Klasszikus

Milyen koncerteket ajánl a Fidelio decemberre?

2016.12.01. 10:59
Ajánlom
Az adventi koncertek mellett világsztárokban sem lesz hiány az év utolsó hónapjában. Szerintünk ezek a legérdekesebb klasszikus zenei hangversenyek.
Leonidas Kavakos és a Fesztiválzenekar
december 2–5. 19:45 Zeneakadémia
Leonidas Kavakos

Leonidas Kavakos (Fotó/Forrás: Yannis Bournias)

Hogyan erősíti és hogyan ellenpontozza egymást két korszakos zeneszerző-óriás, Schubert és Bartók zenéje?

A kettejük életművének létrejötte között eltelt durván egy évszázadban rengeteg minden történt a zenében, a művek különböző világokat képviselnek: az érett Bartók és a nem egészen húszesztendős Schubert egy műsorban izgalmas vállalkozás. Bartók hegedűversenye a hangszíneffektusok és a sok különleges, kevert hangzás miatt kemény próbatétel. Ezt csak Schubert V. szimfóniája tudja feloldani, amiben még nyoma sincs a rezignációnak, inkább a fiatalos lendületet és derűt hallhatjuk ki belőle.

Az Óbudai Danubia Zenekar és Bach
december 10. 19:00 BMC 
Bach

Bach

A zeneszerző-sorozat elérkezett a nagy origóhoz, a szentek szentjéhez, aki papucsban és parókában valószínűleg egy teljesen hétköznapi mesterember volt.

Bach minden idők zenésze és zeneszerzője, a nagyok mestere, a kicsinyek vigasza. De miért is? Erre nehéz válaszolni, a jelenség, amit a négy zenei hangot is jelölő betű takar, túlnő magán az életművön. A csodát a hangok hordozzák, a dallamok kifogyhatatlan áradása és – hittől és vallástól függetlenül – a Szentlélek lehelete, ami századok múltán is élővé izzítja ezeket a megmagyarázhatatlan, földöntúli zenéket.

Bogányi Gergely és a Pannon Filharmonikusok
december 16. 19:30 Müpa
Bogányi Gergely

Bogányi Gergely (Fotó/Forrás: Magyar Állami Operaház)

A pódiumon megpróbálom elfelejteni, amit addig tudtam, hogy megszülethessen a zene csodája, ami mindig más.”

Bogányi Gergely játékát hallhatjuk Brahms I. zongoraversenyében, amelynek érdekessége, hogy szimfóniának készült, és a szerző csak barátja, Schumann halálának hatására alakította át versenyművé. Dvořák VI. szimfóniájához minden valószínűség szerint éppen Brahms II. szimfóniája szolgált inspirációul, amit különösen az első és az utolsó tételek hasonlósága igazolhat. A művet azonban mindenképpen egyedivé teszi a cseh nemzeti stílus jelenléte, ami a későbbiekben a kompozíció meghatározó elemévé is válik.

Kodály 134
december 16. 19:30 Zeneakadémia
kodaly zoltan-620x330

kodaly zoltan-620x330

Kodály Zoltán születésnapján a Zeneakadémia immár hagyományosnak mondható hangversennyel tiszteleg a nagy zeneszerző előtt.

Kodályt – aki nemcsak komponista, zenepedagógus és zenetudós, de a múlt század egyik legnagyobb hatású közéleti személyisége is volt – diákként és tanárként is szoros kapcsolat fűzte a Zeneakadémiához. Zeneszerzőként itt szerzett diplomát, 1907-től összhangzattant, később közel két évtizeden keresztül zeneszerzést tanított alma materében. Az ünnepi műsor, amelyen Kodály nagy formátumú kórusművei mellett a Szerenád és több dal is helyet kapott, idén is a legkiválóbb fellépők közreműködésével zajlik majd.

Anna Vinnyickaja és a Concerto Budapest
december 18. 19:30 Müpa
Anna Vinnyickaja

Anna Vinnyickaja (Fotó/Forrás: Gela Megrelidze)

A vendégszólista a 2007-es brüsszeli Erzsébet Királyné Verseny győzteseként lép pódiumra.

Csajkovszkij varázslatos karácsonyi szvitjét a zeneszerző imádott Szása húgának halála és a közös boldog karácsonyok emléke inspirálta. A diótörő a testvéri szeretet zenei emlékműve, míg Rachmaninov leghíresebb, II. zongoraverseny ének letisztultan emelkedett drámája az orosz mester évekig tartó alkotói válságának és idegösszeomlásának leküzdését jelzi. Brahms rendkívül népszerű Magyar táncok című sorozata pedig a népies hangzás műzenébe oltásának örökérvényű példája.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara
december 20. 19:30 Zeneakadémia

Bach mellett Vajda János és Tóth Péter is a karácsonyi ünnepkör népszokásaiból, énekeiből merített.

Az együttesek színei ezúttal a karácsony fényeihez illeszkedve ragyognak fel, különösen igaz ez Bach C-dúr zenekari szvitjére, amely akár egy fényűző francia palota báltermében is elhangozhatott volna. Tóth Péter és Vajda János a barokk korszak kiemelkedő műfajaira visszatekintve, a falusi ünnepek rituáléját körvonalazva állították össze ünnepi darabjaikat. Annak az időszaknak a zeneisége inspirálta őket, mely még természetes átjárást engedett a komponált művészi zene és a népzene között.

A Szent Efrém Férfikar New Yorkban
december 28., 29., 30. 19:30 BMC
adventi koszontesek szent efrem ferfikar (1)

adventi koszontesek szent efrem ferfikar (1)

A világ fővárosa – sokszor csak így emlegetik az Egyesült Államok legnépesebb városát, New Yorkot.

Az együttes három estén idézi meg azoknak a zenészeknek és zeneszerzőknek a szellemét és műveit Dvořáktól és Stravinskytől indulva Bartókon és Gershwinen át Samuel Barberig és Steve Reichig, akiknek az életében központi szerepet játszott A Város. A BMC tér- és időkapuvá válik, ahol megelevenednek a Madison Square Garden bokszmeccsei, a Lincoln Center fergeteges koncertjei, a Birdland füstös jazzestjei, a Broadway csillogása és a Central Parkban vagy az Empire State Building lábánál játszó utcazenészek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.