Klasszikus

„Minél kevesebb szó hangzik el egy próbán, az annál eredményesebb”

2021.07.21. 09:40
Ajánlom
Két fiatal zongoraművész, Balog Alexandra és Berecz Mihály lép fel a dörgicsei Landhausban, a Klassz a pARTon fesztiválon. A július 22-i koncert előtt arról kérdeztük őket, milyen együtt játszani, számít-e, hogy egy generációból valók, a közös iskola, és van-e missziója a klasszikus zenének.

Ez az első közös koncertetek?

Berecz Mihály: Már több komoly kihívás áll mögöttünk. Az első közös koncertünkön rögtön egy igen nehéz darabbal kezdtünk, Stravinsky Tavaszi áldozatával és Raveltől a Lúdanyó meséivel, és alaposan megdolgoztunk velük.

Balog Alexandra: Így aztán fordítva haladunk, a nehezebb repertoártól a könnyebb felé. Most Mozartot játszunk négykezesben, a többi szólódarabhoz pedig felváltva ülünk zongorához.

Milyen együtt játszani?

BM: Annak, aki négykezest játszik, együtt kell lélegeznie, együtt kell gondolkodnia, főleg, ha olyan a darab, hogy pár oldal után azt sem tudjuk, melyik kéz, melyik láb kihez tartozik. A Tavaszi áldozat például ilyen, nemcsak a saját kezünket kell keresztezni, hanem egymásét is. Mi gyorsan összerázódtunk.

BA: Azóta előfordul olyan, amit azt hiszem, nem sokan csinálnak, hogy azt mondjuk a másiknak, na, gyere át, játsszunk egy kis Tavaszi áldozatot.

Általában két barát valóban megelégszik annyival, hogy igyanak együtt valamit… Korban is közel álltok egymáshoz, de azt hiszem, élettapasztalatban is. Fontosak ezek a közös pontok?

BM: Mindketten nagy családból származunk, nekem három testvérem van, Alinak öt. És egy zenei nyelvet beszélünk.

BA: Szeretek Misivel zenélni, mert van egy folyamatos „húzása”, játsszunk, játsszunk, és mindig tudja, hogy merre, hogyan haladjunk. Vitatkozni sosem szoktunk.

BM: A legtöbbször beszélnünk sem kell, sőt, minél kevesebb szó hangzik el egy próbán, az annál eredményesebb.

107831006_3189333581103039_1183863649081331526_o-133452.jpg

Balog Alexandra (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka)

Azon gondolkodtam a beszélgetés előtt, hogy milyen más ma egy feltörekvő zongorista élete. Nincsen állami hangversenyszervező iroda, de nincsenek országhatárok sem, közben pedig egész másmilyen a közönség figyelme, megoszlik, szublimálódik az online térben. Hogy érzitek, könnyebb vagy nehezebb nektek?

BA: Ma úgy tűnik, hogy rengeteg tehetséges ember van, akik mind hangot kapnak a médiafelületeken, a közösségi oldalakon, de nehezebb is kiszűrni, mi az, ami igazi minőséget képvisel. A mából a múlt természetesen letisztultabbnak tűnik, de lehet, hogy csak az idő teszi ilyenné.

BM: Az Instagramon is lehet valakiből híres zongorista, de a szakma nem ennyiből áll. Egy pályafutásban fontos elem a változatos repertoár, a személyiség, a tudás. A közönség változatlanul olyan előadóra vágyik, aki meg tudja lepni, akiben megbízhat és akit szerethet.

Mit gondoltok, van missziója a klasszikus zenének? Ha igen, követel-e kompromisszumokat ez a misszió?

BA: Örülnék, ha az oktatásnak sarkosabb pontja lenne a zenei nevelés, és ezáltal több fiatalt érdekelne a műfaj, többen járnának koncertekre. De nem mondom, hogy egy zenésznek feltétlenül missziós feladata van; érdemes természetesebben tekinteni arra a folyamatra. Magam azt gondolom, hogy a szűkebb körű koncerteknek komoly jövője lehet, ahol bensőségesebb közegben szólalnak meg a művek. Ilyen az Altalena fesztivál is (amelynek művészeti vezetését Misivel közösen végezzük), ahol sokan elmondták, hogy ezt az élményt egy nagy hangversenyteremben nem kapták volna meg.

