Klasszikus

Milyen koncerteket ajánl a Fidelio júniusra?

2016.05.31. 16:07
Ajánlom
Beköszöntött a nyár első hónapja, de a koncertévad még nem ért véget. A Fidelio.hu TOP 5 válogatásába a következő előadások kerültek be.

Várjon Dénes és a Concerto Budapest II.

június 3. 19:30 Zeneakadémia 
Várjon Dénes

Várjon Dénes

Két részből álló koncertsorozattal tiszteleg Várjon Dénes és a Concerto Budapest a 260 éve  elhunyt géniusz, Mozart emléke előtt.

„Ezek a művek minden idők legeslegjobb, legszebb, legtisztább zenéi közül valók. Alázattal közelíts hozzájuk!” – hangzik Schiff András elhíresült intelme Mozart zongoraversenyeiről. Várjon Dénes és a Keller András vezette Concerto Budapest közös koncertsorozatának második, május 24-i estet követő állomásán Mozart 1784 tavaszán és nyarán írott zongoraversenyei lesznek hallhatók.

Kocsis Zoltán és a Nemzeti Énekkar

június 09. 19:30 Zeneakadémia
Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán

Bár a Lützow-zongoraverseny nem tartozik Mozart legvirtuózabb művei közé, mégis a legmagasabb rendű szórakozással kecsegtet.

Mozart salzburgi szolgálatának utolsó éveiben három szimfóniát írt, köztük a most elhangzó C-dúr darabot, amely az olasz nyitánytípus ünnepélyes hangján szól, de hangszerelésben már a mannheimi iskola hatását tapasztaljuk. Az est második felében a Bartók-életmű kisebbik részét képező énekes darabok közül hallhatjuk a Négy magyar népdalt és a Cantata profanát, ahol a legősibb, nyers, barbár gyökerekhez visszanyúlva fogalmazódik meg a „csak tiszta forrásból” ars poeticája.

Fókuszban Bartók, Kurtág és Lachenmann

június 16. 19:30 BMC
Helmut Lachenman

Helmut Lachenman

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány által fiatal karmesterek számára szervezett nemzetközi karmesterkurzus záró koncertje.

A 20–21. századi zene népszerűsítését célul kitűző alapítvány professzorai által kiválasztott legjobb résztvevők vezénylik majd az Óbudai Danubia Zenekart és Kruppa Bálint hegedűművészt. A kurzuson Eötvös Péter, Vajda Gergely és Olivier Cuendet karmesterek vezetésével dolgoznak a fiatal dirigensek. A koncert különlegessége, hogy Helmut Lachenmann, a kortárs, német zeneszerzés doyenje személyesen is bemutatja, milyen egyedi hangszerhasználat szükséges művei előadásához.

Bach és a Concerto Armonico

június 24. 19:30 BMC
Concerto Armonico

Concerto Armonico

Vajon Bach gondolt-e arra, hogy a Musikalisches Opfer című művét egyben, koncertszerűen előadják?

Az életmű egyik intellektuális csúcsa, absztrakt kompozíció, a tételsorrend éppoly problematikus, mint a hangszerelése. Az intellektuális oldal mellett pedig nem elhanyagolható az I. Frigyes porosz király ötletéből származó, 1747-ben komponált zene érzéki aspektusa: bármilyen okos zenét ír is Bach, az mindig zene marad. Fazekas Gergely három előadásban járta körül a mű lehetséges értelmezéseinek kérdéseit, hogy végül a Spányi Miklós vezette együttes teljes egészében megszólalhassa.

Tamotsu Hiramitsu és MÁV Szimfonikusok

június 29. 19:30 Müpa
MAV Szimfonikus Zenekar

MAV Szimfonikus Zenekar

A japán Gifu városa különösen szoros kapcsolatot ápol Magyarországgal, a kapcsolat legfontosabb eleme a zene.

2011-ben Liszt-mesterkurzust is rendeztek a városban, emellett Gifu és Veszprém testvérvárosok. A hangverseny első felében Otto Nicolai Shakespeare vígjátéka nyomán komponált operájának nyitánya hangzik el, majd a Wien-Gifu Kórus vezetőjének, egyben a hangverseny karmesterének két rövid műve. A második részben Beethoven IX. szimfóniája csendül fel, a kozmikus öröm és a népek testvériségének zenéje, amelyben a japán kórus mellett a Budapesti Ifjúsági Kórus is közreműködik.

A Fidelio Magazin 2016. júniusi számát keresse a színházakban, múzeumokban, kulturális intézményekben és az ismert terjesztési pontokon.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.