Klasszikus

Mindent a musicalről

2002.11.29. 00:00
Ajánlom
Egy műfaj és egy szerelem története Miklós Tibortól Korunk talán legnépszerűbb zenés színházi műfaja a musical. A műfaj forrásai és alkotóelemei között az operett, a varieté, a burleszk, a revü, a balett, a népitánc, illetve a populáris zene szinte valamennyi irányzata megtalálható. Mivel a musical felhasználja a hagyományos művészeti ágakat, s azok fejlődésével párhuzamosan alakul át, egyes vélemények szerint egy újfajta opera előfutára lehet, míg mások csupán a könnyed szórakoztatás eszközét látják benne.

Az operával, az operettel, de akár a különböző könnyűzenei irányzatokkal ellentétben, a musicalról meglehetősen kevés írásmű látott napvilágot hazánkban. A német Siegfried Schmidth-Joos 1964-es musicalkönyvének 1970-es magyar kiadása, illetve Marton Árpád Musicalkalauza után most újabb átfogó munka született, Musical! – Egy műfaj és egy szerelem története címmel. Szerzője, Miklós Tibor harminckét éve, egy Jézus Krisztus szupersztár előadás alkalmával szeretett bele a műfajba, s azóta része is lett annak, hiszen 650 dalszövege, harminc musicallibrettója, illetve magyar szövege, tíz rendezés, két musicalszínház (Rock Színház, Piccolo Színház) alapítása, több mint száz hazai és tucatnyi külföldi bemutató van a háta mögött, és másfél évtizede kacérkodik a kötet megírásának gondolatával. A közel hatszáz oldalas, gazdag fekete-fehér képanyaggal illusztrált művet lapozgatva látható: megérte a várakozás, tudományos alaposságú, ezzel együtt olvasmányos könyv született, amelynek fejezeteiből megismerhetjük a műfaj XVIII. századig visszanyúló gyökereit és előtörténetét, születését, az amerikai musical 1924-től 1956-ig tartó aranykorát, a műfaj legfontosabb alkotóit (például Tim Rice, Andrew Lloyd-Webber), alkotásait (például West Side Story, Hair, Evita, Jézus Krisztus szupersztár), illetve hazai képviselőit, műhelyeit.

(Miklós Tibor: Musical! – Egy műfaj és egy szerelem története. Novella Kiadó, Budapest, 2002)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.