Klasszikus

Mindenki a fedélzetre! – A38-programok 2005-ben

2005.01.24. 00:00
Ajánlom
Idén is rendkívül gazdag kínálattal várja látogatóit az az ukrán gyártmányú, Artemovszk típusú, 38-as gyártási számú hajó, amely 2003 áprilisa óta horgonyoz a Dunán. Az A38 hajdani kőrakománya helyett ma kultúrát „szállít”; az elmúlt szűk két évben korszerű és – nemzetközi mércével mérve is – igényes kulturális, közösségi, szórakoztató és ifjúsági központtá vált.

2004-ben a hajó mintegy háromszáz rendezvénynek adott otthont. Ezek közül kiemelkedő jelentőségű volt az EU-s támogatással létrejött In-Fusion, amelynek keretében a régi és az új tagországok zenekarai és DJ-i egy színpadon léptek fel. Az Európai Unióhoz való csatlakozás alkalmából háromnapos ünnepségsorozatot szerveztek a hajón. Számos zenei produkciót hívtak életre a Cseh, az Osztrák, a Lengyel és a Holland Intézettel, a Finnagorával, a British Councillal, a Goethe Intézettel, a Francia Intézettel és a Dutch Pop Institute-tal. Az A38 fontos helyszíne volt a Budapesti Őszi Fesztiválnak, és közreműködött a Magyar Magic programjainak összeállításában is. Részt vett a holland kulturális évad programjaiban, valamint aktív szervezője, előkészítője és helyszíne a 2005-ben megrendezendő orosz-magyar kulturális évadnak.

A 2005-ös célkitűzések közé tartozik, hogy a hajó szorosabbá fűzze kapcsolatait a hazai kulturális életet meghatározó művészeivel és szervezeteivel, tartalmasabbá tegye kapcsolatait a külföldi intézményekkel, több programot szervezzen a társművészetek, a tudomány és a digitális kultúra köréből, újabb közönségrétegeket nyerjen meg, illetve még több programot biztosítson a gyerekek számára.

A kortárs közép-európai dzsessz és világzene bemutatására vállalkozó MOLto Vivace sorozat keretében idén olyan művészek és együttesek lépnek színpadra, mint a cseh énekes-hegedűs Iva Bittová és a Kenderesi Trió (február 10.), a horvát énekesnő-fuvolista Tamara Obrovac és a Muzsikás (február 23.), vagy az idén ötven éves Szemző Tibor és Szlovákia legfontosabb vonósnégyese, a Moyzes Quartet (április 7.). A fellépések portréműsorok alapanyagául szolgálnak, amelyeket a Duna Televízió tűz majd műsorra.

A SmartMusic-kalkialakított együttműködés révén olyan a jazzmuzsikusok érkeznek az A38 Hajóra, mint a kiváló brit gitáros, Allan Holdsworth, valamint Scott Henderson és Hiram Bullock, Európa legfrissebb zenei produkciói közül februárban a francia Gecko Palace és Theo Hakola, illetve az osztrák nu-jazz duó, a dZihan & Kamien, áprilisban a lendületes spanyol zenekar, az Amparanoia, valamikor a tavasz folyamán pedig a francia Le peuple de l’herbe látogat az A38-ra. Emellett fellépnek olyan népszerű, könnyűzenét játszó magyar zenekarok és előadók, mint Oláh Ibolya (február 3.), az Anima Sound System (március 19.), az Emil.Rulez! (február 24.), az Egyszercsak (február 25.), a Hiperkarma, az Amorf Ördögök (lemezbemutató koncert: március 4.) és a Mitsoura (február 26.).

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.