Klasszikus

Mindenkihez eljut a phenjani Új világ

2008.01.25. 00:00
Ajánlom
Néhány hónapnyi tárgyalás után hamarosan megvalósul a New York-i Filharmonikusok észak-koreai vendégszereplése. Sőt, a február 26-i koncertet világszerte élőben közvetítik majd a Kelet-Phenjani Nagyszínházból.

A Lorin Maazel vezette amerikai együttes távol-keleti turnéján Sanghaj, Hong-Kong, Peking és Szöul mellett Phenjanban is fellép, ami a kulturális diplomácia jelentős sikerét jelentheti, hiszen Kim Dzsong Il kommunista diktatúrája rendkívüli elszigeteltségben működött az utóbbi évtizedekben. A hangversenyen felcsendül Észak-Korea és az Egyesült Államok himnusza, Wagner Lohengrinjéből a harmadik felvonás előjátéka, Gershwin Egy amerikai Párizsban című műve, valamint Dvořák IX. „Új világ” szimfóniája. A közvetítés részleteit a következő hetekben tisztázzák, számos médiacég csatlakozott a kezdeményezéshez.

A New York-i együttes 77 éves zenei igazgatója utolsó előtti évadát tölti, az irányítást a 2009 őszén Alan Gilbert fogja átvenni. Az utód nem egészen újonc a neves zenekarnál, korábban a hegedűszólamot erősítette csakúgy, mint szülei, sőt édesanyja, Yoko Takebe mindmáig a Filharmonikusok tagja. A 41 éves Gilbert nem csak hangszeresként elismert művész, 2000 óta a Stockholmi Királyi Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, de igazgatta már Santa Fe operatársulatát, és számos amerikai zenekart is dirigált.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.