Klasszikus

„Minden tettünk befektetés a jövőbe” – Beszélgetés Várdai Istvánnal és dr. Körmendy-Ékes Judittal

2022.03.08. 16:45
Ajánlom
A Liszt Ferenc Kamarazenekar egy éve művészeti és üzleti szempontból is megújult. Komoly piac- és célcsoportkutatások, repertoár- és előadás-elemzések előzték meg a több évre szóló stratégiai terv, valamint az új arculat elkészítését. dr. Körmendy-Ékes Judit kuratóriumi elnökkel és Várdai István művészeti igazgatóval az eddig megtett út tapasztalatairól és a következő lépésekről is beszélgettünk.

A tavaly kitűzött célok között szerepelt a trendalkotó-képesség és a klasszikus zenei életben való meghatározó szerep elérése. Mi valósult meg az elképzelésekből?

dr. Körmendy-Ékes Judit: El tudtunk indulni, és sokat haladtunk. Az új arculatra és a rebranding kampányra díjeső hullott, tizenöt nívós elismeréssel büszkélkedhetünk. Ebből az egyik legrangosabb az International PR Association (IPRA) Golden World Awards I. díja, ahol nemcsak a brand minőségét értékelték, hanem a potenciális működőképességét is. Ez a visszajelzés számomra azt jelenti, hogy az elején járunk egy olyan sikeres folyamatnak, ami hosszú távon is működőképes.

Várdai István: Sokkal nagyobb szükség van a megújulásra, a trendalkotásra, mint azt eddig gondoltuk.

Olyan marketing- és információdömping vesz körül bennünket, hogy ha egy komoly tartalmat is hordozó kulturális termék nem válik láthatóvá, elvész ebben az áradatban.

Ha azonban az újrapozicionálás és az arculatváltás ilyen innovatívra sikerül, az felkelti több terület, például az ilyen típusú elismerések odaítélőinek figyelmét is. Ez sokat jelent a nemzetközi megítélésben is.

Van a díjaknak kézzelfogható, gyakorlati vetületük?

dr. Körmendy-Ékes Judit: A számok tükrében is az látszik, hogy jó úton járunk. Miközben a klasszikus zenei piacot is megterhelte a Covid-világjárvány, nagy verseny folyik a koncertdátumokért, addig a megkereséseink száma, a hangversenyhelyszínek minősége, a tárgyalópartnereink jelentősége és a felkínált honoráriumok nagysága is jelentősen nőtt. Elárulhatom, hogy

a komolyzene világába egy hatalmas nemzetközi céget is sikerült támogató partnerként behoznunk, aki nagy örömmel vesz részt a munkánkban.

Ez egészen felemelő érzés, egyben ki is emeli a zenekart a versenytársak közül.

_AND8006_p-164533.jpeg

Várdai István és a Liszt Ferenc Kamarazenekar (Fotó/Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar)

Új közönségréteget is szeretnének bevonni. Hogyan igyekeznek elérni őket?

Várdai István: A pandémiás időszakban – amikor nagyon bizonytalanul jártak a nézők koncertekre – majdnem mindig telt ház előtt játszhattunk. Pedig a repertoár megújításakor olyan drasztikus lépéseket tettünk, ami kockázattal is járt. Szerencsére a hűséges rajongóink sem fordultak el tőlünk, sőt, olyan rétegeket is bevonzottunk, akik eddig nem követték a hangversenyeinket.

Az új repertoárban fontos szerepet kaptak az átiratok is. Tfirst Péter koncertmester szerint frissességet hoznak a zenekar életébe, és közelebb kerülhet a kvartett műfaja a közönséghez. Beváltották a hozzájuk fűzött reményeket?

Várdai István: Ezek a művek a zenészeknek inspirálóak, a közönség számára pedig az újdonság erejével hatnak. Minden tettünk befektetés a jövőbe. A repertoárbővítést többféleképpen képzeljük el: elfeledett gyöngyszemeket keresünk, vagy átiratokat készítünk,

következő lépésként pedig darabokat rendelünk majd a zenekar számára neves, aktív zeneszerzőktől.

Ezeket önállóan vagy olyan, nemzetközileg is elismert szólistákkal szeretnénk előadni, akik messzire viszik a hírünket a nagyvilágba.

dr. Körmendy-Ékes Judit: Bár az átiratoknak és az új daraboknak vannak bizonyos jogdíj-következményei, fontos szerepet szánunk nekik, ugyanis olyan repertoárt szeretnénk kialakítani, ami csak a miénk.

A tehetséggondozás is lényeges elem a zenekar palettáján. A Mesterjáték nevű – a Zeneakadémiával együttműködésben létrejövő – szakmai programban a meghallgatás után kiválasztott növendékek több hónapos próbaidőszakon, sőt, közös koncerteken vehetnek részt a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. A legközelebbire március 20-án kerül sor. Mi a legfontosabb az ilyen találkozásoknál?

