Klasszikus

Milyen koncerteket ajánl a Fidelio júliusra?

2016.06.22. 15:11
Ajánlom
Hamarosan itt az év legmelegebb hónapja, a szabadtéri koncertek kínálata pedig bőséges. A szerintünk legjobbnak ígérkező előadásokat szedtük csokorba.

Nemzetközi Kórusünnep

július 9–12. 19:00 Müpa 
Hollerung Gábor

Hollerung Gábor

A Kórusünnep keretében július 11–12-én zajló Grand Prix verseny, valamint a workshopok díjtalanul látogathatók.

A tavalyi Kórusünnep bizonyította: a kóruszene igenis érdekes, és rengeteg arca van. Ezekből kíván ízelítőt nyújtani az eseménysorozat, amelyen a kóruszenei világ színe-java bemutatkozik, s amely mindenki számára tartogat valami figyelemre méltót: spirituálét, elementáris erejű afrikai és vérpezsdítő balkáni zenét, valamint szelíd szépségű skandináv folklórt. A hangversenyeken nemzetközi rangú énekkarok mutatkoznak be, amelyeknek a Grand Prix versenyen is szurkolhat a közönség.

Oscar zene

július 15. 20:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad
oscar zene

oscar zene

A nagy sikerű filmzenekoncert-sorozat idén az Oscar-díj jegyében folytatódik.

A filmtörténelem legnagyobb filmjei és legnépszerűbb filmzenéi kerülnek terítékre Hollywood aranykorától egészen napjainkig olyan újdonságokkal a programban, mint Max Steiner gyönyörű szvitje az Elfújta a széltémáiból, a magyar származású Miklós Rózsa epikus kísérete Ben-Hurkalandjához, illetve Vangelis légies himnusza a Tűzszekerekcímű filmből. A koncert az egész filmtörténelmen átívelő válogatást ad James Horner zsenialitásától Hans Zimmer fülbemászó dallamain át John Williams örökérvényű klasszikusaiig.

Három tenor a Margitszigeten

július 22. 20:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad
harom tenor

harom tenor

A gálakoncert a nagy sikerű háromtenor-koncertek hagyományát kívánja folytatni, kivételes zenei élményt ígérve.

A német precizitást, ugyanakkor brazil tüzességet sugárzó, erőteljes hangú Martin Mühle sodró lendületű előadásmódja azonnal magával ragadja a hallgatóságot. A mindig mosolygó, játékosan dinamikus, de ha kell, komoly francia tenor, Sébastien Guèze igazi egyéniség, aki a közvetlenségével hívja fel magára a figyelmet. A klasszikusan kimért és az eleganciát képviselő amerikai James Valenti titokzatossága zengő hanggal párosul, rabul ejtve az érzékeket és a szíveket.

Vásáry Tamás és a Kodály Ifjúsági Világzenekar

július 23. 20:00 Városmajori Szabadtéri Színpad
Vásáry Tamás

Vásáry Tamás

Vásáry Tamás világhírű zongoraművész, karmester és az általa alapított zenekar évek óta visszatérő vendég.

A világ minden tájáról érkeznek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara által szervezett Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára fiatal, hangszeres tehetségek, akik az egyéni mesterkurzus mellett zenekari kurzuson is részt vesznek. Az évente megújuló ifjúsági zenekar Vásáry Tamás vezetésével kiemelkedő értékű koncertprogrammal gyönyörködteti a hallgatóságot itthon és külföldön egyaránt. A városmajori koncertet követően a zenekar európai turnéra indul.

Tokyo-Budapest Ensemble

július 30. 19:30 BMC
Berkes Kálmán

Berkes Kálmán

A Tokyo-Budapest Ensemble 2002 óta minden nyáron koncertezik Magyarországon.

A BMC-ben már negyedszerre lép fel az együttes, hogy hagyományt teremtve megtöltse a koncerttermet ezen a július végi napon. Az együttes művészeti vezetője Berkes Kálmán a japán Musashino Academia Musicae tanára és a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője. Az együttes tagjai, fiatal magyar és japán zenészek, évente változó összeállításban Berkes japán tanítványai és a győri muzsikusok közül kerülnek ki. A koncertre a belépés ingyenes, de név szerinti regisztrációhoz kötött.

A Fidelio Magazin 2016. júliusi számát keresse a színházakban, múzeumokban, kulturális intézményekben és az ismert terjesztési pontokon.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.