Klasszikus

Milliárdos lehet a hiány az NKA-nál

2004.09.30. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) idei járulékbevétele akár egymilliárddal is kevesebb lehet, mint a korábban becsült összeg. A tervek szerint emiatt egységesen tíz százalékkal csökkentik az egyes szakkollégiumok költségvetését. Az NKA – általunk utolért – szakmai kollégiumainak vezetői meglehetősen pesszimisták a jövőt illetően. Pánik ugyan nincs, de szinte valamennyien a folyóirat- és a könyvkiadást nevezték meg a pénzhiány nagy veszteseinek.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram, noha az elmúlt időszakban évről évre több kulturálisjárulék-bevételt oszthat el, most mégis váratlan pénzügyi helyzet kezelésére kell berendezkednie. Harsányi László, az NKA elnöke lapunknak elmondta, hogy az idei első nyolchavi járulékbevétel hatszázmillió forinttal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában érkezett pénz. (Tavaly mintegy nyolcmilliárd forint volt a járulékbevétel, 2004-re 8,9 milliárdot terveztek, a jövő évi terv pedig 9,6 milliárd forint.) "Úgy tudjuk, hogy a szeptemberi járulék már hatvan millió forinttal több lesz, mint a tavaly szeptemberi, és októberben is folytatódhat a javulás, de becslések szerint az idei bevétel így is akár egymilliárddal elmaradhat a korábban becsültnél" – tette hozzá az elnök. Harsányi közölte, pályázatokat nem törölnek, de kénytelenek csökkenteni a szakkollégiumok költségvetését. A tervek szerint egységesen tíz százalékkal mérséklik az egyes területekre fordítható idei összeget, de a szakkollégiumoknak lehetőségük van a rendelkezésükre álló éves keret 15 százalékáig a jövő évi bevételük terhére költeni. A javasolt megoldásról információnk szerint október 4-én dönt az alapprogram bizottsága. Harsányi megjegyezte, hogy a szervezet éves működési költsége a teljes járulékbevétel öt-hat százalékát teszi ki, ezt az arányt tovább nem tudják csökkenteni azért sem, mert elindítottak bizonyos informatikai fejlesztéseket, és ezt a folyamatot nem szeretnék leállítani. Az elnök kérdésünkre azt mondta, hogy a bevételkiesés okát az NKA-nál nem ismerik, mivel az ehhez szükséges információk csupán az APEH-nál állnak rendelkezésre, és részben adótitokként kezelik. Harsányi hozzátette: "Lehet, hogy az elmúlt év első felében valamilyen rendkívüli összeg került be a rendszerbe, például az adóellenőrzés utáni behajtás öt évre visszamenőleg, de a hiányzó összeg nagysága miatt ez – ha valóban volt ilyen – csak részben jelent magyarázatot."

Chochol Károly, a fotóművészeti szakmai kollégium elnöke elmondta, hogy kifejezetten meglepte a forráscsökkenés, hiszen inkább növekedésre számítottak. Erre szükség is lenne, hiszen – mint lapunknak nyilatkozott – most már kiállítótermek milliós bérleti összegeivel is számolni kell egy-egy kiállítás költségvetésének tervezésekor. A fotóművészeti kollégiumnak az évi 140 millióhoz képest várhatóan tizennégymillió forinttal kell kevesebbel gazdálkodnia. Chochol szerint ez az ösztöndíjakat nem érinti ugyan, de a szakfolyóiratok, szakkönyvek és a kiállítások támogatását csökkenteni kell.

Az eddig 416 millió forintból gazdálkodó szépirodalmi szakmai kollégiumban sem az ösztöndíjak kerültek veszélybe. Cs. Tóth János elnök szerint a folyóirat-kiadás – amelyet a szakkollégiumi elnök a magyar szellemi élet utolsó védőbástyájának nevezett – szenvedi meg leginkább a tízszázalékos elvonást. Bár döntés még nem született, valószínű, hogy kevesebb folyóirat kap majd a mostaninál kisebb támogatást. Cs. Tóth szerint annak ellenére, hogy az idén megpróbálták korrigálni az elmúlt év alacsonyabb támogatási összegeit, a könyvkiadás tavaly és most is sokat veszített. Az elnök kívánatosnak nevezte azt is, hogy az olvasói szokások kutatása helyett inkább a folyóiratokat támogassák pénzzel, oly módon, hogy előfizetői akciókkal, kedvezményekkel növelhessék a lapok az olvasói táborukat.

A zenészek körében nem okozott megrendülést a pénzelvonás. Tihanyi László, a zenei szakmai kollégium elnöke elmondta, hogy a harmincmilliós pénzkiesés rosszul érinti ugyan a kotta- és folyóirat-kiadást, de már a kétharmadát elosztották a rendelkezésre álló keretnek, így "csak" tíz-tizenkét ügyet kell még a kollégiumnak megtárgyalnia. Mindenesetre abban reménykednek, hátha novemberben csökken a hiány az NKA-nál.

Sokkal sötétebbnek látja a helyzetet Meczner János, a színházi szakmai kollégium elnöke, hiszen az eddigi 377 milliós keret most valószínűleg 36,5 millióval csökken. A elnök szerint súlyosbítja a helyzetet az új áfatörvény is, mivel a színházak nem igényelhetik már vissza az általános forgalmi adót. Igaz, a kormány hatvanszázalékos kompenzációt adott, de az inflációval együtt mindezek komoly pénzügyi nehézségeket okoznak. Meczner elmondta, hogy így sajnos kevesebb nyertes pályázatot hirdethetnek ki, hiszen 100-200 ezer forintos támogatásokat osztani értelmetlennek tűnik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.