Klasszikus

Milyen koncerteket ajánl a Fidelio júniusra?

2016.05.31. 16:07
Ajánlom
Beköszöntött a nyár első hónapja, de a koncertévad még nem ért véget. A Fidelio.hu TOP 5 válogatásába a következő előadások kerültek be.

Várjon Dénes és a Concerto Budapest II.

június 3. 19:30 Zeneakadémia 
Várjon Dénes

Várjon Dénes

Két részből álló koncertsorozattal tiszteleg Várjon Dénes és a Concerto Budapest a 260 éve  elhunyt géniusz, Mozart emléke előtt.

„Ezek a művek minden idők legeslegjobb, legszebb, legtisztább zenéi közül valók. Alázattal közelíts hozzájuk!” – hangzik Schiff András elhíresült intelme Mozart zongoraversenyeiről. Várjon Dénes és a Keller András vezette Concerto Budapest közös koncertsorozatának második, május 24-i estet követő állomásán Mozart 1784 tavaszán és nyarán írott zongoraversenyei lesznek hallhatók.

Kocsis Zoltán és a Nemzeti Énekkar

június 09. 19:30 Zeneakadémia
Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán

Bár a Lützow-zongoraverseny nem tartozik Mozart legvirtuózabb művei közé, mégis a legmagasabb rendű szórakozással kecsegtet.

Mozart salzburgi szolgálatának utolsó éveiben három szimfóniát írt, köztük a most elhangzó C-dúr darabot, amely az olasz nyitánytípus ünnepélyes hangján szól, de hangszerelésben már a mannheimi iskola hatását tapasztaljuk. Az est második felében a Bartók-életmű kisebbik részét képező énekes darabok közül hallhatjuk a Négy magyar népdalt és a Cantata profanát, ahol a legősibb, nyers, barbár gyökerekhez visszanyúlva fogalmazódik meg a „csak tiszta forrásból” ars poeticája.

Fókuszban Bartók, Kurtág és Lachenmann

június 16. 19:30 BMC
Helmut Lachenman

Helmut Lachenman

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány által fiatal karmesterek számára szervezett nemzetközi karmesterkurzus záró koncertje.

A 20–21. századi zene népszerűsítését célul kitűző alapítvány professzorai által kiválasztott legjobb résztvevők vezénylik majd az Óbudai Danubia Zenekart és Kruppa Bálint hegedűművészt. A kurzuson Eötvös Péter, Vajda Gergely és Olivier Cuendet karmesterek vezetésével dolgoznak a fiatal dirigensek. A koncert különlegessége, hogy Helmut Lachenmann, a kortárs, német zeneszerzés doyenje személyesen is bemutatja, milyen egyedi hangszerhasználat szükséges művei előadásához.

Bach és a Concerto Armonico

június 24. 19:30 BMC
Concerto Armonico

Concerto Armonico

Vajon Bach gondolt-e arra, hogy a Musikalisches Opfer című művét egyben, koncertszerűen előadják?

Az életmű egyik intellektuális csúcsa, absztrakt kompozíció, a tételsorrend éppoly problematikus, mint a hangszerelése. Az intellektuális oldal mellett pedig nem elhanyagolható az I. Frigyes porosz király ötletéből származó, 1747-ben komponált zene érzéki aspektusa: bármilyen okos zenét ír is Bach, az mindig zene marad. Fazekas Gergely három előadásban járta körül a mű lehetséges értelmezéseinek kérdéseit, hogy végül a Spányi Miklós vezette együttes teljes egészében megszólalhassa.

Tamotsu Hiramitsu és MÁV Szimfonikusok

június 29. 19:30 Müpa
MAV Szimfonikus Zenekar

MAV Szimfonikus Zenekar

A japán Gifu városa különösen szoros kapcsolatot ápol Magyarországgal, a kapcsolat legfontosabb eleme a zene.

2011-ben Liszt-mesterkurzust is rendeztek a városban, emellett Gifu és Veszprém testvérvárosok. A hangverseny első felében Otto Nicolai Shakespeare vígjátéka nyomán komponált operájának nyitánya hangzik el, majd a Wien-Gifu Kórus vezetőjének, egyben a hangverseny karmesterének két rövid műve. A második részben Beethoven IX. szimfóniája csendül fel, a kozmikus öröm és a népek testvériségének zenéje, amelyben a japán kórus mellett a Budapesti Ifjúsági Kórus is közreműködik.

A Fidelio Magazin 2016. júniusi számát keresse a színházakban, múzeumokban, kulturális intézményekben és az ismert terjesztési pontokon.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Partitúra

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.