Klasszikus

„Mindig is nagyon szerettem a szólistafeladatokat” – Mohai Bálint abszolút első díjat nyert a Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyen

2023.01.20. 13:45
Ajánlom
A Concerto Budapest fagottművésze a felnőtt korcsoportban egyedül kapta meg a kilencvenkilenc ponttal járó elismerést, melyet koncertfelkérések is követnek majd.

2022-ben hetedik alkalommal rendezték meg a Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyt, amelynek élő és online részére is jelentkezhettek a fiatal muzsikusok. Az élő fordulókra novemberben került sor, az online megmérettetésre pedig decemberig kellett vágatlan felvételeket küldeni, amelyek az elmúlt két évben készültek. Mohai Bálint

Carl Maria von Weber F-dúr fagottversenyének és Roger Boutry Interferenciák című, impresszionista stílusú művének felvételével nevezett a versenyre.

„Szerettem volna az élőben tartott versenyen indulni, de akkor épp annyit dolgoztunk a Concerto Budapesttel, hogy nem tudtam volna megoldani, de az online verseny is komoly feladat volt, háromszázötvennél többen jelentkeztek” – mondja el Mohai Bálint fagottművész.

A versenyzők négy korcsoportban indulhattak, a fagottművész a 18 éven felüli kategória egyetlen olyan díjazottja lett, aki abszolút első díjat, tehát százból kilencvenkilenc pontot kapott. A nemzetközi zsűri 95 pontos vagy afölötti eredményt, így első díjat ítélt meg még a következő magyar versenyzőknek: Bellus Ferenc (zongora, 18 éven felüli korcsoport), Varga Borbála, Kovács Zsolt Hunor, Pálvölgyi Júlia, Szemerédi Fülöp (fúvósok, 10-13 éves korcsoport), Galambos Csanád, Hortobágyi Luca, Tamás Márton (fúvósok, 14-17 éves korcsoport), Hirling Bettina (zongora, négykezes, 18 éven felüli korcsoport), Könyves-Tóth Mihály (kamarazene, 18 éven felüli korcsoport), Kovács Gábor, Szives Márton Gábor (ütősök, 18 éven felüli korcsoport), Báló Dóra (jazz, 18 éven felüli korcsoport).

MohaiBalintfoto-133358.jpg

Mohai Bálint mint szólista (Fotó/Forrás: Budapest Music Center)

A verseny több koncertmeghívást is hozott Mohai Bálint számára, ezeknek pontos részletei a közeljövőben válnak publikussá. A naptárjában azonban már így is több olyan hangverseny sorakozik, ahol szóló- vagy kamaraművészként lép fel. Mihail Pletnyovval Mozart Zongoraötösét játsszák majd a Zeneakadémián, március végén a Concerto Budapesttel Richard Strauss Duett concertinóját adják elő, Oksana Lyniv vezényletével, a másik szólista Klenyán Csaba lesz.

Mindig is nagyon szerettem a szólistafeladatokat, de az utóbbi években jutottam el arra a szintre, hogy úgy érzem, át tudom adni, amit gondolok a művekről

– mondja Mohai Bálint.

Mohai Bálint a waiblingeni Bernd Moosmann Mester Manufaktúra hivatalos művésze is, és

a közelmúltban vette át egyedi, részben saját ötletekből megálmodott új hangszerét, mely a 222 CL BM (Bernd Moosmann – Balint Mohai) nevet kapta.

A tervek szerint júniusban kerül sor arra a kétnapos mesterkurzusra és hangszerbemutatóra, a Concerto Budapest által biztosított helyszínen, a Corpus Music Shoppal közös szervezésben, ahol a muzsikusok ki is próbálhatják majd a manufaktúra különböző hangszermodelljeit.

Mohai Bálint 1989-ben született Budapesten. Fagottozni 12 évesen kezdett édesapja Mohai Tibor és Pécsi Tamás kezei alatt a Dohnányi Ernő Zeneiskolában. Ezt követően a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolát végezte el Budapesten, Vajda József osztályában. A Zeneakadémián bachelor diplomát szerzett kiváló minősítéssel Hartenstein István osztályában. Mesteri és posztgraduális végzettségeit Berlinben az UdK Egyetemen, Prof. Eckart Hübner osztályában szerezte meg kitüntetéssel.

2014-ben lett a Magyar Állami Operaház szólófagottosa, ahol 2021 októberéig dolgozott. Emellett

2019 óta a Keller András vezette Concerto Budapest Zenekar szólófagottosának is választották, ahol azóta is aktívan zenél.

A Budapest Fúvósötös és a Budapest Fagott Trió alapítója, emellett alapító tagja a budapesti Musiciens Libres Kamaraegyüttesnek, és tagja a berlini székhelyű Ensemble Mini Kamaraegyüttesnek.

Első nemzetközi sikerét 2008-ban aratta, ahol I. díjat és különdíjat kapott a versenyre írt mű interpretálásáért a 42. Concertino Praga Nemzetközi Zenei Versenyen. 2010-ben egyik győztese lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tehetséggondozó Versenyének, és elnyerte az Erasmus Ösztöndíjat. 2011-ben a 36. Emsbüreni Nemzetközi Fúvós Verseny győztese lett, és ugyanebben az évben szintén győztesként végzett a 16. Nemzetközi „Talentinum” Nemzetközi Zenei Versenyen Zlínben.

2012-ben az 1969-ben Sir Yehudi Menuhin által alapított pozsonyi EBU New Talent Nemzetközi Zenei Verseny döntőse volt, fagottosként először a verseny történetében.

Ugyanebben az évben elnyerte a német DAAD Szervezet egy éves ösztöndíját. 2013-ban a berlini Ad Infinitum Alapítvány és a Yehudi Menuhin Live Music Now Foundation ösztöndíjasa lett. 2014-ben az UdK Berlin által odaítélt DAAD Nagydíjat vehette át. 2015-ben 2. díjat szerzett a Paris Grand Prize Virtuoso Nemzetközi Versenyen, 2016-ban az 1. Berlin Risingstars-Grandprix Nemzetközi Zenei Verseny különdíjasa lett, és legutóbb 2019-ben kapott Arany minősítést a 4. Manhattan International Music Competition összesített fúvós kategóriájában, melynek egyik díjaként lehetőséget kapott egy debütáló koncertre a Carnegie Hall Weil kamaratermében.

Fejléckép: Mohai Bálint (fotó: Pregun Tamás)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.
Klasszikus hír

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus interjú

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Klasszikus interjú

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Klasszikus ajánló

Amerikai minimalizmus magyar nézőpontból – kötet jelent meg a 180-as Csoportról

A hiánypótló alkotást Dargay Marcell hangsúlyosan zeneszerzői nézőpontból írta meg, fókuszában az experimentális művészcsoport alkotásainak elemzése áll.