesszklubjában. Aki immár Grammy-díjas zeneszerző, producer.

Vasvári Pál, aki a Millenáris dzsesszprogramjaiért felelős (és aki mellesleg maga is kitűnő basszgitáros), úgy véli: nem túlzottan érdekes ma már olyan zenekarokat felléptetni, akik azt próbálják elhitetni a közönséggel, hogy 1959-ben, Harlemben járunk, és minden muzsikus nagyon szomorú. Az elmúlt évben a Millenáris színpadán megfordult sztárok, azaz John Scofield, Joe Zawinul, Bill Frisel, Mike Stern és a többiek már elég egyértelműen jelezték, hogy a Millenáris a kortárs dzsesszművészet értékeit szeretné megmutatni a magyar közönségnek. Márpedig, ha így van, akkor Marcus Miller, aki manapság a legkeresettebb, legnagyobb csillagok egyike, kihagyhatatlan a sorból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Vizuál

A macsó, aki nőként aratta első sikerét

Jack Lemmon oldalán tipegett be a világhírnévbe, de később is olyan partnerekkel dolgozott, mint Roger Moore. Magyar gyökerei mindig fontosak voltak számára. 2010. szeptember 29-én halt meg  Tony Curtis.
Plusz

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Katalin és Vilmos kisfia, a hétéves brit herceg a hétvégén kapott egy különleges ajándékot Sir David Attenborough-tól a világhírű természetfilmes új filmjének bemutatása alkalmából. A műkincsek és a kulturális örökség részét képező tárgyak kérdése amúgy is sok vita tárgya, de abban talán megegyezhetünk, hogy a máltai reakció marketing szempontból meglehetősen elhibázott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A zene világnapját ünnepli a MUS-E

A Menuhin nevelési koncepciója nyomán életre hívott szervezet rövid videóban mutatta be munkáját. Október 1-jén ünnepeljük – a neves hegedűművész kezdeményezésére – A zene világnapját.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkijra fókuszál a ma kezdődő Orosz Zenei Fesztivál

Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állítottak össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg az október 10-ig tartó rendezvényen.
Klasszikus hír

Magyar állampolgár lett Gilbert Varga

A Pannon Filharmonikusok egyik vezető karmestere október 1-jén, a Zene Világnapján vette át a magyar állampolgárságát igazoló dokumentumot.
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.