Klasszikus

"Mindenkinek van valami különös kötődése Mozarthoz"

2013.07.22. 07:11
Ajánlom
Dinyés Dániel zeneszerző, karmester, korrepetitor, operamagyarázó, és még sorolhatnánk. A sokoldalú zenésszel most az Ördögkatlan Fesztivál egyik programjáról, Mozart Requiemjének előadásáról beszélgettünk. INTERJÚ

- Miért épp a Requiem?

- Igazából az járt a fejünkben a Lacival (Bérczes László, az Ördögkatlan fesztivál alapítója), hogy egy olyan oratorikus művet kellene választani, ami hangulatában megfelelne egy csillagfényes estének, mondanivalójában pedig a választott helyszínnek. Gondoltunk Haydn Teremtésére is, ami magával a teremtéstörténettel foglalkozik, tehát azzal, ami körülvesz minket a szabadtéren. Ám a beremendi Megbékélés Kápolna mégiscsak a Mozart Requiemjét hívta elő, mert a horvát határ mellett, ahol huszonkét évvel ezelőtt kitört a délszláv háború, mindketten aktuálisabbnak éreztük ennek a műnek a szellemiségét, hangok általi jelenlétét. S talán azzal sem lövünk nagyon mellé, ha azt mondjuk, hogy a közönség által leginkább kedvelt oratorikus művek között ez az alkotás az első háromban biztos benne van.

- Van valami különös vonzódásod Mozarthoz?

- Hogyne lenne. Szerintem minden zenésznek, sőt minden embernek (fogalmazzunk fellengzősen) van valami különös kötődése Mozarthoz, mégiscsak az egyik legnagyobb zseni az egyetemes művészettörténetben. Talán a legkifinomultabb operaszerző; ami a dramaturgiát illeti, igazi szituációs „lélekbúvár". Rengeteg operájával foglalkoztam, mint betanító korrepetitor, continuóztam is eleget, az operamagyarázó-sorozatom is róla szól a Katona József Színházban. A Requiem az életműve egyik utolsó darabja, még ha azt hozzá is kell tenni, hogy jóval több, mint a felét nem ő írta, hanem egy tanítványa. Süssmayr volt az, aki a halála után befejzte a gyászmisét Constanze (Mozart felesége) utasítására. S hiába vannak teljes tételek, amelyekk lényegében nem Mozarttól származnak, a köztudatba ez úgy szüremkedett be, hogy ez: „a" Mozart-requiem.

- Milyen kórus és zenekar lesz jelen az előadáson?

- A zenekart Bujtor Balázs szervezi és vezeti, akivel konzis korunk óta ismerjük egymást, az ő filmzenéket kiugróan magas színvonalon felvevő stúdiózenekara, a Hungarian Studio Orchestra jön el játszani, a kórus pedig az à la cARTe együttes, melynek Philipp Gyuri a művészeti vezetője. Ők egy, ha lehet így mondani, „modern" kórus, egyáltalán nincsenek bezárkózva egy stílusba, irányzatba, tulajdonképpen mindent kipróbálnak, amit egy kórus kipróbálhat, Gyurinak köszönhetően. A szólisták mind neves, a fiatalabb generációhoz tartozó énekesek: feleségem, Kolonits Klára, aki épp most kapta meg az Operaház kamaraénekesi díját, Szolnoki Apollónia, akinek ez lesz az első fellépése a második gyermeke születése után, Horváth István, az egyik legnagyobb bel canto tenor-reménység, és Cseh Antal, aki a Szegedi Nemzeti Színház operatagozatának tagja, de az összes magyarországi, zenés darabokat játszó színházban hallható különböző szerepekben. Ők négyen. Velük csinálom az Ördögkatlanban a Verdi-operamagyarázó sorozatot is.

- Hogy állnak a próbák?

- Mióta kiderült egyáltalán, hogy biztosan lesz koncert (financiális volt a bizonytalansági tényező, mi más...), egyfolytában égnek a vonalak, e-mailek özöne megy jobbra-balra, és mostanra már biztos a kórus és zenekar névsora is. A koncert napja előtti egy hétben fogunk intenzíven próbálni. Aztán már augusztus elsején két Verdi-operamagyarázó koncert következik a fesztiválon, 2-án még egy, majd délután hangbeállás, este 9-kor pedig a koncert.

- Beremend a helyszín.

- Beremend már régóta „jelentkezett" Lacinál, hogy szeretne részt venni a fesztiválon, de nemigen találták ki, mi is legyen ott. A nagy könnyűzenei koncerteknek van már helyszíne, odaszokott a közönség, azon nem jó változtatni. Aztán egyszer csak kiderült, hogy hét éves tervezgetés és vágyaink dédelgetése után létrejöhet ez a koncert. Ekkor Laci azonnal kapcsolt, és megkérdezte, mit szólnék Beremendhez. Megnéztem a helyszíni fotókat, ami teljesen lenyűgözött, mert már rajtuk is érződik a „genius loci", Beremend pedig nagyon boldog, hogy most már ott is létrejöhet végre egy, a fesztivál léptékével mérve nagy esemény.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.