Klasszikus

"Mind én vagyok" - I.

2008.06.04. 00:00
Ajánlom
Május 24-én mutatták be Gergye Krisztián táncos-koreográfus új produkcióját, a Melankóliát. Az előadás rekviem formában íródott zenei anyagát Philipp György állította össze, aki énekesként maga is részt vett az előadásban. A sokoldalú fiatal zenésszel színházról és zenéről beszélgettünk, terveiről faggattuk. INTERJÚ

Philipp György

- Tanultál ütőhangszereken, később hegedültél, a konzervatóriumban zeneszerzéssel foglalkoztál, majd végül karmester szakon diplomáztál. Miért éppen ez volt a sorrend?

- Az előzmény az, hogy óvodás koromban kiscsoporttól kezdve már nagyon sokat - talán túlságosan is sokat - énekeltem magamban. Ennek rövid távú következménye az lett, hogy egy okos óvó néni neurotikusnak diagnosztizált, amiben lehet némi igazság. Azt, hogy elkezdtem hegedülni, anyukámnak köszönhetem, ő kardoskodott emellett. Hamar kiderült, hogy a hangszertanuláshoz lusta vagyok, a rendszeres gyakorlás igencsak nehezemre esett. Az általános iskola végén jött az ötlet, hogy zeneszerzéssel próbálkozzak, de világossá vált, hogy ez sem egészen az én világom. A darabok komponálása sok időt igényel, kicsit rabszolgamunka. Kocsár Miklóstól sokat tanultam, és minden, az ütőhangszer, a hegedű és a zeneszerzés is hozzájárult a karmesteri tevékenységemhez. Úgy gondolom, minden próbálkozás fontos volt, és épp így kellett jönnie a dolgoknak egymás után. A zeneszerzés pedig belém nevelt egyfajta dramaturgiai érzéket, és ezt a színházi előadások zenei anyagának kidolgozásánál nagyon jól tudom hasznosítani.

- Énekléssel mikor kezdtél foglalkozni, hiszen mindezen túl kórusokban énekelsz és szólistaként is fellépsz?

- A Budapesti Énekes Iskolában énekeltem éveken át mesteremnél, Bubnó Tamásnál. Őt valóban a mesteremnek hívhatom, és azt hiszem, keveseknek adatik meg az ilyen. Ez nem igazán hangképzési gyakorlat, hanem abból a szempontból fontos, hogy átfogó és alapos egyházzenei műveltséget ad. Ennek köszönhetően ma is sokat foglalkozom egyházzenével. Ének-tanulmányaimat csak néhány éve kezdtem.

- Hogyan kerültél kapcsolatba a színházzal?

- Színházba és koncertre járó ember vagyok, aki tudja élvezni azt is, amit túl filozofikus elmék vagy nagyon kortárs művészek kevésbé szoktak. Korábban Eszenyi Enikő rendezte előadásokban énekeltem a Vígszínházban és a Pesti Színházban. Ma már ezek az előadások nem csigáznak fel annyira, mint amikor futottak. És annyira sosem kötődtem a színházhoz, mint az utóbbi két évben, mióta Ágenssel elkezdtem dolgozni. A Szent Efrém Bizánci Férfikar, melyben szintén énekelek, szerepelt Ágens Ulixes című előadásában. Ekkor kerültem közel hozzá, ebből szakmai kapcsolat és jó barátság lett, remélem, hosszú távra. És ennek az együttműködésnek köszönhetően ismertem meg Gergye Krisztiánt is. Úgy érzem, hogy mostanság, két-három éve egyfajta krízisen megyek keresztül. Kevés olyan partnert találok, akivel szakmailag teljesen egyetértek, aki felveszi a tempómat, és úgy tudok vele dolgozni, ahogyan én szeretnék. Irigylem azokat a zenészeket - mint például az Amadinda ütőegyüttest vagy a Cotton Club Singerst -, akik megtalálják a partnerüket vagy partnereiket, és egész életükben tudnak együtt dolgozni. Én nem vagyok ilyen. Most színházi korszak van az életemben, amit nagyon élvezek, és bízom benne, hogy hosszú ideig tart majd, csalódások nélkül.

- A színházi zene voltaképp alkalmazott művészet. Nem kisebb-e a szabadságod, mint önálló zeneszerzőként?

- A színházi produkcióhoz történő komponálást nem érzem alkalmazott vagy másodlagos feladatnak, másrészt nem tartom magam zeneszerzőnek. Gergye Krisztiánnal az Édes szívem, ribanc vagy című előadásban és a Melankóliában dolgoztam együtt, és zenei téren szinte teljhatalmat kaphattam tőle. Előálltam az ötleteimmel, Krisztián kiszűrte, melyik jó, melyik rossz, és rögtön mondta, mit szeretne még. Végrehajtó embernek tartom magam, majdnem teljesen alá tudom rendelni magam a rendezésnek. De csak majdnem…

- Hogyan született meg a Melankólia zenei anyaga?

- Amint Gergye megemlítette, hogy tervez egy melankóliáról szóló előadást, azonnal tudtam, hogy milyen zenéket szeretnék mindenképp beletenni. A zenei anyag egy részével, mint pl. a Mozart- vagy Fauré-rekviemek, már találkoztam karmesterként. Ebben az előadásban ugyanakkor nemcsak rekviemrészletek vannak, hanem egyéb, nem liturgikus jellegű művek is. A Melankólia zenei formája egy "hétköznapi" gyászmise szerkezete szerint épül fel. Elvileg. De a gyászmiséből hamar gyászszertartás lett, mely felekezet- és stílusfüggetlen. Így szerepel benne például egy kaddis vagy egy sinatrásított Mahler-gyermekgyászdal, egy poprekviem, töredék témákra készített drum’n’bass szám, egy De Falla-altató… Az anyagok, melyekkel a rekviemrészletek kibővülnek, számomra az előadás költői vonalát képviselik. De igyekeztem távol maradni a pátosztól, nem akartam földtől túlságosan elrugaszkodott lenni. Schnittke például kiválóan ellensúlyozza a patetikus emelkedettséget.

(Az interjú folytatása holnaptól olvasható a Fidelión.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.