Klasszikus

Mindenkit várnak a templomok

2016.09.15. 14:23
Ajánlom
Ugye Ön is gyönyörködött már egy pompás templomban nappal vagy éppen esti kivilágításban? Szeptember 17-én országszerte megnyitják kapuikat a templomok és rendezvényekkel várják az érdeklődőket a Nyitott Templomok Napján, amely a tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Ars Sacra Fesztivál nyitónapja.
Snétberger Ferenc

Snétberger Ferenc (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia)

A Fesztivál szeptember 17-étől 25-éig tart, és változatos programokat kínál. Ráadásul mindezt teljesen ingyen teszi, nincs olyan esemény, amelyért fizetni kéne. Legyen az a megnyitó ünnepség a Magyar Nemzeti Múzeumban Szabó T. Anna, Lackfi János és az Anima Musicae kamarazenekar közreműködésével, Snétberger Ferenc fantasztikus gitárkoncertje a Vígszínházban, Balázs Elemér jazz muzsikája az Árpádházi Szent Erzsébet templomban, egy előadás a Nemzeti Színházban, vagy a Klukon Edit - Ránki Dezső zongoraművész házaspár koncertje a BMC-ben, amellyel Esterházy Péter emléke előtt tisztelegnek. A filmkedvelők sem maradnak program nélkül, első alkalommal rendeznek Filmfesztivált, amely iránt nagy az érdeklődés a filmes világ részéről, több mint száz alkotással jelentkeztek. A magas művészi színvonalú kulturális programsorozat a zsidó-keresztény kultúrában rejlő értékeket mutatja fel a művészetek segítségével. Legyen szó katolikus, református, evangélikus, zsidó kötődésű rendezvényről, kivétel nélkül mindegyiknek helye van a fesztiválon, amelynek fontos célja erősíteni a felekezetek közti párbeszédet. Erre jó példa a négy nagy történelmi egyház közös zenei áhítata a Szent István bazilikában, amely évek óta hagyományosan jelen van az Ars Sacra Fesztiválon. A rendezvény az EFFE (Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért) nemzetközi zsűrijétől EFFE Label 2015/2016 minősítést kapott, mellyel 25 magyar fesztivál egyikeként a kiváló minőségű európai fesztiválok közé emelkedett.

Bécs és Pozsony is kapcsolódik az Ars Sacrához

Kapcsolódó

Bécs és Pozsony is kapcsolódik az Ars Sacrához

Művészet és vallás kézen fogva, együttes erővel és csodával fon körbe egy fesztivált, beragyogva az egész országot szeptember 17-25-között. Az Ars Sacra Fesztivál sokszínű programjaival nemcsak örömöt és élményt nyújt, hanem hitet is, hogy alkotni és együtt lenni még mindig felemelő.

A szervezők mindenkit sok szeretettel várnak és garantálják a lelki-szellemi feltöltődést a látogatók számára. Részletes programot a honlapon találhatnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.