Klasszikus

Mindenütt Liszt Ferencet ünneplik

2011.10.21. 16:38
Ajánlom
Televízióban, élő rendezvényeken, Magyarországon és külföldön is az október 22-23-i hétvége a kétszáz éve született zeneszerző körül forog majd.

Kezdjük mindjárt a legkényelmesebb attitűddel. A televíziónézők az ünnep előestéjén, október 21-én 21:30-kor a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny gáláját nézhetik meg az m2-n. A verseny szeptemberi díjkiosztó ünnepségén rögzített műsorban a győzteseket a Medveczky Ádám vezetette MR Szimfonikusok kíséri. Október 22-én az m1 Liszt 200 című stúdióműsorával indul a kínálat, amelyben az évad eseményeit dokumentáló televíziós, Sipos Szilvia, valamint az MR3-Bartók Rádiótól érkező Bősze Ádám adnak majd kortárs portrét az ünnepelt zeneszerzőről.

A Balkan Fanatik zenekar májusban Liszt-darabokat értelmezett újra egy koncerten Rúzsa Magdi, a PASO, a Compact Disco és a Carbonfools társaságában. Ezt, a Red Bull Liszt Remix koncertet hallgathatják felvételről az érdeklődők szombaton 21:00-től az MR2-Petőfi Rádió műsorán.

A MR3-Bartók Rádió tematikus nap keretében foglalkozik a bicentenáriummal, többek között az Előadások a zenéről című műsorával 19:05-től, amelyben a Liszt Emlékmúzeum igazgatója, Domokos Zsuzsanna is megszólal. (Az igazgatónővel készített Fideliós interjú ide kattintva érhető el). Egy órával később, 20:05-től a Szent István Bazilikából ad élő közvetítést a klasszikus zenei adó, ahol a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar, valamint a Magyar Rádió Gyermekkórusa előadásában hangzik el a Krisztus oratórium. A mű a nemzetközi World Liszt Day keretében szólal meg, mely során Vilniustól Párizson át egészen Szöulig olyan városokban fog megszólalni ez a mű, melyek Liszt életében is jelentős szerepet játszottak.

Este kilenckor a Duna2 lepi meg a nézőket egy exkluzív filmbemutatóval: a közmédia új kulturális tévéadója Kele Judit ApocaLiszt című, Liszt Ferencről készült félig dokumentum-, félig fikciós filmjét vetíti. (Az alkotás egyébként az Uránia Moziban is megtekinthető október 30-án 15:00-től és október 31-én 18:00-tól.) A film után érdemes újra átkapcsolni az m1-re, ahol további kortárs feldolgozásokat láthatnak a nézők. A csatorna 21:50-től a a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Bár közös koncertjét vetíti. Az autentikus zenei hangzásáról ismert formáció, valamint a világhírű kamarazenekar májusban, a Millenáris Teátrumban több darabot is előadott Wolf Péter átdolgozásban a Magyar rapszódiák sorozatból. A koncert után rövid összefoglalót ad az m1 a nap eseményeiből, majd 23:00-tól Bogányi Gergely zongoraművész hangversenyét közvetíti felvételről, aki júniusban adott koncertet a Lotz-teremben. (A koncerten készült Fideliós videó és interjú erre a linkre kattintva érhető el).

A budapesti koncertlátogatók már péntek este Liszt emlékkoncertre mehetnek, például a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyére a Corinthia Grand Hotelbe. A hétvégén a muzsikus utolsó lakhelyén, a Régi Zeneakadémián Liszt születésnapi fesztivált rendeznek, melyről itt olvashatnak bővebben. A Művészetek Palotája Liszt! Minden tekintetben. sorozatának október 22-i fellépője Gyenyisz Macujev lesz. Az ehhez a koncerthez kapcsolódó, Müpa Magainban megjelent cikket itt olvashatják. A nap teljes koncertlistája itt érhető el.

A képzőművészeket is megihlette Liszt személye. Ide kattitva annak az installációnak az elkészítését nézhetik meg, amely a Fából Liszt címet viseli és ami a Budapesti Tavaszi Fesztivál és az OTP által koordinált Kreatív Kirakat pályázaton vett részt, melynek köszönhetően az Aréna Pláza OTP bankfiókjában állították ki. Későbbiekben a londoni Magyar Kultúra és Örökség Alapítvány felkérésére az installációt újra összeállították, melyet az Ealing Autumn Festival-on tekinthetnek meg az érdeklődők. A fesztiválon (október 15-30. között) több helyszínen is látható lesz az alkotás. Ez az első külföldi megjelenése az installációnak és az alkotóknak, Brauswetter Dóra építésznek és Krizsán Barbara településmérnöknek egyaránt.

A vidéken zajló események közül kiemelkedik a gödöllői Liszt Fesztivál, melyet Ránki Dezső és Klukon Edit koncertje nyitott csütörtökön. Győrújbaráton Liszt-szobravató lesz. Az alkotás gipsz eredetijét F. Csapó Irén, a településen élő képzőművész ajándékozta a községnek, az önkormányzat pedig bronzba öntette, majd a zeneszerzőről elnevezett utca közelében állíttatta fel. A köztéri alkotáshoz méltó környezetet helyi vállalkozók támogatásával alakították ki. Győrött a World Liszt Day zenei programjaihoz kapcsolódik a Kocsár Balázs vezényelte Győri Filharmonikus Zenekar is. Pénteken egész napos eseménnyel ünnepelte a Debreceni Egyetem a zeneszerzőt, a LisztFeszt keretében. Este a DE-ZK Liszt Termében ünnepi hangversenyt tartanak, amelyen a kar fúvós- és szimfonikus zenekara mellett Duffek Mihály dékán zongorán működik közre. A programok mellett a DE különböző épületeiben feltűnik majd a "Liszt Kommandó" a zeneművészeti kar diákjainak meglepetés produkcióival.

Európában is számos eseményt rendeznek. Liszt szülőfalujában, Doborjánban a Lisztomania sorozat egész éves sorozata sok zenekedvelőt vonzott. A rendezvénysorozat keretében, Arkagyij Vologyosz orosz zongoraművész és a Bécsi Akadémia zenekara koncertjével ünnepelnek szombaton. A szervezők a nagy sikerű doborjáni rendezvények fénypontjának szánják az előadást. A koncert a Lisztomania Ünnepi hangok című záró ciklusához tartozik. Az Ünnepi hangok első koncertjén, szerdán Boris Bloch zongoraművész lép fel. Október 21-én Johannes és Eduard Kutrowatznak, a Liszt Ferencről elnevezett modern raidingi koncertterem művészeti vezetőinek a játékát élvezheti a közönség. A Lisztomania koncertsorozat január 1-jén, újévi koncerttel ér véget.

Az 1956-os forradalom 55. évfordulójáról és a Liszt-bicentenáriumról egyaránt megemlékeztek azon a csütörtöki bécsi ünnepségen, amelyet a Szent István székesegyházban (Stephansdom) rendeztek az ausztriai magyar szervezetek és diplomáciai képviseletek. A gótikus székesegyházban Hegedűs Endre zongoraművész adott koncertet. Az 1956-os eseményeket hang- és filmbejátszásokkal idézték fel, a rendezvényen Dr. Schmitt Pál mondott ünnepi beszédet.

Párizsban szintén a World Liszt Day keretében játszik a Peskó Zoltán vezényelte MR Szimfonikus Zenekar. Az előadást élőben közvetíti a France Musique közszolgálati zenei rádiócsatorna, amely a teljes estét a magyar zeneszerző műveinek szenteli.

Brüsszelben konferenciával és koncertsorozattal emlékeznek meg szombaton Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójáról. Az eseménysort a belga Királyi Konzervatórium szervezi a brüsszeli magyar nagykövetség és a Balassi Intézet támogatásával. A rendezvény fővédnöke Hernyes Zoltán brüsszeli magyar nagykövet.

Kolozsváron folytatódik a Nemzetközi Liszt Fesztivál; a Kolozsvári Magyar Opera szervezésében, a román kulturális minisztérium védnöksége alatt zajló esemény október 6-án kezdődött. Szombaton nemzetközi zenetudományi értekezletet szerveznek az Erdélyi Múzeum-Egyesület kolozsvári székházában Liszt Ferenc születésnapja címmel, majd az egykori helyi Redutban emléktáblát avatnak fel, ugyanis ezen a helyszínen lépett fel Liszt, amikor Kolozsváron koncertezett. A szombati program a zeneakadémián zongoraesttel zárul.

Weimarban változatlanul nagy érdeklődés kíséri a weimari Palota Múzeumban azt a zongora-kiállítást, amelyen a zeneszerző korában, valamint általa használt is hangszerek vagy azok másolatai láthatók. A Weimar Classics Alapítvány anyagi áldozatával került a tárlatra a több mint 42 millió forint értékű, csodálatra méltó Boisselot-másolat, amelyet a Kosmos Klavier koncert sorozatban meg is szólaltattak. A kiállítás ékessége a Paul McNulty által készített Boisselot-kópia, amelyet hajszálpontosan épített meg. Az aprólékos munka lépéseiről, a hangszer első megszólalásáról, Weimarba szállításáról a ZDF német televízió készített és sugárzott dokumentumfilmet.

Jubileumi koncertet rendeznek Varsóban Vivat Ferenc! címmel, a Királyi Várban. A fiatal zongoristák koncertje fölött tiszteletbeli védnökséget vállalt az Európai Unió Tanácsának soros lengyel elnöksége, a varsói magyar nagykövetség, az UNESCO lengyel bizottsága, valamint a Fryderyk Chopin Társaság. A koncertet a varsói Zenei Konzervatórium, illetve személy szerint az intézmény igazgatónője, Bogna Kolodziej szervezte. Ez lesz a Liszt-év lengyelországi rendezvényeinek ünnepélyes záróaktusa.

A Matica Slovenská, a legrégibb szlovák kulturális szervezet, valamint Pozsony városa is megünnepli Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. A szombati megemlékezésen az ünnepi beszédeket hangverseny követi, amelyen Liszt-művek hangzanak el. A nagy zeneszerző életét és munkásságát előadás, kiállítás és dokumentumfilm hozza közelebb az érdeklődőkhöz. Liszt Ferenc 25-ször járt Pozsonyban és nagy segítséget nyújtott elsősorban az egyházi zenével foglalkozó egyleteknek.

Olaszorzságban, a Római Magyar Akadémián a Rómában élő zongoraművész, Bak Edina ad koncertet október 22-én. Szintén október 22-én kezdődik a Rómához közeli Albano Laziale városában a Franz Liszt Festival december 18-ig tartó koncertsorozata. A római Navona téren levő Sant'Agnese in Agone templomban már megkezdődött és december 16-ig tart a Liszt és barátai című koncertsorozat. Ennek keretében a "születésnapi" koncertet október 20-án tartották, az Utrechtben, Weimarban és Budapesten rendezett nemzetközi Liszt zongoraversenyek győzteseinek fellépésével. Hazánkat Farkas Gábor, a korábbi weimari nyertes képviselte. Liszt születésének 200. évfordulójára restaurálták a Scala milánói operaház múzeumában kiállított zongorát is, amelyen a magyar zeneszerző 1837-38-ban koncertezett.

A másik kontinensen, az Egyesült Államokban emlékhangversenyek sorával, muzsikusok számára kiírt versenyekkel, élő közvetítésekkel és zenetörténeti előadással fűszerezett koncertekkel emlékeznek a zongoravirtuóz-zeneszerzőre. Az év végéig tartó megemlékezések szervezésében központi szerepet játszik az Amerikai Liszt Társaság. A Marylandi Notre Dame Főiskolán október 12. és 16. között rendezték meg a Liszt-Garrison Fesztivált és Nemzetközi Zongoraversenyt. A chicagói Northwestern Egyetemen Lisztomania címmel Liszt és kortársai műveiből álló, zenetörténeti előadásokkal kísért koncertsorozatot szerveznek. A nyolc hangversenyből az elsőt október 21-én, az utolsót pedig december 3-án tartják. Liszt születésnapján, október 22-én Lang Lang a philadelphiai Verizon Hallban a II. Magyar rapszódiát és az Esz-dúr zongoraversenyt adja elő a Charles Dutoit által vezényelt Philadelphia Orchestra kísértében. A koncertet az ország több IMAX mozijában élőben lehet megtekinteni.

A minnesotai közszolgálati rádió, az MPR szombat esti adásában Marc-Andrew Hamelin zongoraművész élő közvetítésben ad elő Liszt-darabokat. New Orleans-ban október 23-án James Oakes ad elő Liszt- és Haydn-műveket a Szentháromság anglikán templomban. November 1-jén a washingtoni magyar nagykövetségen Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész ad elő Liszt- és Chopin-műveket. Ez része annak a nyolc koncertből álló sorozatnak, amelynek keretében az idén György Ádám, a Hubay cigányzenekar, Tanya Vegvari Plescia, Tóth Péter, a tavalyi Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Verseny győztese, Brickner Szabolcs és Magdalena Wór is fellépett a képviselet nagytermében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.