Klasszikus

Mindenkinek zenélünk

2007.05.10. 00:00
Ajánlom
Ez a szlogenje a 2007. május elejétől, egy nagyszabású kampány kíséretében megújuló Szombathelyi Szimfonikus Zenekarnak, amely új arculattal, új névvel, új logóval, új honlappal és modern dizájnnal folytatja tevékenységét. Május 10-től pedig megkezdik a 2007/2008-as bérletek árusítását is.

A nemzetközi szinten Savaria Symphony Orchestra néven jegyzett szombathelyi társulat a jövőben – a hagyományőrzés és értékteremtés kettős célját szolgálva – hivatalosan Savaria Szimfonikus Zenekar néven működik tovább. Az intézmény vizuális azonosítója is megváltozott, az új logó színesebb és dinamikusabb ismertetőjeggyé vált.

A zenekar internetes oldala – várhatóan május közepétől – teljesen megújult tartalommal áll az interneten érdeklődők rendelkezésére. Az intézmény szándéka – a stabil közönséget megtartva –, igazodva korunk sajátosságaihoz, a fiatalok megszólítása. Az arculatváltás-kampányban kiemelt figyelmet élvez majd a fiatal korosztály, annak különböző rétegei (kiskolások, középiskolások, felsőoktatásban tanulók) 2007. őszétől egyedi kedvezmények révén kerülnek megszólításra. Az idősebb közönség is látókörben marad, az intézmény célja, hogy a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertjei a különböző generációk találkozóhelyévé váljanak.

A tervek szerint 2007. októberében átadásra kerül a felújított, teljesen akadálymentesített Bartók Terem. Ennek kapcsán a szervezet fontos feladata a mozgássérültek csoportjának is kezet nyújtani, és megismertetni velük a teljes értékű, emberközeli zenei élményt, így ősszel ők is fókuszba kerülnek.

Nyári hangversenyek a Fő téren
A korábbi években minden alkalommal nagy érdeklődés kísérte a zenekar nyári hangversenyeit. A hagyomány folytatódik, a Savaria Szimfonikus Zenekar idén nyáron két alkalommal is koncertezik a megyeszékhely megszépült Fő terén. Az első hangversenyre 2007. június 22-én kerül sor, ekkor a jövő évad repertoárjából ad ízelítőt a társulat, Alpaslan Ertüngealp zeneigazgató vezetésével. A másik koncertet augusztusban rendezik.

A 2007/2008-as évad megújult bérletkonstrukciója
2007. május 10-től vásárolhatók meg a Vas Népe megyei ügyfélszolgálati irodáiban (Szombathelyen, Sárváron, Kőszegen, Körmenden, Celldömölkön, Szentgotthárdon) a jövő évad hangversenybérletei, teljesen új bérletkonstrukcióban. A Savaria Szimfonikus Zenekar és a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. a 2007/2008-as évadban nem szervez közös bérletet. A zenekar saját rendezésű, ebben az évadban "Rajter" néven futó bérlete is megszűnik.

Az új bérletkoncepció lényege, hogy 2007/2008-ban vonzó műsort, kiváló vendégművészeket, nagyszerű vendégzenekarokat láthasson a színpadon a közönség, szintén két bérletben. A különbség csupán annyi, hogy mindkét bérlet a Savaria Szimfonikus Zenekar saját rendezésében valósul meg, Alpaslan Ertüngealp zeneigazgató, valamint Bonecz Ervin igazgató műsorszerkesztői és szervezői munkájának köszönhetően.

A Szimfónia-bérletben 11 előadást láthat a publikum, amelyben – többek között - vendégszerepel a világhírű BBC Singers, Kesselyák Gergely karnagy, operaházi szólisták is színpadra lépnek, valamint ellátogat Szombathelyre a Debreceni Filharmonikus Zenekar. Szombathelyre érkezik Molnár András tenorművész, de ismét elfogadta a meghívást Jiri Barta, a kiváló csellóművész is.

A Líra-bérlet 2008. januárjában indul, és 4 hangversenyt foglal magában. Két koncertnek a gyönyörű Székesegyház ad otthont, a további két hangverseny hangjai a Bartók Teremben szólalnak meg. A Líra-bérletben nagyszerű kórusok és világhírű szólisták lépnek színpadra, a Prágai Operaház zeneigazgatója, Oliver von Dohnanyi saját szólistáival érkezik Szombathelyre. A Húsvéti Koncert alkalmával ismét énekel Katerina Hebelkova, ezen az estén Rossini: Stabat Mater című alkotását hallhatja a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.