Klasszikus

Mindenki nyerni fog

2007.06.24. 00:00
Ajánlom
A 2. Nemzetközi Zongoraverseny, amelyet Liszt Ferenc emlékére rendeznek meg, és amely eseménynek Pécs városa ad otthont, június 17-30-ig ad alkalmat a fiatal zongoristáknak a megmérettetésre. Bánky József, az egyik zsűritag elküldte szerkesztőségünkbe a versenyről, versengésről szóló gondolatait. Az alábbiakban az ő írását közöljük.

Másodízben hirdette meg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete fiatal zongoristák számára a Liszt Ferenc emlékére rendezendő zenei versenyt. Ha körülnézünk, szerte a világban mindenütt megszaporodtak a különféle, zenei megmérettetésre alkalmat adó versenyek. Ez természetes, ha afelől közelítjük, hogy a kultúra rangjának emelkedésével együtt jár a művészi élményt nyújtó, érdekes és izgalmas zenei rendezvények, versenyek szaporodása. De különös, ha azt vesszük figyelembe, hogy a zene, művészi tartalmát illetően, művészi kifejezésmódját tekintve a legelvontabb művészetek egyike, amely semmilyen hagyományos mértékkel nem mérhető.

A kiművelt technikát, fölényes hangszeres tudást, jó zenei érzéket alapkövetelménynek tekintve egy zenei versenyen különböző korok stílusában a világ legnagyobb zenei lángelméinek hangokba transzformált gondolatait, érzéseit kell a résztvevő fiatal művészeknek tolmácsolniuk. Ez rendkívüli feladat, melyhez nem könnyű felnőni. A mai – értéktelen, ám fülbemászó – könnyűzenével elárasztott világban talán nem árt Schumannt idézni, aki szerint „ ami divatos, az hamar ki is megy a divatból.”, „a mesterműveket tanulmányozni kell”, „sok mindent csak öregkorodban fogsz megérteni.”

E bölcs gondolatok ismeretében nem nehéz megérteni, hogy egy fiatalnak mekkora kihívás a zene nagyjainak hiteles tolmácsolása. Ám esetünkben ugyanakkor bizonnyal inspiráló, hogy Liszt Ferenc nem csak a zene nagyjai közül való, de zongoraművészként is a legnagyobb, s műveiben a tartalom eszményien ötvöződik a varázslatos, pianisztikus megfogalmazással. Az e tartalom szolgálatában álló virtuozitás, valamint a jelentkezők beleélő képessége és játékuk meggyőző ereje vetélkedik versenyünkön a nemzetközi zsűri és a pécsi közönség előtt. S úgy vélem mindenki nyerni fog.

A versenyzők – túl az esetleg elnyert díjakon, mely karrierjük elindulásában döntő lehet – azáltal, hogy új műveket tanulnak meg és adnak elő, feltétlenül fejlődnek. Ugyanakkor egymást hallgatva megismerik a különböző földrészek, országok pedagógiai módszereit, a művek megközelítésének lehetőségeit. A közönség a népszerű remekművek mellett sok, számára még ismeretlen darabot is hall, s a különböző tolmácsolások nem csak érdekesek, de zenei ízlésüket is nevelik, tudásukat, ismereteiket gazdagítják.

Végül Pécs városa – az Európa Kulturális Fővárosa 2010 cím nyertese –, mely helyet ad egy ilyen verseny megrendezésének, joggal dicsekedhet vele és büszke lehet arra, hogy a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete által meghirdetett zongoraverseny a nemzetközi zenei élet figyelmét városunkra irányítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.