Klasszikus

Milyen koncerteket ajánl a Fidelio novemberre?

2016.10.29. 09:51
Ajánlom
Eötvös Péter oratóriuma, egy lemezbemutató, Fenyő László Schumann-játéka és még sok minden más jellemzi a novemberi koncertéletet. Mi a következőket ajánljuk:
Helmuth Rilling és az MR Szimfonikusok
november 1. 19:30 Müpa
Helmuth Rilling

Helmuth Rilling (Fotó/Forrás: Marco Borggreve)

Napjaink egyik legjelentősebb oratóriumdirigense vezényel a zeneirodalom legnagyobb remekművei közül kettőt.

Mozart felhangzó két alkotása csodálatos dallamaival gyönyörködteti a hallgatót, a keletkezés után bő kétszáz évvel is. Utolsó kompozícióját, a  Requiemet, az idővel versenyt futva igyekezett befejezni, már-már önmaga számára írva a gyászmisét. Több kísérlet is születhetett a Requiemnek a szerző elképzeléseihez hű befejezésére – ezek egyike a zongoraművész-zenetörténész Robert D. Levin nevéhez fűződik. Mozart hattyúdala eddig nem ismert vonásait fedi fel a hallgató előtt.

Zalai Antal hegedűestje
november 2. 19:30 Müpa
Zalai Antal

Zalai Antal (Fotó/Forrás: Prancz Ádám)

Rendkívüli hegedűs, akit tökéletes technika, gyönyörű és terjedelmes hegedűhang, tiszta és érett zeneiség és nemes személyiség jellemez.”

A legendás, orosz hegedűművész, Igor Ojsztrah szavai ezek Zalai Antalról. A művész több mint tizenöt nemzetközi hegedűversenyen nyert díjat és jelentős koncerttermekben lépett már fel. A Müpában most először lép fel, koncertjén a hegedűirodalom két virtuóz alakja, Niccolò Paganini és Pablo de Sarasate darabjait szólaltatja meg 1733-as „Ex-Garay” Stradivari-hegedűjén. Estjén gyermekkori barátja, megannyi nemzetközi zongoraverseny díjazottja, Balog József működik közre.

Győri Noémi és Csillagh Katalin lemezbemutatója
november 8. 19.30 BMC
Győri Noémi és Csillagh Katalin

Győri Noémi és Csillagh Katalin

Győri Noémi fuvolaművész és Csillagh Katalin zongoraművész első közös lemezüket adják ki Glowing sonorities címmel.

A két szólista együttjátékára az érzékeny, csiszolt és koncentrált, valódi egymásra figyelő kamarazenélés jellemző. A hangversenyen a lemezre került Schubert-, Reinecke- és Franck-szonátákból adnak ízelítőt, ezt követően pedig Stachó László vezetésével és Hollós Máté részvételével kerekasztal-beszélgetés során a lemez készítői közösen mesélnek a Hungaroton stúdiójában töltött emlékezetes napokról. Az est végén a közönség együtt koccinthat a Glowing sonorities sikerére – a Figula Pincészet külön erre az alkalomra kiválasztott borával.

Fenyő László és a Pannon Filharmonikusok
november 11. 19:30 Müpa
Fenyő László

Fenyő László (Fotó/Forrás: Zeneakadémia)

Fenyő László a kronbergi Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaversennyel robbant be a nemzetközi zenei életbe.

Antonio Vivaldi több mint huszonöt csellóversenyt írt, de az RV 531-es, g-moll hangnemű concerto az életmű egyetlen két csellóra komponált darabja. Szintén egyedülállónak számít Schumann munkásságában az 1850-ben befejezett a-moll gordonkaverseny. A cselló Richard Strauss művészetében is fontos szerephez jut. Ezen az estén a Till Eulenspiegelt hallhatjuk, de még érdekesebbnek ígérkezik Az árnyék nélküli asszony című opera a hazai koncerttermekben ritkán hallható instrumentális változata.

Kamara.hu
november 17–20. Zeneakadémia
Várjon Dénes és Simon Izabella

Várjon Dénes és Simon Izabella (Fotó/Forrás: Lábady István)

Fordulópont – ezt az alcímet viseli idén Simon Izabella és Várjon Dénes kamarafesztiválja.

A néhány napos koncertsorozat hosszú évek után tavaly talált otthonra a Zeneakadémián. A kamarazene-történet meghatározó fordulópontjait, köztük Schubert dalait és Schumann ciklusait, Debussy utolsó nagy alkotását, valamint a kortárs kamaramuzsika jeles kompozícióit követhetjük végig a Zeneakadémia második kamarazenei fesztiválja során – amelynek idén is része egy gyerekműsor és egy zenés irodalmi délután – a Simon Izabella–Várjon Dénes zongoraművész házaspár és a világ élvonalába tartozó művészbarátaik kalauzolásával.

Eötvös Péter és a Bécsi Filharmonikusok
november 24. 19:30 Müpa
Eötvös Péter

Eötvös Péter

Eötvös Péter Halleluja – Oratorium balbulum című művének fordítása Dadogó oratórium lehetne, írja maga a szerző.

A főszereplő próféta a jövendöléseit csak dadogva tudja elmondani, amiből aztán némi bonyodalom keletkezik. Műfaja úgynevezett világi oratórium, amely annyiban tér el az egyházi oratóriumoktól, hogy a mi életünkkel foglalkozik, a 2016-os év állapotát írja le. Az Eötvös-darab mellett két, nyelvezetében a romantika és a 20. századi zene közti hidat jelentő elégikus kompozíció, egy a cappella kórusmű, illetve egy befejezetlenül maradt szimfónia nyitótétele is megszólal.

Hosokawa és tanítványai
november 16. 19:30 BMC
Toshio Hosokawa

Toshio Hosokawa (Fotó/Forrás: Emanuel Ammon / AURA)

A kortárs japán szerző kompozíciós technikája letagadhatatlanul a német iskolán nevelkedett zeneszerzőé.

Zenéjének lélegzése, gesztusrendszere, hangszínei, fokozatosan, de lassan változó gomolygása az, ami az európai fül számára keletivé teszi. A művész az általa elképzelt gesztusokat, nem evilági hangzásokat pontos instrukciókkal, világos hangszeres írásmóddal tudja közvetíteni. Ha lehet zenét vizuálisan átélni, akkor ez olyan zene – szinte kívánja, hogy megjelenjék előttünk. A koncert a Toshio Hosokawa és Eötvös Péter által vezetett nemzetközi zeneszerző-mesterkurzus zárókoncertje.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.