Klasszikus

Milliárdos lehet a hiány az NKA-nál

A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) idei járulékbevétele akár egymilliárddal is kevesebb lehet, mint a korábban becsült összeg. A tervek szerint emiatt egységesen tíz százalékkal csökkentik az egyes szakkollégiumok költségvetését. Az NKA – általunk utolért – szakmai kollégiumainak vezetői meglehetősen pesszimisták a jövőt illetően. Pánik ugyan nincs, de szinte valamennyien a folyóirat- és a könyvkiadást nevezték meg a pénzhiány nagy veszteseinek.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram, noha az elmúlt időszakban évről évre több kulturálisjárulék-bevételt oszthat el, most mégis váratlan pénzügyi helyzet kezelésére kell berendezkednie. Harsányi László, az NKA elnöke lapunknak elmondta, hogy az idei első nyolchavi járulékbevétel hatszázmillió forinttal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában érkezett pénz. (Tavaly mintegy nyolcmilliárd forint volt a járulékbevétel, 2004-re 8,9 milliárdot terveztek, a jövő évi terv pedig 9,6 milliárd forint.) "Úgy tudjuk, hogy a szeptemberi járulék már hatvan millió forinttal több lesz, mint a tavaly szeptemberi, és októberben is folytatódhat a javulás, de becslések szerint az idei bevétel így is akár egymilliárddal elmaradhat a korábban becsültnél" – tette hozzá az elnök. Harsányi közölte, pályázatokat nem törölnek, de kénytelenek csökkenteni a szakkollégiumok költségvetését. A tervek szerint egységesen tíz százalékkal mérséklik az egyes területekre fordítható idei összeget, de a szakkollégiumoknak lehetőségük van a rendelkezésükre álló éves keret 15 százalékáig a jövő évi bevételük terhére költeni. A javasolt megoldásról információnk szerint október 4-én dönt az alapprogram bizottsága. Harsányi megjegyezte, hogy a szervezet éves működési költsége a teljes járulékbevétel öt-hat százalékát teszi ki, ezt az arányt tovább nem tudják csökkenteni azért sem, mert elindítottak bizonyos informatikai fejlesztéseket, és ezt a folyamatot nem szeretnék leállítani. Az elnök kérdésünkre azt mondta, hogy a bevételkiesés okát az NKA-nál nem ismerik, mivel az ehhez szükséges információk csupán az APEH-nál állnak rendelkezésre, és részben adótitokként kezelik. Harsányi hozzátette: "Lehet, hogy az elmúlt év első felében valamilyen rendkívüli összeg került be a rendszerbe, például az adóellenőrzés utáni behajtás öt évre visszamenőleg, de a hiányzó összeg nagysága miatt ez – ha valóban volt ilyen – csak részben jelent magyarázatot."

Chochol Károly, a fotóművészeti szakmai kollégium elnöke elmondta, hogy kifejezetten meglepte a forráscsökkenés, hiszen inkább növekedésre számítottak. Erre szükség is lenne, hiszen – mint lapunknak nyilatkozott – most már kiállítótermek milliós bérleti összegeivel is számolni kell egy-egy kiállítás költségvetésének tervezésekor. A fotóművészeti kollégiumnak az évi 140 millióhoz képest várhatóan tizennégymillió forinttal kell kevesebbel gazdálkodnia. Chochol szerint ez az ösztöndíjakat nem érinti ugyan, de a szakfolyóiratok, szakkönyvek és a kiállítások támogatását csökkenteni kell.

Az eddig 416 millió forintból gazdálkodó szépirodalmi szakmai kollégiumban sem az ösztöndíjak kerültek veszélybe. Cs. Tóth János elnök szerint a folyóirat-kiadás – amelyet a szakkollégiumi elnök a magyar szellemi élet utolsó védőbástyájának nevezett – szenvedi meg leginkább a tízszázalékos elvonást. Bár döntés még nem született, valószínű, hogy kevesebb folyóirat kap majd a mostaninál kisebb támogatást. Cs. Tóth szerint annak ellenére, hogy az idén megpróbálták korrigálni az elmúlt év alacsonyabb támogatási összegeit, a könyvkiadás tavaly és most is sokat veszített. Az elnök kívánatosnak nevezte azt is, hogy az olvasói szokások kutatása helyett inkább a folyóiratokat támogassák pénzzel, oly módon, hogy előfizetői akciókkal, kedvezményekkel növelhessék a lapok az olvasói táborukat.

A zenészek körében nem okozott megrendülést a pénzelvonás. Tihanyi László, a zenei szakmai kollégium elnöke elmondta, hogy a harmincmilliós pénzkiesés rosszul érinti ugyan a kotta- és folyóirat-kiadást, de már a kétharmadát elosztották a rendelkezésre álló keretnek, így "csak" tíz-tizenkét ügyet kell még a kollégiumnak megtárgyalnia. Mindenesetre abban reménykednek, hátha novemberben csökken a hiány az NKA-nál.

Sokkal sötétebbnek látja a helyzetet Meczner János, a színházi szakmai kollégium elnöke, hiszen az eddigi 377 milliós keret most valószínűleg 36,5 millióval csökken. A elnök szerint súlyosbítja a helyzetet az új áfatörvény is, mivel a színházak nem igényelhetik már vissza az általános forgalmi adót. Igaz, a kormány hatvanszázalékos kompenzációt adott, de az inflációval együtt mindezek komoly pénzügyi nehézségeket okoznak. Meczner elmondta, hogy így sajnos kevesebb nyertes pályázatot hirdethetnek ki, hiszen 100-200 ezer forintos támogatásokat osztani értelmetlennek tűnik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.