Klasszikus

Milyen koncerteket ajánl a Fidelio augusztusra?

2016.08.12. 10:27
Ajánlom
A nyár utolsó hónapja Budapesten is tartogat még meglepetéseket.
Holdfény Estek Hegedűs Endrével

augusztus 2. 19:30 Pesti Vármegyeháza díszudvara
Hegedűs Endre

Hegedűs Endre

Immáron tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Holdfény Estek nyári koncertsorozatot.A sorozat utolsó, augusztusi koncertje is számos különleges zenei csemegével és vendégművésszel várja az érdeklődőket. A hangversenyre Budapest belvárosában, a Pesti Vármegyeháza díszudvarán kerül sor, ahol Hegedűs Endre zongoraművész mellett Temesi Mária és Hegedűs Katalin közreműködik majd. Az esten a művészek a 19. század végének érett romantikájába engednek bepillantást Liszt zongoraműveitől Wagner operaparafrázisain át egészen a Liszt-dalokig.

Rákász Gergely orgonaestje

augusztus 11. 20:00 Városmajori Szabadtéri Színpad
Rákász Gergely

Rákász Gergely

„Wolfgang olyan ember – beszél a programról a művész –, aki elkezd mesélni egy viccet, aztán telefonon hívják, felkapja, megbeszél dolgokat. Tudom, hogy most adja el egy darabját negyedáron. Próbálnék segíteni, de leint, sír és nevet, leír egy fontosnak vélt zenei sort, megkeveri a rántást, aztán folytatja a viccet. És amit újonnan leírt, az zseniális. Megnézem a Facebookomat, és látom, hogy még szelfizett is, amíg nem figyeltem, és kiírta: #HavingFunWithMaestroRákász.”

Az Óbudai Danubia Zenekar a SZIGET-en

augusztus 12. 18:00 SZIGET Fesztivál
Hámori Máté

Hámori Máté

Hámori Máté és együttese augusztusban birtokba veszi a Fidelio Színpadot a SZIGET Fesztiválon.Mozart ugyanúgy cool, mint Sting; Beethoven keményebb bármelyik rockbandánál, és Puccini akár Freddy Mercurynek is írhatott volna számokat. Ebben a felfedezésben segít egy szimfonikus zenekar éppen a szomszédból, ahol a muzsikusok nem sokkal idősebbek, mint te. Hallgasd meg őket, és meg fogsz lepődni, mennyire ismerős lesz a legtöbb zene. Mindennap más meglepetésvendéget hoznak, például Érdi Tamás és Demény Balázs zongoraművészeket vagy a Virtuózok sztárját, Kökény Tamást.

Nagy-Britannia Nemzeti Ifjúsági Hárfaegyüttese

augusztus 12. 19:00 MOM Kulturális Központ
nagy britannia harfa

nagy britannia harfa (Fotó/Forrás: Blair Ryan)

Az Európában egyedülálló zenekart az Egyesült Királyság harminc legtehetségesebb hárfása alkotja. A világhírű hárfaművész, Marissa Robles a következő szavakkal illette a formációt: „Egyszerűen csodálatos és szenvedélyes játék”. Az alapító, a neves hárfaművész, Luisa Cordell célja, hogy képzési és fejlődési lehetőséget nyújtson a tehetséges hárfások számára. A budapesti koncerten összesen huszonkét tagból, diákokból és felnőttekből álló együttes lép fel változatos repertoárral a klasszikusoktól a hagyományos kelta zenén át a filmzenékig.

Ünnepi koncert a Virtuózokkal

augusztus 20. 20:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad
shutterstock 444407959

shutterstock 444407959 (Fotó/Forrás: Shutterstock)

A tavalyi koncerthez hasonlóan idén is nagyszabású gálakoncertet adnak a műsorban felfedezett fiatal tehetségek. A tehetségkutató soha nem látott népszerűségnek örvend a műfajában. A három korcsoportban zajló verseny nem csupán a fiatal reménységeknek ad egyedülálló lehetőséget a bemutatkozásra és az előrelépésre, hanem széles körben képes népszerűsíteni a komolyzenét, valamint közvetíti a kitartás, az elhivatottság és a szorgalom értékeit a fiatalok számára. Az ünnepi gálán most is a legjobbak adnak különleges, alkalomhoz illő műsort, amelynek szünetében élőben vetítik ki az ünnepi tűzijátékot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Színház

Ria, ria, lambéria – Kritika a Radnóti Színház Gina című előadásáról

A GHB (gamma-hidroxi-butirát vagy gamma-hidroxi-vajsav, a köznyelvben: gina) szerves vegyület. Kis adagban izomnövelésre használják, nagyobb adagja euforikus állapotot idéz elő, még nagyobb mennyiségben altatásra is alkalmas. Veszélyes partidrog.
Könyv

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.
Könyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.
Klasszikus ajánló

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.
Klasszikus kult50

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.
Klasszikus hír

Új magyar fejlesztés forradalmasítja a tubajátékot

Egy új magyar hangszerfejlesztésnek köszönhetően ezentúl állva is lehet játszani az ehhez átalakított tubán. A Szentpáli Roland és Juhász Zoltán által kifejlesztett mechanika lehetővé teszi, hogy a szólista szabadon mozogjon a színpadon.
Klasszikus hír

„A halál életünk igazi célja” – írta Mozart haldokló apjának

Mozart haldokló apjához írt levele került a salzburgi Mozarteum Alapítvány tulajdonába. Két másik levéllel is gazdagodott a gyűjtemény.