Klasszikus

Milyen koncerteket ajánl a Fidelio novemberre?

2016.10.29. 09:51
Ajánlom
Eötvös Péter oratóriuma, egy lemezbemutató, Fenyő László Schumann-játéka és még sok minden más jellemzi a novemberi koncertéletet. Mi a következőket ajánljuk:
Helmuth Rilling és az MR Szimfonikusok
november 1. 19:30 Müpa
Helmuth Rilling

Helmuth Rilling (Fotó/Forrás: Marco Borggreve)

Napjaink egyik legjelentősebb oratóriumdirigense vezényel a zeneirodalom legnagyobb remekművei közül kettőt.

Mozart felhangzó két alkotása csodálatos dallamaival gyönyörködteti a hallgatót, a keletkezés után bő kétszáz évvel is. Utolsó kompozícióját, a  Requiemet, az idővel versenyt futva igyekezett befejezni, már-már önmaga számára írva a gyászmisét. Több kísérlet is születhetett a Requiemnek a szerző elképzeléseihez hű befejezésére – ezek egyike a zongoraművész-zenetörténész Robert D. Levin nevéhez fűződik. Mozart hattyúdala eddig nem ismert vonásait fedi fel a hallgató előtt.

Zalai Antal hegedűestje
november 2. 19:30 Müpa
Zalai Antal

Zalai Antal (Fotó/Forrás: Prancz Ádám)

Rendkívüli hegedűs, akit tökéletes technika, gyönyörű és terjedelmes hegedűhang, tiszta és érett zeneiség és nemes személyiség jellemez.”

A legendás, orosz hegedűművész, Igor Ojsztrah szavai ezek Zalai Antalról. A művész több mint tizenöt nemzetközi hegedűversenyen nyert díjat és jelentős koncerttermekben lépett már fel. A Müpában most először lép fel, koncertjén a hegedűirodalom két virtuóz alakja, Niccolò Paganini és Pablo de Sarasate darabjait szólaltatja meg 1733-as „Ex-Garay” Stradivari-hegedűjén. Estjén gyermekkori barátja, megannyi nemzetközi zongoraverseny díjazottja, Balog József működik közre.

Győri Noémi és Csillagh Katalin lemezbemutatója
november 8. 19.30 BMC
Győri Noémi és Csillagh Katalin

Győri Noémi és Csillagh Katalin

Győri Noémi fuvolaművész és Csillagh Katalin zongoraművész első közös lemezüket adják ki Glowing sonorities címmel.

A két szólista együttjátékára az érzékeny, csiszolt és koncentrált, valódi egymásra figyelő kamarazenélés jellemző. A hangversenyen a lemezre került Schubert-, Reinecke- és Franck-szonátákból adnak ízelítőt, ezt követően pedig Stachó László vezetésével és Hollós Máté részvételével kerekasztal-beszélgetés során a lemez készítői közösen mesélnek a Hungaroton stúdiójában töltött emlékezetes napokról. Az est végén a közönség együtt koccinthat a Glowing sonorities sikerére – a Figula Pincészet külön erre az alkalomra kiválasztott borával.

Fenyő László és a Pannon Filharmonikusok
november 11. 19:30 Müpa
Fenyő László

Fenyő László (Fotó/Forrás: Zeneakadémia)

Fenyő László a kronbergi Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaversennyel robbant be a nemzetközi zenei életbe.

Antonio Vivaldi több mint huszonöt csellóversenyt írt, de az RV 531-es, g-moll hangnemű concerto az életmű egyetlen két csellóra komponált darabja. Szintén egyedülállónak számít Schumann munkásságában az 1850-ben befejezett a-moll gordonkaverseny. A cselló Richard Strauss művészetében is fontos szerephez jut. Ezen az estén a Till Eulenspiegelt hallhatjuk, de még érdekesebbnek ígérkezik Az árnyék nélküli asszony című opera a hazai koncerttermekben ritkán hallható instrumentális változata.

Kamara.hu
november 17–20. Zeneakadémia
Várjon Dénes és Simon Izabella

Várjon Dénes és Simon Izabella (Fotó/Forrás: Lábady István)

Fordulópont – ezt az alcímet viseli idén Simon Izabella és Várjon Dénes kamarafesztiválja.

A néhány napos koncertsorozat hosszú évek után tavaly talált otthonra a Zeneakadémián. A kamarazene-történet meghatározó fordulópontjait, köztük Schubert dalait és Schumann ciklusait, Debussy utolsó nagy alkotását, valamint a kortárs kamaramuzsika jeles kompozícióit követhetjük végig a Zeneakadémia második kamarazenei fesztiválja során – amelynek idén is része egy gyerekműsor és egy zenés irodalmi délután – a Simon Izabella–Várjon Dénes zongoraművész házaspár és a világ élvonalába tartozó művészbarátaik kalauzolásával.

Eötvös Péter és a Bécsi Filharmonikusok
november 24. 19:30 Müpa
Eötvös Péter

Eötvös Péter

Eötvös Péter Halleluja – Oratorium balbulum című művének fordítása Dadogó oratórium lehetne, írja maga a szerző.

A főszereplő próféta a jövendöléseit csak dadogva tudja elmondani, amiből aztán némi bonyodalom keletkezik. Műfaja úgynevezett világi oratórium, amely annyiban tér el az egyházi oratóriumoktól, hogy a mi életünkkel foglalkozik, a 2016-os év állapotát írja le. Az Eötvös-darab mellett két, nyelvezetében a romantika és a 20. századi zene közti hidat jelentő elégikus kompozíció, egy a cappella kórusmű, illetve egy befejezetlenül maradt szimfónia nyitótétele is megszólal.

Hosokawa és tanítványai
november 16. 19:30 BMC
Toshio Hosokawa

Toshio Hosokawa (Fotó/Forrás: Emanuel Ammon / AURA)

A kortárs japán szerző kompozíciós technikája letagadhatatlanul a német iskolán nevelkedett zeneszerzőé.

Zenéjének lélegzése, gesztusrendszere, hangszínei, fokozatosan, de lassan változó gomolygása az, ami az európai fül számára keletivé teszi. A művész az általa elképzelt gesztusokat, nem evilági hangzásokat pontos instrukciókkal, világos hangszeres írásmóddal tudja közvetíteni. Ha lehet zenét vizuálisan átélni, akkor ez olyan zene – szinte kívánja, hogy megjelenjék előttünk. A koncert a Toshio Hosokawa és Eötvös Péter által vezetett nemzetközi zeneszerző-mesterkurzus zárókoncertje.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.