Klasszikus

Milyen koncerteket ajánl a Fidelio júniusra?

2016.05.31. 16:07
Ajánlom
Beköszöntött a nyár első hónapja, de a koncertévad még nem ért véget. A Fidelio.hu TOP 5 válogatásába a következő előadások kerültek be.

Várjon Dénes és a Concerto Budapest II.

június 3. 19:30 Zeneakadémia 
Várjon Dénes

Várjon Dénes

Két részből álló koncertsorozattal tiszteleg Várjon Dénes és a Concerto Budapest a 260 éve  elhunyt géniusz, Mozart emléke előtt.

„Ezek a művek minden idők legeslegjobb, legszebb, legtisztább zenéi közül valók. Alázattal közelíts hozzájuk!” – hangzik Schiff András elhíresült intelme Mozart zongoraversenyeiről. Várjon Dénes és a Keller András vezette Concerto Budapest közös koncertsorozatának második, május 24-i estet követő állomásán Mozart 1784 tavaszán és nyarán írott zongoraversenyei lesznek hallhatók.

Kocsis Zoltán és a Nemzeti Énekkar

június 09. 19:30 Zeneakadémia
Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán

Bár a Lützow-zongoraverseny nem tartozik Mozart legvirtuózabb művei közé, mégis a legmagasabb rendű szórakozással kecsegtet.

Mozart salzburgi szolgálatának utolsó éveiben három szimfóniát írt, köztük a most elhangzó C-dúr darabot, amely az olasz nyitánytípus ünnepélyes hangján szól, de hangszerelésben már a mannheimi iskola hatását tapasztaljuk. Az est második felében a Bartók-életmű kisebbik részét képező énekes darabok közül hallhatjuk a Négy magyar népdalt és a Cantata profanát, ahol a legősibb, nyers, barbár gyökerekhez visszanyúlva fogalmazódik meg a „csak tiszta forrásból” ars poeticája.

Fókuszban Bartók, Kurtág és Lachenmann

június 16. 19:30 BMC
Helmut Lachenman

Helmut Lachenman

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány által fiatal karmesterek számára szervezett nemzetközi karmesterkurzus záró koncertje.

A 20–21. századi zene népszerűsítését célul kitűző alapítvány professzorai által kiválasztott legjobb résztvevők vezénylik majd az Óbudai Danubia Zenekart és Kruppa Bálint hegedűművészt. A kurzuson Eötvös Péter, Vajda Gergely és Olivier Cuendet karmesterek vezetésével dolgoznak a fiatal dirigensek. A koncert különlegessége, hogy Helmut Lachenmann, a kortárs, német zeneszerzés doyenje személyesen is bemutatja, milyen egyedi hangszerhasználat szükséges művei előadásához.

Bach és a Concerto Armonico

június 24. 19:30 BMC
Concerto Armonico

Concerto Armonico

Vajon Bach gondolt-e arra, hogy a Musikalisches Opfer című művét egyben, koncertszerűen előadják?

Az életmű egyik intellektuális csúcsa, absztrakt kompozíció, a tételsorrend éppoly problematikus, mint a hangszerelése. Az intellektuális oldal mellett pedig nem elhanyagolható az I. Frigyes porosz király ötletéből származó, 1747-ben komponált zene érzéki aspektusa: bármilyen okos zenét ír is Bach, az mindig zene marad. Fazekas Gergely három előadásban járta körül a mű lehetséges értelmezéseinek kérdéseit, hogy végül a Spányi Miklós vezette együttes teljes egészében megszólalhassa.

Tamotsu Hiramitsu és MÁV Szimfonikusok

június 29. 19:30 Müpa
MAV Szimfonikus Zenekar

MAV Szimfonikus Zenekar

A japán Gifu városa különösen szoros kapcsolatot ápol Magyarországgal, a kapcsolat legfontosabb eleme a zene.

2011-ben Liszt-mesterkurzust is rendeztek a városban, emellett Gifu és Veszprém testvérvárosok. A hangverseny első felében Otto Nicolai Shakespeare vígjátéka nyomán komponált operájának nyitánya hangzik el, majd a Wien-Gifu Kórus vezetőjének, egyben a hangverseny karmesterének két rövid műve. A második részben Beethoven IX. szimfóniája csendül fel, a kozmikus öröm és a népek testvériségének zenéje, amelyben a japán kórus mellett a Budapesti Ifjúsági Kórus is közreműködik.

A Fidelio Magazin 2016. júniusi számát keresse a színházakban, múzeumokban, kulturális intézményekben és az ismert terjesztési pontokon.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.