Klasszikus

Mindenütt Liszt Ferencet ünneplik

2011.10.21. 16:38
Ajánlom
Televízióban, élő rendezvényeken, Magyarországon és külföldön is az október 22-23-i hétvége a kétszáz éve született zeneszerző körül forog majd.

Kezdjük mindjárt a legkényelmesebb attitűddel. A televíziónézők az ünnep előestéjén, október 21-én 21:30-kor a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny gáláját nézhetik meg az m2-n. A verseny szeptemberi díjkiosztó ünnepségén rögzített műsorban a győzteseket a Medveczky Ádám vezetette MR Szimfonikusok kíséri. Október 22-én az m1 Liszt 200 című stúdióműsorával indul a kínálat, amelyben az évad eseményeit dokumentáló televíziós, Sipos Szilvia, valamint az MR3-Bartók Rádiótól érkező Bősze Ádám adnak majd kortárs portrét az ünnepelt zeneszerzőről.

A Balkan Fanatik zenekar májusban Liszt-darabokat értelmezett újra egy koncerten Rúzsa Magdi, a PASO, a Compact Disco és a Carbonfools társaságában. Ezt, a Red Bull Liszt Remix koncertet hallgathatják felvételről az érdeklődők szombaton 21:00-től az MR2-Petőfi Rádió műsorán.

A MR3-Bartók Rádió tematikus nap keretében foglalkozik a bicentenáriummal, többek között az Előadások a zenéről című műsorával 19:05-től, amelyben a Liszt Emlékmúzeum igazgatója, Domokos Zsuzsanna is megszólal. (Az igazgatónővel készített Fideliós interjú ide kattintva érhető el). Egy órával később, 20:05-től a Szent István Bazilikából ad élő közvetítést a klasszikus zenei adó, ahol a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar, valamint a Magyar Rádió Gyermekkórusa előadásában hangzik el a Krisztus oratórium. A mű a nemzetközi World Liszt Day keretében szólal meg, mely során Vilniustól Párizson át egészen Szöulig olyan városokban fog megszólalni ez a mű, melyek Liszt életében is jelentős szerepet játszottak.

Este kilenckor a Duna2 lepi meg a nézőket egy exkluzív filmbemutatóval: a közmédia új kulturális tévéadója Kele Judit ApocaLiszt című, Liszt Ferencről készült félig dokumentum-, félig fikciós filmjét vetíti. (Az alkotás egyébként az Uránia Moziban is megtekinthető október 30-án 15:00-től és október 31-én 18:00-tól.) A film után érdemes újra átkapcsolni az m1-re, ahol további kortárs feldolgozásokat láthatnak a nézők. A csatorna 21:50-től a a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Bár közös koncertjét vetíti. Az autentikus zenei hangzásáról ismert formáció, valamint a világhírű kamarazenekar májusban, a Millenáris Teátrumban több darabot is előadott Wolf Péter átdolgozásban a Magyar rapszódiák sorozatból. A koncert után rövid összefoglalót ad az m1 a nap eseményeiből, majd 23:00-tól Bogányi Gergely zongoraművész hangversenyét közvetíti felvételről, aki júniusban adott koncertet a Lotz-teremben. (A koncerten készült Fideliós videó és interjú erre a linkre kattintva érhető el).

A budapesti koncertlátogatók már péntek este Liszt emlékkoncertre mehetnek, például a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyére a Corinthia Grand Hotelbe. A hétvégén a muzsikus utolsó lakhelyén, a Régi Zeneakadémián Liszt születésnapi fesztivált rendeznek, melyről itt olvashatnak bővebben. A Művészetek Palotája Liszt! Minden tekintetben. sorozatának október 22-i fellépője Gyenyisz Macujev lesz. Az ehhez a koncerthez kapcsolódó, Müpa Magainban megjelent cikket itt olvashatják. A nap teljes koncertlistája itt érhető el.

A képzőművészeket is megihlette Liszt személye. Ide kattitva annak az installációnak az elkészítését nézhetik meg, amely a Fából Liszt címet viseli és ami a Budapesti Tavaszi Fesztivál és az OTP által koordinált Kreatív Kirakat pályázaton vett részt, melynek köszönhetően az Aréna Pláza OTP bankfiókjában állították ki. Későbbiekben a londoni Magyar Kultúra és Örökség Alapítvány felkérésére az installációt újra összeállították, melyet az Ealing Autumn Festival-on tekinthetnek meg az érdeklődők. A fesztiválon (október 15-30. között) több helyszínen is látható lesz az alkotás. Ez az első külföldi megjelenése az installációnak és az alkotóknak, Brauswetter Dóra építésznek és Krizsán Barbara településmérnöknek egyaránt.

