Klasszikus

Milyen koncerteket ajánl a Fidelio augusztusra?

2016.08.12. 10:27
Ajánlom
A nyár utolsó hónapja Budapesten is tartogat még meglepetéseket.
Holdfény Estek Hegedűs Endrével

augusztus 2. 19:30 Pesti Vármegyeháza díszudvara
Hegedűs Endre

Hegedűs Endre

Immáron tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Holdfény Estek nyári koncertsorozatot.A sorozat utolsó, augusztusi koncertje is számos különleges zenei csemegével és vendégművésszel várja az érdeklődőket. A hangversenyre Budapest belvárosában, a Pesti Vármegyeháza díszudvarán kerül sor, ahol Hegedűs Endre zongoraművész mellett Temesi Mária és Hegedűs Katalin közreműködik majd. Az esten a művészek a 19. század végének érett romantikájába engednek bepillantást Liszt zongoraműveitől Wagner operaparafrázisain át egészen a Liszt-dalokig.

Rákász Gergely orgonaestje

augusztus 11. 20:00 Városmajori Szabadtéri Színpad
Rákász Gergely

Rákász Gergely

„Wolfgang olyan ember – beszél a programról a művész –, aki elkezd mesélni egy viccet, aztán telefonon hívják, felkapja, megbeszél dolgokat. Tudom, hogy most adja el egy darabját negyedáron. Próbálnék segíteni, de leint, sír és nevet, leír egy fontosnak vélt zenei sort, megkeveri a rántást, aztán folytatja a viccet. És amit újonnan leírt, az zseniális. Megnézem a Facebookomat, és látom, hogy még szelfizett is, amíg nem figyeltem, és kiírta: #HavingFunWithMaestroRákász.”

Az Óbudai Danubia Zenekar a SZIGET-en

augusztus 12. 18:00 SZIGET Fesztivál
Hámori Máté

Hámori Máté

Hámori Máté és együttese augusztusban birtokba veszi a Fidelio Színpadot a SZIGET Fesztiválon.Mozart ugyanúgy cool, mint Sting; Beethoven keményebb bármelyik rockbandánál, és Puccini akár Freddy Mercurynek is írhatott volna számokat. Ebben a felfedezésben segít egy szimfonikus zenekar éppen a szomszédból, ahol a muzsikusok nem sokkal idősebbek, mint te. Hallgasd meg őket, és meg fogsz lepődni, mennyire ismerős lesz a legtöbb zene. Mindennap más meglepetésvendéget hoznak, például Érdi Tamás és Demény Balázs zongoraművészeket vagy a Virtuózok sztárját, Kökény Tamást.

Nagy-Britannia Nemzeti Ifjúsági Hárfaegyüttese

augusztus 12. 19:00 MOM Kulturális Központ
nagy britannia harfa

nagy britannia harfa (Fotó/Forrás: Blair Ryan)

Az Európában egyedülálló zenekart az Egyesült Királyság harminc legtehetségesebb hárfása alkotja. A világhírű hárfaművész, Marissa Robles a következő szavakkal illette a formációt: „Egyszerűen csodálatos és szenvedélyes játék”. Az alapító, a neves hárfaművész, Luisa Cordell célja, hogy képzési és fejlődési lehetőséget nyújtson a tehetséges hárfások számára. A budapesti koncerten összesen huszonkét tagból, diákokból és felnőttekből álló együttes lép fel változatos repertoárral a klasszikusoktól a hagyományos kelta zenén át a filmzenékig.

Ünnepi koncert a Virtuózokkal

augusztus 20. 20:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad
shutterstock 444407959

shutterstock 444407959 (Fotó/Forrás: Shutterstock)

A tavalyi koncerthez hasonlóan idén is nagyszabású gálakoncertet adnak a műsorban felfedezett fiatal tehetségek. A tehetségkutató soha nem látott népszerűségnek örvend a műfajában. A három korcsoportban zajló verseny nem csupán a fiatal reménységeknek ad egyedülálló lehetőséget a bemutatkozásra és az előrelépésre, hanem széles körben képes népszerűsíteni a komolyzenét, valamint közvetíti a kitartás, az elhivatottság és a szorgalom értékeit a fiatalok számára. Az ünnepi gálán most is a legjobbak adnak különleges, alkalomhoz illő műsort, amelynek szünetében élőben vetítik ki az ünnepi tűzijátékot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.