Klasszikus

Mindenkit várnak a templomok

2016.09.15. 14:23
Ajánlom
Ugye Ön is gyönyörködött már egy pompás templomban nappal vagy éppen esti kivilágításban? Szeptember 17-én országszerte megnyitják kapuikat a templomok és rendezvényekkel várják az érdeklődőket a Nyitott Templomok Napján, amely a tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Ars Sacra Fesztivál nyitónapja.
Snétberger Ferenc

Snétberger Ferenc (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia)

A Fesztivál szeptember 17-étől 25-éig tart, és változatos programokat kínál. Ráadásul mindezt teljesen ingyen teszi, nincs olyan esemény, amelyért fizetni kéne. Legyen az a megnyitó ünnepség a Magyar Nemzeti Múzeumban Szabó T. Anna, Lackfi János és az Anima Musicae kamarazenekar közreműködésével, Snétberger Ferenc fantasztikus gitárkoncertje a Vígszínházban, Balázs Elemér jazz muzsikája az Árpádházi Szent Erzsébet templomban, egy előadás a Nemzeti Színházban, vagy a Klukon Edit - Ránki Dezső zongoraművész házaspár koncertje a BMC-ben, amellyel Esterházy Péter emléke előtt tisztelegnek. A filmkedvelők sem maradnak program nélkül, első alkalommal rendeznek Filmfesztivált, amely iránt nagy az érdeklődés a filmes világ részéről, több mint száz alkotással jelentkeztek. A magas művészi színvonalú kulturális programsorozat a zsidó-keresztény kultúrában rejlő értékeket mutatja fel a művészetek segítségével. Legyen szó katolikus, református, evangélikus, zsidó kötődésű rendezvényről, kivétel nélkül mindegyiknek helye van a fesztiválon, amelynek fontos célja erősíteni a felekezetek közti párbeszédet. Erre jó példa a négy nagy történelmi egyház közös zenei áhítata a Szent István bazilikában, amely évek óta hagyományosan jelen van az Ars Sacra Fesztiválon. A rendezvény az EFFE (Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért) nemzetközi zsűrijétől EFFE Label 2015/2016 minősítést kapott, mellyel 25 magyar fesztivál egyikeként a kiváló minőségű európai fesztiválok közé emelkedett.

Bécs és Pozsony is kapcsolódik az Ars Sacrához

Kapcsolódó

Bécs és Pozsony is kapcsolódik az Ars Sacrához

Művészet és vallás kézen fogva, együttes erővel és csodával fon körbe egy fesztivált, beragyogva az egész országot szeptember 17-25-között. Az Ars Sacra Fesztivál sokszínű programjaival nemcsak örömöt és élményt nyújt, hanem hitet is, hogy alkotni és együtt lenni még mindig felemelő.

A szervezők mindenkit sok szeretettel várnak és garantálják a lelki-szellemi feltöltődést a látogatók számára. Részletes programot a honlapon találhatnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Könyv

Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben. Nádas Péter idén nem szerepel az esélyesek közt, Krasznahorkai László neve azonban megtalálható a listán.
Zenés színház

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Vizuál

Világszinten ritkaságszámba menő Renoir-kiállítás nyílik a Szépművészetiben

Mintegy hetven alkotáson keresztül mutatja be a francia impresszionizmus egyik legnevesebb mesterének életművét a Szépművészeti Múzeum Renoir - A festő és modelljei címmel péntektől látogatható kiállítása.
Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Orgonaünnep a székesfehérvári evangélikus templomban

2023. szeptember 29. és október 13. között három hangversennyel várják az érdeklődőket az I. Székesfehérvári Orgonaünnepen. A 2019-ben elkészült gyönyörű hangszert három kiváló orgonaművész szólaltatja meg.
Klasszikus kritika

Senki sem pótolható – Maxim Jemeljanyicsev és az Európai Kamarazenekar koncertje Kismartonban

Bravúros beugrással tartották meg a kismartoni Herbstgold Fesztivál koncertjét. A fiatal és igen impulzív karmester, Maxim Jemeljanyicsev sikeresen elterelte a közönség figyelmét arról, hogy igazából valaki helyett áll a színpadon.
Klasszikus ajánló

A szabadság eszménye és Petőfi előtt tiszteleg a Pesti Vigadó hangversenye

Október 6-án Szabadság, szerelem címmel szerveznek koncertet a Pesti Vigadó Dísztermében, az est során Kocsár Balázs dirigálja a Savaria Szimfonikus Zenekart, közreműködik Pál Botond. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus hír

Tizedik alkalommal rendezik meg a David Popper Nemzetközi Csellóversenyt Várpalotán

2023. október 10-14. között rendezik meg a X. David Popper Nemzetközi Csellóversenyt Várpalotán. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kultúra Fővárosa programsorozatban Várpalota város kiemelt rendezvényeként szerepel a megmérettetés.
Klasszikus beszámoló

A velünk született zene - Beszámoló az UMZE Kamaraegyüttes A zenegén című koncertjéről

Évfordulós koncertekre építi az idei szezont az UMZE Kamaraegyüttes, a kortárs muzsikára specializálódott zenekar elsőként művészeti vezetőjét, Vajda Gergelyt köszöntötte.