A vidéken zajló események közül kiemelkedik a gödöllői Liszt Fesztivál, melyet Ránki Dezső és Klukon Edit koncertje nyitott csütörtökön. Győrújbaráton Liszt-szobravató lesz. Az alkotás gipsz eredetijét F. Csapó Irén, a településen élő képzőművész ajándékozta a községnek, az önkormányzat pedig bronzba öntette, majd a zeneszerzőről elnevezett utca közelében állíttatta fel. A köztéri alkotáshoz méltó környezetet helyi vállalkozók támogatásával alakították ki. Győrött a World Liszt Day zenei programjaihoz kapcsolódik a Kocsár Balázs vezényelte Győri Filharmonikus Zenekar is. Pénteken egész napos eseménnyel ünnepelte a Debreceni Egyetem a zeneszerzőt, a LisztFeszt keretében. Este a DE-ZK Liszt Termében ünnepi hangversenyt tartanak, amelyen a kar fúvós- és szimfonikus zenekara mellett Duffek Mihály dékán zongorán működik közre. A programok mellett a DE különböző épületeiben feltűnik majd a "Liszt Kommandó" a zeneművészeti kar diákjainak meglepetés produkcióival.

Európában is számos eseményt rendeznek. Liszt szülőfalujában, Doborjánban a Lisztomania sorozat egész éves sorozata sok zenekedvelőt vonzott. A rendezvénysorozat keretében, Arkagyij Vologyosz orosz zongoraművész és a Bécsi Akadémia zenekara koncertjével ünnepelnek szombaton. A szervezők a nagy sikerű doborjáni rendezvények fénypontjának szánják az előadást. A koncert a Lisztomania Ünnepi hangok című záró ciklusához tartozik. Az Ünnepi hangok első koncertjén, szerdán Boris Bloch zongoraművész lép fel. Október 21-én Johannes és Eduard Kutrowatznak, a Liszt Ferencről elnevezett modern raidingi koncertterem művészeti vezetőinek a játékát élvezheti a közönség. A Lisztomania koncertsorozat január 1-jén, újévi koncerttel ér véget.

Az 1956-os forradalom 55. évfordulójáról és a Liszt-bicentenáriumról egyaránt megemlékeztek azon a csütörtöki bécsi ünnepségen, amelyet a Szent István székesegyházban (Stephansdom) rendeztek az ausztriai magyar szervezetek és diplomáciai képviseletek. A gótikus székesegyházban Hegedűs Endre zongoraművész adott koncertet. Az 1956-os eseményeket hang- és filmbejátszásokkal idézték fel, a rendezvényen Dr. Schmitt Pál mondott ünnepi beszédet.

Párizsban szintén a World Liszt Day keretében játszik a Peskó Zoltán vezényelte MR Szimfonikus Zenekar. Az előadást élőben közvetíti a France Musique közszolgálati zenei rádiócsatorna, amely a teljes estét a magyar zeneszerző műveinek szenteli.

Brüsszelben konferenciával és koncertsorozattal emlékeznek meg szombaton Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójáról. Az eseménysort a belga Királyi Konzervatórium szervezi a brüsszeli magyar nagykövetség és a Balassi Intézet támogatásával. A rendezvény fővédnöke Hernyes Zoltán brüsszeli magyar nagykövet.

Kolozsváron folytatódik a Nemzetközi Liszt Fesztivál; a Kolozsvári Magyar Opera szervezésében, a román kulturális minisztérium védnöksége alatt zajló esemény október 6-án kezdődött. Szombaton nemzetközi zenetudományi értekezletet szerveznek az Erdélyi Múzeum-Egyesület kolozsvári székházában Liszt Ferenc születésnapja címmel, majd az egykori helyi Redutban emléktáblát avatnak fel, ugyanis ezen a helyszínen lépett fel Liszt, amikor Kolozsváron koncertezett. A szombati program a zeneakadémián zongoraesttel zárul.

