Klasszikus

„Mindenféle zenében otthon érzem magam” – villáminterjú José Carrerasszal

2023.11.08. 14:45
Ajánlom
November 29-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel José Carreras, a világhírű spanyol tenor, akit a Három Tenor koncerteknek köszönhetően még azok is a szívükbe zártak, akik nem túl gyakran járnak operába. A közelgő esemény kapcsán a művész exkluzív interjút adott lapunknak, amelyben mesélt a különböző zenei stílusokhoz fűződő viszonyáról, arról, mi a legfontosabb az énekesi pályán, de az opera jövője is szóba került.

„Magyarországon mindig nagy lelkesedéssel és tisztelettel fogadott a közönség, éreztem bennük, milyen jól ismerik az operákat. Nagy boldogság egy művésznek Magyarországon fellépni” – idézi fel hazánkhoz kötődő emlékeit az énekes. Való igaz, az itthoni közönségnek igen régen nyílt először lehetősége, hogy megszeresse José Carreras hangját és művészi alkatát, már a hetvenes években hallhattuk őt az Operaházban és az Erkel Színházban, ahol az olasz repertoár olyan emblematikus darabjaiban lépett fel, mint Az álarcosbál, a Bohémélet, a Don Carlos vagy a Lammermoori Lucia.

Most viszont egy igazán nagyszabású koncertre készül november 29-én a Papp László Budapest Sportarénában, ahol természetesen a helyszínnek megfelelő, közkedvelt darabokat fog énekelni. A műsorról részleteket nem árul el, de azt mondja: reméli, tetszeni fog a hallgatóságnak. A karmester, mint számos korábbi alkalommal, Carreras unokaöccse, David Giménez lesz. „Sokszor léptünk már fel Daviddel, de nemcsak azért, mert rokoni szálak kötnek minket egymáshoz.

Ő egy kiváló zenész. Rendkívüli tehetséggel rendelkezik, emellett magasan képzett muzsikus is.

Mindig öröm vele dolgozni.”

Az évek során a mostanihoz hasonló koncertek persze egyre jobban átvették az opera-előadások helyét a művész pályáján. „A karrierem első húsz éve során nagyjából ötven operaszerepet énekeltem. Először még az előadásokkal párhuzamosan koncerteztem, de aztán eljött az idő, amikor ezeken a szerepléseken már jobban érzem magam, mintha operaszínpadon állnék.

Egy művésznek tisztában kell lennie a határaival.

A fellépésein Carreras általában változatos stílusú és műfajú darabokat szólaltat meg, ám azt mondja, nem tesz különbséget zene és zene között. „Mindig is úgy gondoltam, csak az számít, hogy valaki jól vagy rosszul énekel-e. Ha a művész igényesen adja elő a darabokat, nem számít, hogy operát vagy klasszikus zenét énekel, esetleg kirándulásokat tesz a könnyedebb repertoárban. Én mindenféle zenében otthon érzem magam. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindegyiket nagyszerűen éneklem, azt már a közönségnek kell eldöntenie, de örömet okoz, hogy sokféle muzsikát megszólaltathatok.”

Carreras-143027.jpg

José Carreras (Fotó/Forrás: Kupfer Kultur & Media)

Ha a ma és a holnap operajátszásáról kérdezik, José Carreras bizakodó. „Mondani sem kell, hogy a mai énekesgeneráció nagyszerű, és mivel a repertoáron számos remekmű található, Verdi, Puccini, Donizetti vagy akár Csajkovszkij és Wagner operái, úgy gondolom, fenn fog maradni a műfaj. Ezek a nagy szerzők olyan jelentőséggel bírnak, mint a festészetben Picasso, Rembrandt vagy Monet.” Ha pedig egy pályakezdő énekes a tanácsát kérné, azt javasolná, szentelje magát teljes egészében a zenének.

Az elhivatottság a legfontosabb.

Nyilván szükséges mellé némi tehetség, érdeklődés a zene iránt és persze a hangi adottságok, de mindezeket rengeteg munkával kell továbbképezni, hogy kiderüljön, alkalmas-e valaki a pályára.”

A művész ma már lényegesen több szabadidővel rendelkezik, mint aktívabb éveiben, ám a zene nem lett kevésbé fontos a számára – sokféle muzsikát hallgat, emellett másik szenvedélye az irodalom. „Szeretem a klasszikus irodalmat, és sokszor visszatérek második vagy harmadik alkalommal egy olyan könyvhöz, amit harminc-negyven éve vagy még régebben olvastam. De akárcsak a zene esetében, különböző könyvek illenek a különböző élethelyzetekhez.”

Ha képes lenne arra, hogy még egyszer elénekelhesse a pályája bármelyik szerepét, melyik lenne az? – kérdezem, mire nevetés a válasz. „Nehéz kérdés – mondja –, egy tenor olyan sok mindenből választhat: Don José a Carmenből, Don Carlos, Werther…

Ha tényleg csak egy volna lehetséges, azt hiszem, Josét választanám.

Meglehet, a repertoár és a helyszínek megváltoztak, de van, ami örök: José Carreras ma is ugyanabból az indíttatásból lép színpadra, mint a pályája elején. „Az éneklés mindig is ugyanazt jelentette a számomra: a közönséghez akarok szólni, kifejezni számukra az érzelmeimet. Így volt ez akkor, amikor énekelni kezdtem, és remélem, így fog történni életem utolsó fellépésén is.”

José Carreras koncertje

2023. november 29. 19:30, Papp László Budapest Sportaréna

Vezényel: David Giménez
Sztárvendég: Miklósa Erika
Kísér a Budafoki Dohnányi Zenekar

További részletek itt érhetők el. >>>

Fejléckép: José Carreras (forrás: Kupfer Kultur & Media)

José Carreras gálakoncertet ad novemberben Budapesten

Kapcsolódó

José Carreras gálakoncertet ad novemberben Budapesten

A világhírű, 76 éves spanyol tenor november 29-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel, a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséretével. Az est sztárvendége Miklósa Erika lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Szilágyi Mária színházi dramaturg, producer

Hetvenegy éves korában csütörtökön elhunyt Szilágyi Mária színházi producer, dramaturg, szerkesztő, kortárs német darabok fordítója, a Kortárs Drámafesztivál alapítója és igazgatója, a Színházi Dramaturgok Céhének tagja.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János a Magyar Hospice Alapítványért

A Méltóság hangja című est bevételét a Budapest Hospice Ház egy betegszobájának éves fenntartására ajánlják fel a legendás művészek: Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János.
Klasszikus ajánló

Szokolay Sándor emléke előtt tisztelegnek Sopronban

December 8-án gyertyagyújtással, kiállítással én hangversennyel idézik meg a tíz évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző alakját a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban. 
Klasszikus magazin

Zene a lakatlan szigeten

Nemrég azt a kérdést tettük fel olvasóinknak, milyen zenét vinnének magukkal egy lakatlan szigetre. Az izgalmas és változatos válaszokat olvasva persze mi is elgondolkodtunk, és összeállítottuk a magunk lakatlansziget-playlistjét.
Klasszikus ajánló

Világsztárok a Zeneakadémián – 6 érv, amiért ott a helyünk november 29-én

Ha klasszikus zene, akkor koncert; ha koncert, akkor a legjobb hangversenyterem és szólisták. Mutatjuk, miért érdemes november 29-én, szerdán este a Zeneakadémia Nagytermébe menni.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal zeneművészt ismert el az MVM a Junior Prima Díjjal

Tizenhatodik alkalommal vehették át a hazai zeneművészet legkiemelkedőbb ifjú tehetségei a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória elismeréseit november 23-án.