Klasszikus

Minden, amit a Müpáról tudni lehet

2015.03.13. 18:57
Ajánlom
Tények és számok, amik megmutatják, miért és mitől lett a legfontosabb kulturális helyszínek egyike a Művészetek Palotája. MAGAZIN

Épület: A koncertközpont műszaki terveit a Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda készítette Zoboki Gábor vezető tervező irányítása alatt. A kivitelezést Arcadom Építőipari Zrt. jegyzi. A 28 hónap alatt elkészült épületegyüttes három fő egysége a Duna felőli oldalon a Ludwig Múzeum, középen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, a keleti szárnyban a Fesztivál Színház. A három nagy részegység közös, magasba nyúló, üvegfalakkal határolt előcsarnokkal rendelkezik. Az előcsarnok szintjeinek összeköttetését széles lépcsők, mozgólépcsők és felvonók biztosítják. A Művészetek Palotája a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar és Kottatár, a Ludwig Múzeum és a Nemzeti Táncszínház állandó otthona. Az épülethez étterem, zenemű- és könyvesbolt is tartozik.

Koncertterem: Az épület szíve a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, a világ egyik legjobb akusztikai adottságokkal bíró hangversenyterme. Befogadóképessége 1525 fő, de szükség esetén még 130 pódiumülés és 136 állóhely is rendelkezésre áll. A nyitott hangversenytér mozgatható bővítményeinek köszönhetően három különböző méretű színpad és zenekari árok kialakítását teszi lehetővé. Az akusztikai kialakítás szempontjából a teremnek meghatározó eleme a nézőtér fölé is benyúló három, külön-külön mozgatható elemből álló hangvető. A teremhez kapcsolódó stúdiókban professzionális felvételek készíthetők.

Orgona: A hangversenyterem képét a nézőtérrel szemben található az "orgonák orgonájának" is nevezett hangszerkomplexum uralja. A 6804 síp, 92 regiszter és 5 manuál együttese méretében és technikai lehetőségeiben is páratlan.

Színházterem: A Müpa keleti harmadában helyezkedik el a legkorszerűbb technikával felszerelt akusztikus előadóterem, a 443 férőhelyes, 750 négyzetméteres színpadú Fesztivál Színház.

Üvegterem: Az épületben található még a különleges kilátást biztosító Üvegterem, a 130 fő befogadására képes Előadóterem, a kisebb rendezvények lebonyolítására alkalmas Kékterem, továbbá a Nemzeti Filharmonikusok próbatermei.

Elismerés: Átadása után a Müpa 2006-ban elnyerte az építész szakma legrangosabb nemzetközi elismerését, a FIABCI (Nemzetközi Ingatlanszakmai Szövetség) Prix d'Excellence-díját a nagyközönséget kiszolgáló épületek különleges kategóriájában, egyszóval: a világ legjobb kulturális létesítménye lett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.