Klasszikus

Mindenki nyerni fog

2007.06.24. 00:00
Ajánlom
A 2. Nemzetközi Zongoraverseny, amelyet Liszt Ferenc emlékére rendeznek meg, és amely eseménynek Pécs városa ad otthont, június 17-30-ig ad alkalmat a fiatal zongoristáknak a megmérettetésre. Bánky József, az egyik zsűritag elküldte szerkesztőségünkbe a versenyről, versengésről szóló gondolatait. Az alábbiakban az ő írását közöljük.

Másodízben hirdette meg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete fiatal zongoristák számára a Liszt Ferenc emlékére rendezendő zenei versenyt. Ha körülnézünk, szerte a világban mindenütt megszaporodtak a különféle, zenei megmérettetésre alkalmat adó versenyek. Ez természetes, ha afelől közelítjük, hogy a kultúra rangjának emelkedésével együtt jár a művészi élményt nyújtó, érdekes és izgalmas zenei rendezvények, versenyek szaporodása. De különös, ha azt vesszük figyelembe, hogy a zene, művészi tartalmát illetően, művészi kifejezésmódját tekintve a legelvontabb művészetek egyike, amely semmilyen hagyományos mértékkel nem mérhető.

A kiművelt technikát, fölényes hangszeres tudást, jó zenei érzéket alapkövetelménynek tekintve egy zenei versenyen különböző korok stílusában a világ legnagyobb zenei lángelméinek hangokba transzformált gondolatait, érzéseit kell a résztvevő fiatal művészeknek tolmácsolniuk. Ez rendkívüli feladat, melyhez nem könnyű felnőni. A mai – értéktelen, ám fülbemászó – könnyűzenével elárasztott világban talán nem árt Schumannt idézni, aki szerint „ ami divatos, az hamar ki is megy a divatból.”, „a mesterműveket tanulmányozni kell”, „sok mindent csak öregkorodban fogsz megérteni.”

E bölcs gondolatok ismeretében nem nehéz megérteni, hogy egy fiatalnak mekkora kihívás a zene nagyjainak hiteles tolmácsolása. Ám esetünkben ugyanakkor bizonnyal inspiráló, hogy Liszt Ferenc nem csak a zene nagyjai közül való, de zongoraművészként is a legnagyobb, s műveiben a tartalom eszményien ötvöződik a varázslatos, pianisztikus megfogalmazással. Az e tartalom szolgálatában álló virtuozitás, valamint a jelentkezők beleélő képessége és játékuk meggyőző ereje vetélkedik versenyünkön a nemzetközi zsűri és a pécsi közönség előtt. S úgy vélem mindenki nyerni fog.

A versenyzők – túl az esetleg elnyert díjakon, mely karrierjük elindulásában döntő lehet – azáltal, hogy új műveket tanulnak meg és adnak elő, feltétlenül fejlődnek. Ugyanakkor egymást hallgatva megismerik a különböző földrészek, országok pedagógiai módszereit, a művek megközelítésének lehetőségeit. A közönség a népszerű remekművek mellett sok, számára még ismeretlen darabot is hall, s a különböző tolmácsolások nem csak érdekesek, de zenei ízlésüket is nevelik, tudásukat, ismereteiket gazdagítják.

Végül Pécs városa – az Európa Kulturális Fővárosa 2010 cím nyertese –, mely helyet ad egy ilyen verseny megrendezésének, joggal dicsekedhet vele és büszke lehet arra, hogy a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete által meghirdetett zongoraverseny a nemzetközi zenei élet figyelmét városunkra irányítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.