Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

2024.04.19. 13:55
Ajánlom
Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.

Eötvös Péter hosszú betegség után, március 24-én hunyt el. Halála megrázta a nemzetközi zenei életet, világszerte megemlékeztek róla a muzsikusok és a művészeti intézmények. Április 18-án, a zeneszerző temetésének napján a Budapest Music Center és az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány szervezett nyilvános búcsúztatót, ahol zenével is megidézték Eötvös Péter alakját. Az eseményen a komponista műveinek számos kiváló előadója is jelen volt.

Mind elmegyünk, a ringatózó fák alól mind elmegyünk, / a párás ég alatt mind indulunk a pusztaságon át / a száraz ég alá, ahányan így együtt vagyunk...

– kezdte meg a búcsúzások sorát Molnár Piroska, aki Weöres Sándor Bolero című versét mondta el. A színművész szavaira Fekete-Kovács Kornél és Gőz László játéka felelt, basszustrombitán és elektronikán szólaltatták meg azt a pár sort Eötvös Péter gyermekkorában írt, Mátyás anyja című, elveszett kantátájából, amelyet a zeneszerző tavaly májusban Ligeti Vera, Kurtág György, ifjabb Kurtág György és Gőz László jelenlétében felidézett.

Ezt követően került sor a búcsúbeszédekre, amelyek között egy-egy zenemű hangzott el. Chen Pi-hsien Schönberg-zongoradarabot adott elő, majd Kiss Péter játszotta Az ecsettalpú pillangó táncai című, 2012-es Eötvös-darabot, amelynek végén a zongorista keze által megjelenített pillangó elrepül a messzeségbe. Szintén a távozást idézte meg az eredetileg születésnapi ajándéknak készült Kurtág-mű, a Hazatérés, amellyel a szerző a nyolcvanéves Eötvös Pétert köszöntötte. Ez az alkotás Csalog Gábor előadásában hangzott el.

A beszédek sorát Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója nyitotta, aki tételesen is felidézte Eötvös Péter pályájának főbb állomásait, illetve a szerző és a Müpa kapcsolatának mérföldköveit. Őt Perényi Miklós csellóművész követte, aki inkább zenetörténeti szempontból emelte ki a komponista eredményeit, muzsikájának legfontosabb vívmányait.

eotvosbucsuztato_PJ_52-132924.jpg

Kurtág György beszédet mond Eötvös Péter búcsúztatóján (Fotó/Forrás: Posztós János / BMC)

Kovács Géza kulturális menedzser hangsúlyozta, mekkora megrendülést keltett nemzetközi szinten is Eötvös Péter halála. Több reakciót, levélrészletet idézett is, köztük Barbara Hannigan lapunknak adott interjúját: „Karmesterként is nagyon figyelmes volt, törődött velünk, gondja volt arra is, mire van szükségünk a próba vagy az előadás során. Végtelenül jóindulatú és nagylelkű ember volt. Valóban szolgálta a zenét, és elképesztő alázattal közelített hozzá.” A korábbi megszólalókhoz hasonlóan Kovács Géza is méltatta Eötvös Péter feleségének, Mezei Marinak a szerepét, és mindazt a munkát, amivel mind a magánéletben, mind alkotótársként támogatta a komponistát.

Mit vesztettünk? Kit vesztettünk? Még fel se bírjuk fogni!

– kezdte beszédét Kurtág György. A kilencvennyolc éves zeneszerző elmondta, hogy saját műveinek is Eötvös Péter volt az egyik legjelentősebb előadója, és kiemelte a Nemzetközi Bartók Szeminárium, illetve az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány keretei között végzett munkát, amellyel Eötvös a fiatal tehetségeket támogatta. Zárásként pedig felidézte egyik legkedvesebb emlékét róla: 1971-ben Berlinben bérelt egy házat, ahol meglátogatta őt Eötvös Péter, és pirkadatig mesélt neki Stockhausenről és az aktuális munkáiról. Majd kimentek az egyébként igen elvadult kertbe, ahol eddigre már megjelent néhány rigó a közeli botanikus kertből. „És ebben a hajnali fényben, a derékig érő gazban ott állt Eötvös Péter zöldben játszó ruhájában, mint a mesebeli herceg.”

Ilyen földöntúli alakban képzelhették őt maguk elé a jelenlévők, miközben Lukács Miklós cimbalomművész belekezdett Aura című, Eötvös Péter támogatásának és tanácsainak segítségével írott kompozíciójának előadásába.

Fejléckép: Molnár Piroska előadása Eötvös Péter búcsúztatóján (fotó/forrás: Posztós János / BMC)

„Egy óriás ment el” – így emlékezik a zenészvilág Eötvös Péterre

Kapcsolódó

„Egy óriás ment el” – így emlékezik a zenészvilág Eötvös Péterre

A nemrég elhunyt Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmester nemcsak a hazai, de a nemzetközi zenei élet egyik legfontosabb figurája volt. Zenekarok, operaházak és a művészvilág legnagyobbjai is megemlékeztek róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.