Klasszikus

Milyen koncerteket ajánl a Fidelio szeptemberre?

2016.08.24. 14:12
Ajánlom
Eseményekben és klasszikus zenei koncertekben is gazdag lesz az évad első hónapja. Ide látogat Antonio Pappano, terítékre kerül a francia művészet egésze és három nemzetközi zenei verseny is zajlik majd a fővárosban.

Versenygyőztesek kamaraestje

szeptember 5. 19:00 Zeneakadémia
Tomasz Daroch

Tomasz Daroch (Fotó/Forrás: Andrzej Heldwein)

A Zeneakadémia szeptemberi koncertjének fellépői olyan tehetséges fiatal muzsikusok, akik a nemzetközi koncerttermek mellett a rangos zenei versenyek zsűrijét is meghódították.

A három különleges tehetségű fiatal muzsikus, Tomasz Daroch, Osztrosits Éva és Váradi László közös koncertjének első felében előbb Ligeti György  Cselló szólószonátá ja szólal meg, majd Frédéric Chopin az 1848-as francia forradalom előtti hetekben komponált,  op. 8 g-moll triószonátá ja lesz hallható. Az est zárásaképp Chopin egyetlen hegedűs műve, az  op. 65 g-moll cselló-zongora szonátája csendül fel.

Nemzetközi harsonaverseny

szeptember 18–25. BMC
harsonaverseny

harsonaverseny

Richard Strauss fiatal karmestereknek szóló egyik tanácsa, hogy soha ne bátorítsuk a harsonásokat.

A BMC által idén először meghirdetett nemzetközi tenor- és basszusharsona-versenyre huszonöt országból hatvanhat fiatal harsonás jelentkezett. A kezdeményező Hőna Gusztáv harsonaművész, egyetemi tanár, aki 1981 óta rendszeresen vesz részt nemzetközi találkozókon, mesterkurzusokat és előadásokat tart a mai magyar harsonairodalomról, kamara- és szólókoncerteket ad. A kategóriák első díjasai öt-, három- és egyezer eurós versenydíjat vihetnek haza. A versenyt a díjazottak nyilvános koncertje zárja.

Európai Hidak – Franciaország

szeptember 21–28. Müpa

Fischer Iván

Fischer Iván

A fesztivál mozgatórugója minden évben egy olyan ország, amely sokszínű, gazdag és komoly zenei hagyományokkal rendelkezik.

Fischer Iván olyan szerzőket válogatott a programba, mint az impresszionista Debussy és Ravel, az általuk lefektetett hagyományok 20. századi képviselője, Dutilleux vagy a főleg zongoradarabjairól ismert Erik Satie. „Nagy szükség van az európai népek közötti bizalomra és barátságra, ennek erősítésére pedig tökéletes eszköz a művészet. Meg kell ismerni egymás kultúráját, ezen keresztül is bepillantva egymás életébe, hogy tudjuk, kivel milyen alapokon építhetünk közös jövőt.”

Sir Antonio Pappano a Müpában

szeptember 27. 19:30 Müpa
 
Sir Antonio Pappano

Sir Antonio Pappano (Fotó/Forrás: Musacchio Ianniello)

A karmester 2005 óta áll Olaszország első számú szimfonikus együttesének, az 1908-ban alapított római Santa Cecilia Akadémia Zenekarának élén.

Együtt rögzítették Csajkovszkij három utolsó szimfóniáját, így a nosztalgikus keringőjéről és elégikus lassú tételéről nevezetes V. szimfóniát is, amelyet a koncerten Rossini Hamupipőkéjének könnyed és energikus nyitánya előz meg. A különleges zenei élményt ígérő esten Saint-Saëns éppen százharminc éve befejezett, Liszt Ferenc emlékének ajánlott szimfóniája is elhangzik, amelyben a szimfonikus összeállítás mellett a billentyűs hangszerek is szerepet kapnak.

Balog József zongoraestje

szeptember 28. 19:30 Zeneakadémia

Balog József

Balog József

Amíg valamit nem tudok technikailag megoldani, addig zeneileg sem fogom megérteni.”

A harmincas évei derekán járó zongorista programja is ezt a komplex megközelítést igazolja. Beethoven bravúrokkal teli, a romantikát sok helyütt már megelőlegező korai C-dúr szonátájához képest Schumann Kinderszenen-sorozata merőben más kihívást jelent, ugyanakkor a Hollywoodot is megjárt Träumerei igazi lélekmuzsika, amiben Debussy az érzékien talányos hangulatfestés képességét igényli, Gershwin populáris dalainak újrafogalmazásával pedig Balog virtuóz és jazzesebb oldalát mutatja meg.

Balassa Sándor és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara


szeptember 30. 19:30 Müpa
Kovács János

Kovács János

Kimondhatjuk, hogy Balassa Sándornak Lajtha László VII. szimfóniájához mérhető nagy magyar zenei mementót sikerült megalkotnia.”

Beethoven Egmont-nyitánya az 1956-os forradalom és szabadságharc zenei szimbólumává vált, sokak szerint pedig az 1958-ban bemutatott XI. szimfóniával – ugyanúgy, mint Balassa Sándor négy évtizeddel később írt gyászzenéjével – Sosztakovics a levert forradalom áldozatainak állított emléket. Talán az eltelt évek is indokolhatják, hogy a drámai jajkiáltásoknak is teret engedő Balassa-kompozíció alapkaraktere inkább lírai és meditatív.

Pusker Júlia és a Concerto Budapest

szeptember 30. 19:30 Zeneakadémia

Pusker Júlia

Pusker Júlia

Egy főherceg és két profi udvari muzsikus – Beethoven erre az egyedi művészi fölállásra komponálta Hármasverseny ét.

A hegedűs ezúttal Pusker Júlia, míg a csellista a még mindig csupán tizennyolc esztendős Devich Gergely lesz, aki nemzetközi versenysikerek mellett egy Junior Príma díjjal is büszkélkedhet. A második részben Keller András a zenekara nevével összecsengő kései Bartók-művet, a Concertót vezényli majd. A címadást Bartók Béla így indokolta: „E szimfónia-szerű zenekari műnek a címét az egyes hangszerek vagy hangszercsoportok koncertáló vagy szólisztikus jellegű kezelésmódja magyarázza”.

Ha felkeltettük érdeklődését váltsa meg jegyét a port.hu felületén bármelyik előadásra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.