Weimarban változatlanul nagy érdeklődés kíséri a weimari Palota Múzeumban azt a zongora-kiállítást, amelyen a zeneszerző korában, valamint általa használt is hangszerek vagy azok másolatai láthatók. A Weimar Classics Alapítvány anyagi áldozatával került a tárlatra a több mint 42 millió forint értékű, csodálatra méltó Boisselot-másolat, amelyet a Kosmos Klavier koncert sorozatban meg is szólaltattak. A kiállítás ékessége a Paul McNulty által készített Boisselot-kópia, amelyet hajszálpontosan épített meg. Az aprólékos munka lépéseiről, a hangszer első megszólalásáról, Weimarba szállításáról a ZDF német televízió készített és sugárzott dokumentumfilmet.

Jubileumi koncertet rendeznek Varsóban Vivat Ferenc! címmel, a Királyi Várban. A fiatal zongoristák koncertje fölött tiszteletbeli védnökséget vállalt az Európai Unió Tanácsának soros lengyel elnöksége, a varsói magyar nagykövetség, az UNESCO lengyel bizottsága, valamint a Fryderyk Chopin Társaság. A koncertet a varsói Zenei Konzervatórium, illetve személy szerint az intézmény igazgatónője, Bogna Kolodziej szervezte. Ez lesz a Liszt-év lengyelországi rendezvényeinek ünnepélyes záróaktusa.

A Matica Slovenská, a legrégibb szlovák kulturális szervezet, valamint Pozsony városa is megünnepli Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. A szombati megemlékezésen az ünnepi beszédeket hangverseny követi, amelyen Liszt-művek hangzanak el. A nagy zeneszerző életét és munkásságát előadás, kiállítás és dokumentumfilm hozza közelebb az érdeklődőkhöz. Liszt Ferenc 25-ször járt Pozsonyban és nagy segítséget nyújtott elsősorban az egyházi zenével foglalkozó egyleteknek.

Olaszorzságban, a Római Magyar Akadémián a Rómában élő zongoraművész, Bak Edina ad koncertet október 22-én. Szintén október 22-én kezdődik a Rómához közeli Albano Laziale városában a Franz Liszt Festival december 18-ig tartó koncertsorozata. A római Navona téren levő Sant'Agnese in Agone templomban már megkezdődött és december 16-ig tart a Liszt és barátai című koncertsorozat. Ennek keretében a "születésnapi" koncertet október 20-án tartották, az Utrechtben, Weimarban és Budapesten rendezett nemzetközi Liszt zongoraversenyek győzteseinek fellépésével. Hazánkat Farkas Gábor, a korábbi weimari nyertes képviselte. Liszt születésének 200. évfordulójára restaurálták a Scala milánói operaház múzeumában kiállított zongorát is, amelyen a magyar zeneszerző 1837-38-ban koncertezett.

A másik kontinensen, az Egyesült Államokban emlékhangversenyek sorával, muzsikusok számára kiírt versenyekkel, élő közvetítésekkel és zenetörténeti előadással fűszerezett koncertekkel emlékeznek a zongoravirtuóz-zeneszerzőre. Az év végéig tartó megemlékezések szervezésében központi szerepet játszik az Amerikai Liszt Társaság. A Marylandi Notre Dame Főiskolán október 12. és 16. között rendezték meg a Liszt-Garrison Fesztivált és Nemzetközi Zongoraversenyt. A chicagói Northwestern Egyetemen Lisztomania címmel Liszt és kortársai műveiből álló, zenetörténeti előadásokkal kísért koncertsorozatot szerveznek. A nyolc hangversenyből az elsőt október 21-én, az utolsót pedig december 3-án tartják. Liszt születésnapján, október 22-én Lang Lang a philadelphiai Verizon Hallban a II. Magyar rapszódiát és az Esz-dúr zongoraversenyt adja elő a Charles Dutoit által vezényelt Philadelphia Orchestra kísértében. A koncertet az ország több IMAX mozijában élőben lehet megtekinteni.

A minnesotai közszolgálati rádió, az MPR szombat esti adásában Marc-Andrew Hamelin zongoraművész élő közvetítésben ad elő Liszt-darabokat. New Orleans-ban október 23-án James Oakes ad elő Liszt- és Haydn-műveket a Szentháromság anglikán templomban. November 1-jén a washingtoni magyar nagykövetségen Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész ad elő Liszt- és Chopin-műveket. Ez része annak a nyolc koncertből álló sorozatnak, amelynek keretében az idén György Ádám, a Hubay cigányzenekar, Tanya Vegvari Plescia, Tóth Péter, a tavalyi Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Verseny győztese, Brickner Szabolcs és Magdalena Wór is fellépett a képviselet nagytermében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.