Klasszikus

Minden évben Bánk bán

2005.11.21. 00:00
Ajánlom
Balett, operett, musical és opera a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán Miután a Szegedi Szabadtéri Játékoknak hamarabb lett költségvetése, mint magának a városnak, a szervezők az előző éveknél korábban előálltak a következő évad műsortervével. Jövőre saját produkcióban mutatják be a Bánk bán című nemzeti operát, amelyet ezt követően minden évben műsorra tűznek.

Bár a szegedi önkormányzatnak még nincs 2006-os költségvetése, a közgyűlés már a szeptemberi ülésén jóváhagyta a Szegedi Szabadtéri Játékok Kht. által a következő évadra beterjesztett 250 millió forintos támogatási igényt. A produkció üzleti tervében az idei, a nyáron hét estén teltházzal játszott Rómeó és Júlia című musical miatt negyedmilliárd forintra ugrott jegybevételnél kevesebbel, 195 millió saját forrással számol. Az évadban több korábbi darabot műsorra tűznek, ám új bemutatókkal is készülnek.

Kesselyák Gergely művészeti igazgató arról számolt be: a fesztivált július elején a Szegedi Kortárs Balett két évvel ezelőtt bemutatott Újvilág című darabja nyitja. Ismét műsorra tűzik az Alföldi Róbert által rendezett Csárdáskirálynő című operettet. Nem marad el a hagyományos Dómdixie Gála, s lesz a szegediek által immáron elvárt ingyenes ajándékkoncert is.

A nyári játékokra két új bemutatóval készülnek. Az Operettszínházzal együttműködésben, a tervek szerint nemzetközi koprodukcióban mutatják be a Rudolf - az utolsó csók című musicalt, s augusztus 18-tól három napon át játsszák a Bánk bánt. A rendező és a szereplők nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, mondván: még folynak a tárgyalások a művészekkel. Az operát a tervek szerint ezentúl augusztus 20-án minden évben műsorra tűzik. Kesselyák Gergely ezt azzal indokolta: szeretnék, ha az előadás az államalapítás ünnepének országos eseményévé nőné ki magát, s más kulturális programok is kapcsolódnának hozzá. A művészeti igazgató az elképzelések között említette: városszerte szeretnének kivetítőket telepíteni, hogy azok is részesei lehessenek az ünnepi előadásnak, akik nem vesznek jegyet a Dóm térre.

A következő évadra egyébként már december elejétől árulják a jegyeket, s két előadásra szóló bérletet is lehet váltani. A szervezők nem titkoltan abban bíznak: sokan fogják találó karácsonyi ajándékötletnek tartani a bérletet, így már jó előre lefoglalják a helyeket. Az előadásonként és szektoronként eltérő jegyárak egyébként nem sokat változnak a tavalyihoz képest. Egyes sorokban ugyan drágítják a belépőt, máshol viszont csökkentik az árakat. Utóbbi lépésnek az áll a hátterében, hogy tavaly több néző is panaszkodott: a szélső helyekről nem lehetett rendesen látni a színpadot - az árengedmény zömmel ezeket a helyeket érinti. A két estére szóló bérlet ára 3 ezer és 14 ezer forint között mozog.

Egyelőre nem lehet tudni, milyen produkciók kerülnek műsorra a Szegedi Szabadtéri Játékok Kht. által üzemeltett újszegedi szabadtéri színpadon. A János vitéz című, idén önálló vállalkozásként bemutatott daljáték biztosan színre kerül, ám más előadásokról egyelőre nem született megállapodás. Az ezerszáz néző befogadására alkalmas nézőteret tavaly megközelítően 30 millió forintból újították fel, ám kihasználtsága alulmaradt a vártnak. A szervezők abban bíznak, hogy a folyamatban lévő tárgyalások során sikerül színvonalas műsorokat Újszegedre hívni, s tavaszra a kisszínpad műsorrendje is összeállhat.

Együttműködési megállapodást írt alá a Szegedi Szabadtéri Játékok Kht. és az Aquamount Travel, a TUI Magyarország dél-alföldi képviselője. A nagy nyugat-európai hálózattal rendelkező utazásszervező cég regionális képviselete olyan turisztikai programcsomagokat állít össze, amelynek gerincét a szabadtéri játékok előadásai adják. Az idegenforgalmi ajánlatokkal mind a belföldi, mind a külföldről Magyarországra érkező turistákat célozzák meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.