Várdai István: Egyrészt kézen tudjuk fogni azt a generációt és azt az érdeklődő társadalmi réteget, akiket eddig nem értünk el, másrészt átadhatjuk a tudásunkat. Ez egy muzsikus számára mindig fontos kérdés. A fiatal kollégák teljesen más energiákat hoznak a produkcióba.

kormendy-ekes-judit-493176-160626.jpg

dr. Körmendy-Ékes Judit (Fotó/Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar)

Mit érzékelhet mindebből a közönség?

Várdai István: Ezeken az áramlatokon keresztül sokkal autentikusabb formában tudunk hatni a nézők új generációjára is. Olyan élményt kell, hogy kapjanak, ami még nagyon sokszor visszahozza őket hozzánk. Szeretnénk, ha ebbe a világba organikusan belenőnének.

dr. Körmendy-Ékes Judit: A folyamatosság a lényeg – ahogy a nevelésben, úgy az üzleti stratégiák és a művészeti koncepciók követésében, végrehajtásában is. A világjárványra sem kétségbeeséssel tekintettünk, hanem mint motiváló tényezőre. Csak néhány példa:

a mi profilunknak megfelelő saját rendszereket fejlesztettünk, rendeztük a diszkográfiánkat, és egy rajzpályázatot is lebonyolítottunk,

amit kicsit másként, de tovább fogunk vinni.

A pandémia ideje alatt öt új mesterhegedűt is sikerült megvásárolni, ami 2021 februárjában került a zenekarhoz.

dr. Körmendy-Ékes Judit: Más hangszereket is vettünk, most zárul le az utolsó európai közbeszerzésünk. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen körülmények között új hangszerállományt tudtunk építeni.

A hangszer az egyik legjobb befektetés, ráadásul az idő előrehaladtával a hangjuk egyre jobbá válik.

Úgy gondoltuk, e vétel nélkül nem lehet megvalósítani azokat a művészi célokat, amiket kitűztünk. Reméljük, találunk majd olyan támogatót, akinek segítségével használatunkba kerülhetnek még komolyabb hangszerek is.

Várdai István: Rengeteg nemzetközi modellt és hasonló minőségű (pl. osztrák, svéd) zenekar működését tekintettünk át. A vonós hangszerekre befektetésként tekinteni nemzetközi trend, továbbá

egy zenésznek a hangszere a hangja. Ahhoz, hogy muzsikusként a legtöbbet tudja adni, megfelelő instrumentumra van szüksége.

A Landolfi-, Leclerc-, Santagiuliana-, Mönning-, Spiegel János-hangszerek óriási lehetőséget adnak arra, hogy a fejlődésünk folyamatos legyen.

1621165020_JulianneBanse_VardaiIstvan_20210514_ZAK_and_03-164533.jpg

Várdai István és a Liszt Ferenc Kamarazenekar (Fotó/Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar)

Hogyan lesz a zene a jövőben is „öröm veled”?

dr. Körmendy-Ékes Judit: Nagyon reméljük, hogy el fogunk tudni indulni turnézni, a zenekar visszatérhet a külföldi színpadokra. Ez nagy változás lesz. Ezzel párhuzamosan követjük a stratégiai tervünket is. Felépítettük azokat a rendszereket – köztük egy modern operációs rendszert –, ami lehetővé teszi a nagyobb flexibilitást, és azt, hogy gyorsan tudjunk reagálni megkeresésekre vagy a körülöttünk zajló változásokra. Ha bebizonyosodik, hogy nem álmodtunk túl nagyot, és reális célokat tűztünk ki magunk elé, nagyon elégedett leszek. Kiszámíthatatlan környezetben mozgunk, de ennek ellenére örömet tudunk adni és kapni.

Várdai István: Alternatívaként kezelnek minket a főpromóterek Európában és a tengerentúlon is. Sokat küzdöttünk azokért a projektekért, amiket most megvalósulni látunk. Örömmel tapasztaltam, hogy amikor nem úgy alakult az élet, ahogyan elképzeltük, a zenekar akkor is dolgozott, próbált. A munka volt az a – talán legfontosabb – befektetés, ami a Liszt Ferenc Kamarazenekart új szintre emelte, világviszonylatban is.

A legnagyobb öröm és elismerés az lenne, ha a közönség azt érezné, hogy tőlünk olyan élményt kap, ami megéri az idejét, és bárhol a világon boldogan és sokan vennének jegyet a koncertjeinkre.

Ezért a csapatunk minden egyes tagja sokat dolgozik, és sajátjának tekinti a céljainkat. Senki számára nem „csak” munkát jelent a zenekar. Ez egy küldetés, amiben közösen tudunk hinni.

Fejléckép: dr. Körmendy-Ékes Judit (forrás: Liszt Ferenc kamarazenekar), Váradi István (fotó: Marco Borggreve / HarrisonParrott)

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.