Klasszikus

Minden évben Bánk bán

2005.11.21. 00:00
Ajánlom
Balett, operett, musical és opera a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán Miután a Szegedi Szabadtéri Játékoknak hamarabb lett költségvetése, mint magának a városnak, a szervezők az előző éveknél korábban előálltak a következő évad műsortervével. Jövőre saját produkcióban mutatják be a Bánk bán című nemzeti operát, amelyet ezt követően minden évben műsorra tűznek.

Bár a szegedi önkormányzatnak még nincs 2006-os költségvetése, a közgyűlés már a szeptemberi ülésén jóváhagyta a Szegedi Szabadtéri Játékok Kht. által a következő évadra beterjesztett 250 millió forintos támogatási igényt. A produkció üzleti tervében az idei, a nyáron hét estén teltházzal játszott Rómeó és Júlia című musical miatt negyedmilliárd forintra ugrott jegybevételnél kevesebbel, 195 millió saját forrással számol. Az évadban több korábbi darabot műsorra tűznek, ám új bemutatókkal is készülnek.

Kesselyák Gergely művészeti igazgató arról számolt be: a fesztivált július elején a Szegedi Kortárs Balett két évvel ezelőtt bemutatott Újvilág című darabja nyitja. Ismét műsorra tűzik az Alföldi Róbert által rendezett Csárdáskirálynő című operettet. Nem marad el a hagyományos Dómdixie Gála, s lesz a szegediek által immáron elvárt ingyenes ajándékkoncert is.

A nyári játékokra két új bemutatóval készülnek. Az Operettszínházzal együttműködésben, a tervek szerint nemzetközi koprodukcióban mutatják be a Rudolf - az utolsó csók című musicalt, s augusztus 18-tól három napon át játsszák a Bánk bánt. A rendező és a szereplők nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, mondván: még folynak a tárgyalások a művészekkel. Az operát a tervek szerint ezentúl augusztus 20-án minden évben műsorra tűzik. Kesselyák Gergely ezt azzal indokolta: szeretnék, ha az előadás az államalapítás ünnepének országos eseményévé nőné ki magát, s más kulturális programok is kapcsolódnának hozzá. A művészeti igazgató az elképzelések között említette: városszerte szeretnének kivetítőket telepíteni, hogy azok is részesei lehessenek az ünnepi előadásnak, akik nem vesznek jegyet a Dóm térre.

A következő évadra egyébként már december elejétől árulják a jegyeket, s két előadásra szóló bérletet is lehet váltani. A szervezők nem titkoltan abban bíznak: sokan fogják találó karácsonyi ajándékötletnek tartani a bérletet, így már jó előre lefoglalják a helyeket. Az előadásonként és szektoronként eltérő jegyárak egyébként nem sokat változnak a tavalyihoz képest. Egyes sorokban ugyan drágítják a belépőt, máshol viszont csökkentik az árakat. Utóbbi lépésnek az áll a hátterében, hogy tavaly több néző is panaszkodott: a szélső helyekről nem lehetett rendesen látni a színpadot - az árengedmény zömmel ezeket a helyeket érinti. A két estére szóló bérlet ára 3 ezer és 14 ezer forint között mozog.

Egyelőre nem lehet tudni, milyen produkciók kerülnek műsorra a Szegedi Szabadtéri Játékok Kht. által üzemeltett újszegedi szabadtéri színpadon. A János vitéz című, idén önálló vállalkozásként bemutatott daljáték biztosan színre kerül, ám más előadásokról egyelőre nem született megállapodás. Az ezerszáz néző befogadására alkalmas nézőteret tavaly megközelítően 30 millió forintból újították fel, ám kihasználtsága alulmaradt a vártnak. A szervezők abban bíznak, hogy a folyamatban lévő tárgyalások során sikerül színvonalas műsorokat Újszegedre hívni, s tavaszra a kisszínpad műsorrendje is összeállhat.

Együttműködési megállapodást írt alá a Szegedi Szabadtéri Játékok Kht. és az Aquamount Travel, a TUI Magyarország dél-alföldi képviselője. A nagy nyugat-európai hálózattal rendelkező utazásszervező cég regionális képviselete olyan turisztikai programcsomagokat állít össze, amelynek gerincét a szabadtéri játékok előadásai adják. Az idegenforgalmi ajánlatokkal mind a belföldi, mind a külföldről Magyarországra érkező turistákat célozzák meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus kult50

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus hír

Draskóczky Gábort díjazta az Amerikai Hegedűtársaság

A clevelandi hangszertársaság minden évben díjakat ad át a legjobb vonós hangszerek és vonók készítőinek.