Klasszikus

„Minden előadó álma, hogy a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében játszhasson” – Interjú David Russell gitárművésszel

2022.10.21. 13:55
Ajánlom
A londoni Zeneakadémia tanára, 2018-ban pedig bekerült az Amerikai Gitár Alapítvány hírességek csarnokába is. Azonban a világhírű gitárművész számos kitüntetése közül is kiemelkedik a világ egyik legrangosabb zenei elismerése, a Grammy-díj. David Russell személyében egy élő legenda érkezik a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválra, ahol november 6-án ad koncertet.

Hogyan emlékszik vissza, mikor és hol ismerkedett meg a klasszikus gitárral?

Elég korán megismerkedtem a hangszerrel, mert édesapám amatőr gitáros volt, és már egészen fiatal koromtól kezdve tanított gitározni. Emlékszem, rengeteg Andrés Segovia-lemezünk volt otthon, és gyerekként gyakran hallgattam klasszikus gitárzenét.

Az ön életpályája igen figyelemreméltó. 2005-ben Aire Latino című lemezével elnyerte a legjobb klasszikus zenei szólistának járó Grammy-díjat. Az elismerésen túl mit jelent önnek ez a lemez?

Világ életemben nagyon szerettem a latin-amerikai zenét. Ez a lemez tulajdonképpen az újragondolása számos olyan darabnak, amelyek közel állnak a szívemhez.

david22-134809.jpg

David Russell (Fotó/Forrás: Davidrussellguitar.com)

2018-ban bekerült az Amerikai Gitár Alapítvány hírességek csarnokába (Guitar Foundation of America's Hall of Fame). Mesélne egy kicsit olvasóinknak az alapítványról?

Az Amerikai Gitár Alapítvány egy szervezet, amelyet amerikai gitárművészek hoztak létre azzal a céllal, hogy átadják tudásukat, és népszerűsítsék a klasszikus gitárt mint zenei műfajt. Az alapítvány tagjai között nagy számban vannak egyetemi oktatók is, akik minden évben konferenciát szerveznek. Itt előadásokat tartanak, hogy megosszák új felfedezéseiket és ötleteiket, a különböző korosztályokba tartozó feltörekvő tehetségek pedig lehetőséget kapnak arra, hogy egy gitárverseny keretein belül mérjék össze tudásukat. 

A londoni Királyi Zeneakadémia (Royal Academy of Music) tanáraként bizonyára rengeteg fiatal tehetséggel találkozik. Milyennek látja a most zenei pályára lépő generációt?

Számomra elképesztő, hogy milyen magas szintű a mai fiatalok tudása. Úgy gondolom, hogy borítékolható a világ számos különböző országából származó, nem mindennapi zenészek új generációjának sikere.

Milyen tanácsot adna azoknak a fiatal magyar művészeknek, akik most kezdik a pályájukat?

Utazzatok, amennyit csak tudtok, találkozzatok minél több zenésszel a világ különböző pontjairól,

és soha ne veszítsétek el a hangszeretek és a zene iránti lelkesedéseteket!

honlapja2-134046.jpg

David Russell (Fotó/Forrás: Davidrussellguitar.com)

Utolsó lemeze, a Cantigas de Santiago tavaly jelent meg. Ezen az albumon olyan kortárs műveket hallhatunk, amelyeket kifejezetten önnek írtak. Mesélne kicsit erről a lemezről?

Csodálatos érzés, hogy ezeket a darabokat olyan zeneszerzők írták, akik nem csupán fantasztikus zenészek, hanem kedves barátaim is. Azt gondolom, hogy ezek a személyes kapcsolatok teszik a lemezt igazán különlegessé.

2019-ben nagy sikerrel adott koncertet a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon. Mi maradt meg a legjobban ebből a koncertből?

Csupa kedves emlékem van arról a fellépésről. Minden előadó álma, hogy a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében játszhasson,

az pedig egészen szívmelengető volt, ahogy a közönség fogadta a koncertet.

DavidRussell-133852.jpg

David Russell (Fotó/Forrás: Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál)

Korábbi látogatásai során volt alkalma körülnézni a fővárosban? Ha igen, mi tetszett legjobban Budapestből?

Budapest egy gyönyörű, vibráló város, ahova mindig örömmel térek vissza.

Idén ismét Magyarországra látogat a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál keretein belül. Milyen műveket hallhat majd a közönség?

DavidRussell2-133854.jpg

David Russell (Fotó/Forrás: Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál)

Igencsak változatos repertoárral készülök a koncertre. A spanyol és dél-amerikai zenék mellett elhangzanak majd barokk és klasszikus darabok is.

A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált Eötvös József gitárművész hívta életre kilenc évvel ezelőtt. Személyesen is ismerik egymást?

Hát hogyne ismernénk egymást! Akkor ismerkedtünk meg egymással, amikor először jártam Magyarországon. Sok-sok éves barátság köt minket össze, és alig várom, hogy újból találkozzunk!

A fesztiválon szólókoncertje mellett mesterkurzust is tart. Kiknek ajánlja a kurzuson való részvételt?

A kurzus elsősorban zenésznövendékek számára lesz izgalmas. Szeretettel várok minden olyan érdeklődőt, akik komolyan veszik a gitártanulást.

Mi az a gondolat, amit szívesen megosztana a rajongókkal?

A pandémia miatti hosszú kihagyás után fantasztikus újra koncertezni. Örülök, hogy végre ismét osztozhatunk a zene örömében.

Szerző: Kleb Zsófia

Bővebb információ és jegyvásárlás a fesztivál honlapján.

Támogatott tartalom

Fejléckép: David Russell (Fotó/Forrás: davidrussellguitar.com)

Grammy-díjas művész és a gitárzene más nagyjai a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

Kapcsolódó

Grammy-díjas művész és a gitárzene más nagyjai a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

A gitár az a hangszer, amely számos stílusban otthon van a könnyűzenétől a jazzen át a tradicionális zenei műfajokig. A klasszikus gitár sokáig háttérbe szorult a magyar zenei tradíciók hangszerei mellett – ezen változtatva a Budapesti Gitárfesztivál a klasszikus gitárzene kiemelkedő előadóit mutatja be a Zeneakadémián.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Vizuál

Rekordértékű Zsolnay-vázát árvereznek el a Virág Judit Galéria aukcióján

A galéria december 16-i aukcióján 15 millió forintos kikiáltási árról indul egy Zsolnay óriásváza. Az árverésen Boromisza, Czigány, Czóbel, Mednyánszky és Vaszary remekművei is kalapács alá kerül.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.