Klasszikus

Mindenki nyert Grazban

2012.02.18. 09:12
Ajánlom
Német, francia és orosz muzsikusok nyerték a grazi Schubert-versenyt. A megmérettetés összdíjazása 100 ezer euró volt.

A nyertes a német-japán Schumann Quartet lett, akik az Osztrák Nemzeti Bank 18 ezer eurós fődíját kapták. Az ének és zongora kategóriában a Sylvia Rena Ziegler (mezzoszoprán) és Friederike Wiesner (zongora) alkotta duót találta a zsűri a legjobbnak. A zongora-hegedű-cselló triók versenyében két első díjat osztott ki a zsűri: nyertes a francia Trio Suyana és az orosz Sakin Trió. A verseny többi résztvevője kisebb elismeréseket és fellépési lehetőséget kapott, a közönségdíjast csak a gálaesten nevezik meg.

Az idén hetedik alkalommal megrendezett versenyt 1989 óta háromévente szervezik meg. Georg Schulz, a grazi művészeti egyetem (KUG) rektora szerint rangban felzárkóztak a híres salzburgi Mozart és a bécsi Beethoven verseny mellé.

A nyolcnapos versenyen csaknem kétszáz fiatal zenész és énekes vett részt Schubert és a modern zene jegyében, mely a rektor szerint jó lehetőséget adott arra, hogy a város közönsége a klasszikus és kortárs kamarazenével széles körben találkozzon, a különböző országokból érkező fiatal muzsikusok pedig megismerhették egymás kulturális hátterét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.