Klasszikus

Minden idők leggazdagabb komponistája: Gershwin

2005.09.01. 00:00
Ajánlom
George Gershwin zenéje emberek millióit ragadta magával az egész világon – őt magát pedig milliomossá tette. A Summertime, a Kék rapszódia és az I Got Rhythm című klasszikusok szerzője vezeti minden idők leggazdagabb komponistáinak listáját.

A Classic FM nevű londoni rádió felmérése szerint Gershwin olyan nagyságokat szárnyalt túl, mint ifj. Johann Strauss, Verdi vagy Händel. A klasszikus zenei adó által felállított rangsor a komponisták életük során szerzett jövedelmének becslésén alapul.

Gershwin több millió fontra rúgó vagyont halmozott fel olyan népszerű műveinek köszönhetően, mint a Porgy és Bess vagy a Funny Face. Pénzét művészetbe fektette, és 1937-ben bekövetkezett halálakor jelentős összeget hagyott hátra. A lista második helyezettje ifj. Johann Strauss, aki nyilvános szerepléseiért alkalmanként mai érték szerint harmincezer angol fontnak megfelelő összeget kért, és karmesterként egészen megdöbbentő összeget, nyolcszázharmincezer fontot keresett az Amerikai Egyesült Államokban. A harmadik Verdi, aki százhatvanhatezer angol fontnak megfelelő megbízási díjat kapott Aida című operájáért.

A lista további szereplői helyezésük szerinti sorrendben: Rossini (aki több mint háromezer fontot kért egyetlen tanóráért), Händel, Haydn, Rahmanyinov, Puccini, Paganini és Csajkovszkij. Mozart ugyanakkor hiányzik a listáról: annak ellenére, hogy híres zeneszerzőnek számított élete során, a pénzzel való rossz gazdálkodása miatt nincstelenként halt meg harmincöt éves korában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.