BM: Nem érzem saját szerepemnek, hogy a klasszikus zenét, mint az igét hirdessem mindenfelé. Az én szerepem az, hogy játsszak, ha van lehetőségem, és van, aki meghallgatja. Persze akad, aki ezt jól csinálja – Solymosi-Tari Emőke, aki a dörgicsei koncertünkön konferál, remekül beszél a zenéről, és többletet ad egy hangversenyhez.

A két művész közös koncertje július 22-én 20 órától hallható a dörgicsei Landhausban. A belépés ingyenes, regisztráció szükséges.

Fiatal zongoristaként kit hallgattok, kit bálványoztok?

BM: Az én elsőszámú példaképem Kocsis Zoltán, rajta kívül pedig Fischer Annie és Malcolm Bilson.

BA: Ránki Dezső és Klukon Edit mind művészileg, mind emberileg példakép, és hálás vagyok, hogy találkoztam velük. Természetesen nekem is sokat jelent Kocsis Zoltán és Fischer Annie művészete. Szeretem a többi „régi öreget”, Szvjatoszlav Richtert és Vladimir Horowitzot. Szerencsére még ma is köztünk van, sőt aktív Martha Argerich, akinek a zongorajátéka nekem mint nőnek valódi példa.

berecz-183752.jpg

Berecz Mihály (Fotó/Forrás: Márkos Tamás)

Mindkettőtökkel vannak zenei élményeim. Misi, te a közelmúltban egy ragyogó koncertet játszottál a Goldberg-variációkkal, és én arra gondoltam, hogy ez egy rendkívül tudatos pianista, aki intellektuálisan közelít a zenéhez, de mégis testileg-lelkileg is megragad. Jól sejtem, hogy te afféle „gondolkodó” zongorista vagy?

BM: Jó lenne, ha tudnék válaszolni a kérdésre! A Goldberg-variációkhoz nélkülözhetetlen a szellemi felkészültség, hiszen úgy kell felépíteni, mint egy gótikus katedrálist. Amikor Londonban tanultam, a munka nagy részét a Hampstead Heath parkban végeztem el, és amikor úgy éreztem, hogy fejben kezd valami kialakulni, akkor az ujjak is követik az elképzelést.

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ugyan sok mindenről lehet magyarázni például a Goldberg esetében – számmisztikáról, a kantáták és a passiók hatásáról –, a mű lényege egyszerűen hogy örömet okozzon a hallgatónak.

Ali, te impulzívnak tűntél, amikor egyszer egy Forradalmi etűdöt hallottam tőled, szinte zilált, mégis rendkívül energikus, ami nekem nagyon tetszett. Vagy most beraktalak egy dobozba?

BA: Valóban hajlamos vagyok arra, hogy sok érzelmet vigyek a játékomba, ez a személyiségemből fakad. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb feladatom megtalálni a kontrollt magam felett, igyekszem letisztulni, csillapodni. De számomra éppúgy fontos, hogy ismerjem egy zeneszerző korát, zenéjét, stílusát, különben nehéz értelmezni a művet is.

Technika és muzikalitás pedig külön nem létezik, mert a technika nem azt jelenti, hogy gyorsan és pontosan, hanem azt, hogy miként nyúlunk egy darabhoz, milyen atmoszférát teremtünk.

A zenei indíttatásnak mindig meg kell előznie a technikai megoldást, máskülönben üres, ami elhangzik. Ha tudjuk, merre tart a zene, el is fogunk jutni oda.

Szerző: Csabai Máté

A fesztivál programjairól honlapjukon, Facebook-oldalukon, valamint a Fidelio különszámában olvashat.

A fesztivál főtámogatója:

Szerencsejatek_Zrt-131644.jpg

Szerencsejáték Zrt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Színház

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Klasszikus hír

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Klasszikus hír

Európa zenei szakemberei érkeznek júniusban Budapestre

Három eseményre csaknem kétszáz zenei szakembert várnak június folyamán.