Klasszikus

Milyen zenéje van egy népfelkelésnek? – Egy fehérorosz karmester beszámolója

2020.08.23. 10:00
Ajánlom
Vitali Alekseenok fehérorosz karmester elsőkézből számol be az országban zajló tüntetésekről, amelyek azóta zajlanak, miután kiderült, Aljakszandr Lukasenka nagy valószínűség szerint elcsalta a választásokat.

Huszonhat éve áll Fehéroroszország élén Aljakszandr Lukasenka köztársasági elnök, és habár évek óta sérült és hiányos a demokrácia rendszere az országban, és az elnök megválasztását 2006-ban, 2010-ben és 2015-ben is tüntetések követték, idén augusztus 9-én, amikor a hivatalos adatok szerint 80 százalékkal legyőzte az ellenzéki jelöltet, minden eddiginél nagyobb és komolyabb tiltakozásokat váltott ki az, amit valószínűleg választási csalásnak kell nevezni. Az ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanovszkaja azóta Litvániába menekült, a békés tüntetőket pedig az első napokban különös kegyetlenséggel verték össze és félemlítették meg a rendőrök.

Vitali Alekseenok karmester a kezdetek óta részt vesz a tiltakozásokban, tapasztalatait a VAN Magazine hasábjain írta meg. A cikk címe: „Életadó kakofónia: Fehéroroszországban a zaj az ellenállás védjegye”.

42f21c8c086bea6f0342a13bf52eadb704d00627-img4504-200909.jpeg

Vitali Alekseenok karmester

A karmester leírja, hogy eddig nem látott összefogás van a civilek között az országban.

A taxisofőrök gyakran díjazás nélkül szállítják haza a tüntetőket a börtönből, a virágárusok lejjebb vitték az áraikat, ugyanis egyre többen tüntetnek békésen, virággal.

A tüntetések „korán reggel kezdődnek, és egész nap folynak. (…) Megszámlálhatatlan tömegek vannak az utcákon fehérbe öltözve. Virágokat, transzparenseket és zászlókat visznek. (…) Az autók megállás nélkül dudálnak.” Épp ezért, az  autószerelők a dudákat is ingyen javítják. És amit a karmester észrevesz:

„A némaság rosszat jelent. A némaság azt jelenti, valahol rendőri erőszak van a közelben.”

Alekseenok elmeséli, hogy ahogy sokan, egy választási iroda mellett töltötte az augusztus 9-i estét, a választás éjszakáját, de az eredmények nagyon késve érkeztek meg. Az irodák mellett megjelentek a rendőrök, az emberek egyre türelmetlenebbül követelték az eredményeket, közben az internetet is lekapcsolták. Másnap éjjel kezdődtek a tüntetések: „Néhány zeneszerző barátommal ki akartunk menni a helyszínre, de lehetetlen volt, a város le volt zárva. A metró öt megállót ment anélkül, hogy megállna.” A rendőri brutalitást így is látták, az egységek „úgy néztek ki, mint egy idegen zsoldossereg, fekete ruhában és balaklavában, sötétített kocsikban, rendszám nélkül”, és találomra kiválasztott embereket hurcoltak el az utcákról, főleg erősnek tűnő férfiakat.

A karmester és társasága éppen elkerülte, hogy őket is elvigyék (úgy gondolja, azért, mert nő is volt velük), de egy mögöttük pár méterre haladó csoportra lecsaptak a szervek. „De ez így megy Fehéroroszországban: nem tudsz bizonyítani semmit, és bűnös vagy, mielőtt ártatlannak nyilvánítanának.”

pexels-artem-podrez-5108661-200659.jpg

Tüntetés Minszkben (Fotó/Forrás: Artem Podrez / Pexels)

Mivel a bebörtönzöttek jó része férfi volt, három-négy nap múlva egyre több nő jelent meg a tüntetéseken, amik ezentúl már nappal is folytak.

„Fehér ruhába öltözött nők, virágokkal a kézben bevették Minszk utcáit. A békés tüntetés minden nappal erősebb lett. Az utóbbi néhány nap Belaruszban – minden egyes nap – érzelmekkel volt teli, hitetlenséggel, horrorral, utálattal, félelemmel, reménnyel, eufóriával.”

Az utcán megjelent a zene is: „Egyetlen nap négy előadást hallottunk a városban. A hangversenyterem előtt, a konzervatórium előtt, az operaház előtt játszottak. Énekelve indultak a minszki belváros felé. A repertoáron belarusz népdalok és a Va’ pensiero volt…” A karmester beszámolója szerint a művészeti intézmények hivatalosan nem támogatják a tüntetést, de a dolgozóik többnyire igen. Szórakoztató részlet, miszerint a rezsim-barát művészek többsége borzasztó popzenét csinál, „olyat, amit Lukasenka is élvez. A rezsimet támogató dalokkal próbálnak népszerűséget szerezni. Ritkán működik, de legalább támogatást és pénzt kapnak az államtól.”

pexels-artem-podrez-5119460-195942.jpg

Rezsimellenes tüntetés Fehéroroszországban (Fotó/Forrás: Artem Podrez / Pexels)

Alekseenok szerint a művészek többsége általában kerüli a politizálást, de az országban most más a helyzet. Most minden művészeti ág képviselői előálltak kezdeményezésekkel. Az egyik ilyen egy hangmontázs, amely a Szolidaritás Szimfóniája címet kapta, több tucat zenész játékából és autódudákból, a tüntetések zajából vágták össze. A rendőri erőszak áldozatait fotókiállításokon mutatják be. A karmester maga is kivette a részét művészként, augusztus 17-én egy belarusz zeneszerző, Olga Podgajskaya A szabadság partjain című művét mutatták be a fővárosban.

„Fehéroroszországban a tüntetők nem kezdtek erőszakot. Vizet és ételt visznek a honfitársaiknak. Összetakarítanak a tüntetések után.

Még csak szabálytalanul sem közlekednek. Lehet, hogy a változás, amiért küzdünk – egy olyan kormány, ami méltó a néphez –, nem jön azonnal. De nem is várathat olyan sokat magára. Addig minden nap gazdagabbak leszünk az újonnan megtalált méltóságunkkal.”

A teljes cikk a VAN Magazinban olvasható el.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Filharmónia Magyarország

A zeneszerzőknek az Orgonák Éjszakája programsorozat valamennyi koncertjén elhangzó nyitányt kell komponálniuk, melyet március végéig küldhetnek el a pályázatra.
Klasszikus hír

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Klasszikus hír

Pad Zoltán kapja idén a Lajtha László-díjat

A Magyar Rádió Énekkarának karnagya a január 18-i Lajtha-emlékesten veheti át az elismerést. A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.
Klasszikus hír

Fiatal énekesek jelentkezését várják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő 2022. szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően pedig a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők.  
Klasszikus ajánló

Mahler hattyúdala – a Nemzeti Filharmonikusok koncertje

Mahler IX. szimfóniája nagy zenekari létszámot igényel, technikailag rendkívül nehéz mű. Talán épp ezért volt szíve vágya Kovács János karmesternek, hogy ezt a szimfóniát egyszer dirigálja. Álma teljesül 2022. január 13-án a Müpában, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral.