Klasszikus

Mindig időszerű a háborús árvákról szóló mű

2005.07.19. 00:00
Ajánlom
Mintegy száz millió forintból gazdálkodik a három helyszínen hatvan előadást létrehozó Szabad Tér Színház Kht. Bán Teodóra igazgató szerint nincs messze a Margitszigeti Szabadtéri Színpad milliárdos költségigényű rekonstrukciója. A játszóhely a térség legnagyobb szabadtéri színpada, s az ország fontos turisztikai vonzereje lehetne, ha megújulna.

Radványi Géza és Balázs Béla 1946-ban készült Valahol Európában című filmje modern kori kultúránk egyik meghatározó eleme. Nem véletlen, hogy egy évtizeddel ezelőtt Dés László zeneszerzőt is megihlette a mű, s elkészült a hasonló című musical, Böhm György, Horváth Péter és Korcsmáros György közreműködésével. Tegnap a Városmajori Szabadtéri Színpadon tartott főpróba előtt a zeneszerző elmondta, az Operett Színházban több évadon keresztül műsoron volt a darab, s csak a teátrum felújítása miatt vették le a táblás házakkal futó produkciót. A musical, melyet a zeneszerző becslése szerint több mint ötszázszor láthatott a magyar közönség, a Székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a Győri Nemzeti Színházban, az Egri Gárdonyi Géza Színházban is nagy sikert aratott, s a Pécsi Nemzeti Színházban jövőre sem kerül le a műsorról. Dés László arra a kérdésre, aktuális-e ma a darab így válaszolt: amíg háborúk pusztítanak a világban, sajnos mindig aktuális lesz a háborús árvákról szóló mű. Olyannyira, hogy a tíz évvel ezelőtti bemutatón komolyan fontolgatták az alkotók, hogy Jugoszláviába helyezik a musical színhelyét.

Somogyi Szilárd, a darab rendezője lapunknak elmondta, a Pefőfi Musical Stúdió és a Lakner Bácsi Gyermekszínháztának tagjai közül válogatták a népes gyerekszereplő gárdát. Érdekességként megemlítette, hogy az Egyenruhást alakító Forgács Péter ugyanazt a szerepet játsza, mint a tíz évvel ezelőtti ősbemutatón. Rajta kívül Kerényi Miklós Máté szerepel még a régi csapatból, ám ő már kinőtte eredeti szerepét, így Ficsúrként lép a Városmajor deszkáira. A Somogyi Szilárd által rendezett darab premierje tavaly ugyanitt volt, a két főszerepet - Hosszút és Évát - az idén a Megasztárból is ismert Bálint Ádám és az Operett Színházban játszó Vágó Zsuzsi alakítja.

***

Bán Teodóra másfél éve vette át a meglehetősen kusza állapotú Szabad Tér Színház Kht. vezetését. A három játszóhelyet, a Margitszigeti és a Városmajori Szabadéri Színpadot, illetve a Budai Parkszínpadot üzemeltető intézmény három hónapon át hatvan előadást rendez. Bán Teodóra lapunk kérdésére elmondta, mintegy 50 millió forintos támogatást kapnak a fővárostól, illetve körülbelül ugyanennyit pályáznak egyes produkciókra. Az igazgatóasszony hozzá tette: lassan kialakul a kezelésükben lévő három színpad sajátos profilja. A másfél éve még haldokló, alig látogatott Városmajor elsősorban a családok számára kíván szórakozást nyújtani, számos gyerekprogram helyszíneként. Itt kerül színre többek között a Süsü, a sárkány, Fehér Klára darabja a Mi szemüvegesek és a Micimackó meséi. A Budai Parkszínpad hagyományosan a koncertek színhelye, e hó 26-án a Budapest Klezmer Band, 28-án a Benkó Dixiland lép fel, lesz Zséda, PA-DÖ-DÖ, Edvin Marton és Pierrot koncert is.

A legproblemaikusabb helyzetben a Margitszigeti Szabadtéri Színpad van, hiszen a 3000 férőhelyes színpad felújítása, befedése több milliárdos költséget igényel. Bán Teodóra egyelőre nem árult el részleteket, de mint fogalmazott, másfél éves küzdelem után "kezd kisütni a nap". A Margisztigei Szabadtéri Színpad ugyanakkor a térség egyetlen ilyen volumenü intézménye, de a hatékonyabb üzemeltetéshez nem csupán a felújítást és befedést, hanem a közlekedést is meg kell oldani.

A Szabad Tér Színház Kht. igazgatója nemrégiben megpályázta a Magyar Állami Operaház főigazgatói székét is. Bán Teoróra megersítette, hogy a négy, még versenyben lévő jelölt között van. Kérdésünkre hozzá tette, ha ő lenne az Operaház főigazgatója sokkal szorosabb kapcsolatot alakítana ki a két intézmény között, bár a Szabad Tér Színház Kht. igazgatói posztjáról lemondana, mert a kettő összeférhetetlen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.