Klasszikus

Milyen koncerteket ajánl a Fidelio decemberre?

2016.12.01. 10:59
Ajánlom
Az adventi koncertek mellett világsztárokban sem lesz hiány az év utolsó hónapjában. Szerintünk ezek a legérdekesebb klasszikus zenei hangversenyek.
Leonidas Kavakos és a Fesztiválzenekar
december 2–5. 19:45 Zeneakadémia
Leonidas Kavakos

Leonidas Kavakos (Fotó/Forrás: Yannis Bournias)

Hogyan erősíti és hogyan ellenpontozza egymást két korszakos zeneszerző-óriás, Schubert és Bartók zenéje?

A kettejük életművének létrejötte között eltelt durván egy évszázadban rengeteg minden történt a zenében, a művek különböző világokat képviselnek: az érett Bartók és a nem egészen húszesztendős Schubert egy műsorban izgalmas vállalkozás. Bartók hegedűversenye a hangszíneffektusok és a sok különleges, kevert hangzás miatt kemény próbatétel. Ezt csak Schubert V. szimfóniája tudja feloldani, amiben még nyoma sincs a rezignációnak, inkább a fiatalos lendületet és derűt hallhatjuk ki belőle.

Az Óbudai Danubia Zenekar és Bach
december 10. 19:00 BMC 
Bach

Bach

A zeneszerző-sorozat elérkezett a nagy origóhoz, a szentek szentjéhez, aki papucsban és parókában valószínűleg egy teljesen hétköznapi mesterember volt.

Bach minden idők zenésze és zeneszerzője, a nagyok mestere, a kicsinyek vigasza. De miért is? Erre nehéz válaszolni, a jelenség, amit a négy zenei hangot is jelölő betű takar, túlnő magán az életművön. A csodát a hangok hordozzák, a dallamok kifogyhatatlan áradása és – hittől és vallástól függetlenül – a Szentlélek lehelete, ami századok múltán is élővé izzítja ezeket a megmagyarázhatatlan, földöntúli zenéket.

Bogányi Gergely és a Pannon Filharmonikusok
december 16. 19:30 Müpa
Bogányi Gergely

Bogányi Gergely (Fotó/Forrás: Magyar Állami Operaház)

A pódiumon megpróbálom elfelejteni, amit addig tudtam, hogy megszülethessen a zene csodája, ami mindig más.”

Bogányi Gergely játékát hallhatjuk Brahms I. zongoraversenyében, amelynek érdekessége, hogy szimfóniának készült, és a szerző csak barátja, Schumann halálának hatására alakította át versenyművé. Dvořák VI. szimfóniájához minden valószínűség szerint éppen Brahms II. szimfóniája szolgált inspirációul, amit különösen az első és az utolsó tételek hasonlósága igazolhat. A művet azonban mindenképpen egyedivé teszi a cseh nemzeti stílus jelenléte, ami a későbbiekben a kompozíció meghatározó elemévé is válik.

Kodály 134
december 16. 19:30 Zeneakadémia
kodaly zoltan-620x330

kodaly zoltan-620x330

Kodály Zoltán születésnapján a Zeneakadémia immár hagyományosnak mondható hangversennyel tiszteleg a nagy zeneszerző előtt.

Kodályt – aki nemcsak komponista, zenepedagógus és zenetudós, de a múlt század egyik legnagyobb hatású közéleti személyisége is volt – diákként és tanárként is szoros kapcsolat fűzte a Zeneakadémiához. Zeneszerzőként itt szerzett diplomát, 1907-től összhangzattant, később közel két évtizeden keresztül zeneszerzést tanított alma materében. Az ünnepi műsor, amelyen Kodály nagy formátumú kórusművei mellett a Szerenád és több dal is helyet kapott, idén is a legkiválóbb fellépők közreműködésével zajlik majd.

Anna Vinnyickaja és a Concerto Budapest
december 18. 19:30 Müpa
Anna Vinnyickaja

Anna Vinnyickaja (Fotó/Forrás: Gela Megrelidze)

A vendégszólista a 2007-es brüsszeli Erzsébet Királyné Verseny győzteseként lép pódiumra.

Csajkovszkij varázslatos karácsonyi szvitjét a zeneszerző imádott Szása húgának halála és a közös boldog karácsonyok emléke inspirálta. A diótörő a testvéri szeretet zenei emlékműve, míg Rachmaninov leghíresebb, II. zongoraverseny ének letisztultan emelkedett drámája az orosz mester évekig tartó alkotói válságának és idegösszeomlásának leküzdését jelzi. Brahms rendkívül népszerű Magyar táncok című sorozata pedig a népies hangzás műzenébe oltásának örökérvényű példája.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara
december 20. 19:30 Zeneakadémia

Bach mellett Vajda János és Tóth Péter is a karácsonyi ünnepkör népszokásaiból, énekeiből merített.

Az együttesek színei ezúttal a karácsony fényeihez illeszkedve ragyognak fel, különösen igaz ez Bach C-dúr zenekari szvitjére, amely akár egy fényűző francia palota báltermében is elhangozhatott volna. Tóth Péter és Vajda János a barokk korszak kiemelkedő műfajaira visszatekintve, a falusi ünnepek rituáléját körvonalazva állították össze ünnepi darabjaikat. Annak az időszaknak a zeneisége inspirálta őket, mely még természetes átjárást engedett a komponált művészi zene és a népzene között.

A Szent Efrém Férfikar New Yorkban
december 28., 29., 30. 19:30 BMC
adventi koszontesek szent efrem ferfikar (1)

adventi koszontesek szent efrem ferfikar (1)

A világ fővárosa – sokszor csak így emlegetik az Egyesült Államok legnépesebb városát, New Yorkot.

Az együttes három estén idézi meg azoknak a zenészeknek és zeneszerzőknek a szellemét és műveit Dvořáktól és Stravinskytől indulva Bartókon és Gershwinen át Samuel Barberig és Steve Reichig, akiknek az életében központi szerepet játszott A Város. A BMC tér- és időkapuvá válik, ahol megelevenednek a Madison Square Garden bokszmeccsei, a Lincoln Center fergeteges koncertjei, a Birdland füstös jazzestjei, a Broadway csillogása és a Central Parkban vagy az Empire State Building lábánál játszó utcazenészek.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra