Klasszikus

Minden idők leggazdagabb komponistája: Gershwin

2005.09.01. 00:00
Ajánlom
George Gershwin zenéje emberek millióit ragadta magával az egész világon – őt magát pedig milliomossá tette. A Summertime, a Kék rapszódia és az I Got Rhythm című klasszikusok szerzője vezeti minden idők leggazdagabb komponistáinak listáját.

A Classic FM nevű londoni rádió felmérése szerint Gershwin olyan nagyságokat szárnyalt túl, mint ifj. Johann Strauss, Verdi vagy Händel. A klasszikus zenei adó által felállított rangsor a komponisták életük során szerzett jövedelmének becslésén alapul.

Gershwin több millió fontra rúgó vagyont halmozott fel olyan népszerű műveinek köszönhetően, mint a Porgy és Bess vagy a Funny Face. Pénzét művészetbe fektette, és 1937-ben bekövetkezett halálakor jelentős összeget hagyott hátra. A lista második helyezettje ifj. Johann Strauss, aki nyilvános szerepléseiért alkalmanként mai érték szerint harmincezer angol fontnak megfelelő összeget kért, és karmesterként egészen megdöbbentő összeget, nyolcszázharmincezer fontot keresett az Amerikai Egyesült Államokban. A harmadik Verdi, aki százhatvanhatezer angol fontnak megfelelő megbízási díjat kapott Aida című operájáért.

A lista további szereplői helyezésük szerinti sorrendben: Rossini (aki több mint háromezer fontot kért egyetlen tanóráért), Händel, Haydn, Rahmanyinov, Puccini, Paganini és Csajkovszkij. Mozart ugyanakkor hiányzik a listáról: annak ellenére, hogy híres zeneszerzőnek számított élete során, a pénzzel való rossz gazdálkodása miatt nincstelenként halt meg harmincöt éves korában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Tánc

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.