Klasszikus

Mini-Fesztivál 2008

2007.12.26. 00:00
Ajánlom
Egy volt tanárom – sokat tapasztalt zeneszerző – szokta mondogatni zeneszerző-palánta növendékeinek: „nagy dolog, ha bemutatnak egy művet – de mennyivel nagyobb, ha másodszor is előadják!”

Valóban, a mai komponista, ha nem is könnyen, de általában elérheti, hogy új darabja megszólaljon – egyszer. És másodjára? Az első elhangzás pillanatától a zenemű önálló életre kel, s – bár természetesen szerzőjének van beleszólása – elsősorban mégsem tőle függ már további sorsa, inkább attól: van-e olyan muzsikus, aki szívesen eljátssza, és olyan közönség, amelyik szívesen meghallgatja az alkotást – újból.

Szerencsére van olyan fórum, amelyen az új művek bemutatói mellett az elmúlt évtizedek zeneszerzésének arra érdemes darabjai is helyet kapnak. A huszadik és huszonegyedik század zenéjéből válogató, 2008 januárjában immár huszadik alkalommal megrendezésre kerülő Mini-Fesztivál ugyanis – hűen alapítója, Durkó Zsolt kezdeti elképzeléséhez – ma is "a minőség, a felismert érték eszményét szándékozik érvényre juttatni". Vagyis – mint tíz esztendővel ezelőtt, az előző jubileumkor Durkó fogalmazott – "azokat az értékes műveket" kívánják "előadni, amelyeket vagy nagyon ritkán hallhatunk idehaza, vagy egyáltalán nem hangzanak el".

Bizonyára a kerek évforduló miatt önként kínálkozó visszatekintés is arra késztette a Mini-Fesztivál szerkesztőit, hogy idén kizárólag magyar zeneszerzők műveiből állítsák össze a négy hangverseny műsorát, s hogy abban a szokottnál több régebbi kompozíció szerepeljen. A vasárnap esti zenekari koncerten így Kocsár Miklós és Bozay Attila muzsikája mellett az 1960-as évek zeneszerzésének két meghatározó zenekari műve is elhangzik majd: Maros Rudolf 2. Eufoniája és Durkó Zsolt Fioriture című darabja.

A Mini-Fesztivál továbbra is elmondhatja azonban magáról, hogy – ismét Durkó szavait idézve – "nemcsak évtizedek történeti mélységei felé fordul, hanem a fiatal, sőt a legfiatalabb generációk bemutatására is törekszik". Idén a hangversenysorozat majd’ harminc zeneszerzőjének negyede ezt a korosztályt képviseli. Közülük Dragony Tímea, Durkó Péter, Fekete Gyula, Horváth Barnabás, Sáry Bánk és Tóth Péter már szerepelt a korábbi Mini-Fesztiválokon; mellettük a két éve diplomát szerzett Meskó Ilona kap lehetőséget idén a bemutatkozásra egy kamarazenei alkotásával.

Január utolsó hétvégéje a Művészetek Palotájában most is az új zenéé lesz, s ezúttal is változatos program várja a közönséget: hallhatunk új és már bevált kompozíciókat, idősebb és fiatalabb alkotók darabjait, zenekari muzsikát, kamarazenét és kórusműveket. A Mini-Fesztivál két évtizedes hagyománya folytatódik tehát – remélhetően még sokáig.

(Mini-Fesztivál - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest)

2008. január 25. 19:30; Dubrovay László: Klarinétkvartett; Bujtás József: Négy karakter szólócsellóra; Madarász Iván: Párbeszéd harsonára és zongorára; Dragony Tímea: Thoughts - dal Shakespeare szonettjeire (ősbemutató); Tihanyi László: Linos; Meskó Ilona: Adom burkolt című...; Farkas Ferenc: Correspondances; Pertis Jenő: Rézfúvós szextett; Lendvay Kamilló: Az erdő dalai; km.: Budapest Klarinét Kvartett, Bozsodi Vonósnégyes, Ewald Rézfúvós Szextett, Pólus László, Szödényi Enikő (cselló), Gyöngyössy Zoltán (fuvola), Fejér László (harsona), Varga Zoltán (kürt), Szakály Ágnes (cimbalom), Kéry János, Körmendi Klára, Kovalszki Mária (zongora), Vígh Andrea (hárfa), Meláth Andrea (ének)

2008. január 26. 17:00; Mohay Miklós: Virághullás No. 2; Szőnyi Erzsébet: Sirató; Szőllősy András: Planctus Mariae; Durkó Péter: Kvadrusaxofónia; Fekete Gyula: Kék hold; Bárdos Lajos: Menyecske; Reményi Attila: Öt gyermekkar; Tóth Péter: Hajnalban a csillagok; Terényi Ede: Psallite unigento; km.: Angelica Leánykar; Magnificat Gyermekkar, Budapest Saxophone Quartet; vez.: Gráf Zsuzsanna, Szebellédi Valéria

2008. január 26. 19:30; Balassa Sándor: Quintetto d'ottoni; Ligeti György: Musica ricercata; Sáry Bánk: Szivárvány havasán; Láng István: Broken Consort (ősbemutató); Horváth Barnabás: Vonósnégyes; Sugár Miklós: Minikoncert (ősbemutató); Szokolay Sándor: Pálma; km: Csereklyei Andrea (ének), Ewald Rézfúvós Kvintett, Bozsodi Vonósnégyes, Lajkó István (zongora), Oross Veronika (fuvola), Somogyi Péter (hegedű), Varga Zoltán (kürt), Götz Nándor (szaxofon), Tóth Balázs (brácsa), Csáki András (gitár), Ear Együttes; vez.: Sugár Miklós

2008. január 27. 19:30; Maros Rudolf: Eufonia No. 2; Bozay Atila: Pezzo concertato; Kocsár Miklós: Formazioni; Durkó Zsolt: Fioriture; km.: Drahos Béla (fuvola), MR Zenei Együttesek (karig.: Strausz Kálmán); vez.: Lionel Friend)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.