Klasszikus

Mini-Fesztivál 2008

2007.12.26. 00:00
Ajánlom
Egy volt tanárom – sokat tapasztalt zeneszerző – szokta mondogatni zeneszerző-palánta növendékeinek: „nagy dolog, ha bemutatnak egy művet – de mennyivel nagyobb, ha másodszor is előadják!”

Valóban, a mai komponista, ha nem is könnyen, de általában elérheti, hogy új darabja megszólaljon – egyszer. És másodjára? Az első elhangzás pillanatától a zenemű önálló életre kel, s – bár természetesen szerzőjének van beleszólása – elsősorban mégsem tőle függ már további sorsa, inkább attól: van-e olyan muzsikus, aki szívesen eljátssza, és olyan közönség, amelyik szívesen meghallgatja az alkotást – újból.

Szerencsére van olyan fórum, amelyen az új művek bemutatói mellett az elmúlt évtizedek zeneszerzésének arra érdemes darabjai is helyet kapnak. A huszadik és huszonegyedik század zenéjéből válogató, 2008 januárjában immár huszadik alkalommal megrendezésre kerülő Mini-Fesztivál ugyanis – hűen alapítója, Durkó Zsolt kezdeti elképzeléséhez – ma is "a minőség, a felismert érték eszményét szándékozik érvényre juttatni". Vagyis – mint tíz esztendővel ezelőtt, az előző jubileumkor Durkó fogalmazott – "azokat az értékes műveket" kívánják "előadni, amelyeket vagy nagyon ritkán hallhatunk idehaza, vagy egyáltalán nem hangzanak el".

Bizonyára a kerek évforduló miatt önként kínálkozó visszatekintés is arra késztette a Mini-Fesztivál szerkesztőit, hogy idén kizárólag magyar zeneszerzők műveiből állítsák össze a négy hangverseny műsorát, s hogy abban a szokottnál több régebbi kompozíció szerepeljen. A vasárnap esti zenekari koncerten így Kocsár Miklós és Bozay Attila muzsikája mellett az 1960-as évek zeneszerzésének két meghatározó zenekari műve is elhangzik majd: Maros Rudolf 2. Eufoniája és Durkó Zsolt Fioriture című darabja.

A Mini-Fesztivál továbbra is elmondhatja azonban magáról, hogy – ismét Durkó szavait idézve – "nemcsak évtizedek történeti mélységei felé fordul, hanem a fiatal, sőt a legfiatalabb generációk bemutatására is törekszik". Idén a hangversenysorozat majd’ harminc zeneszerzőjének negyede ezt a korosztályt képviseli. Közülük Dragony Tímea, Durkó Péter, Fekete Gyula, Horváth Barnabás, Sáry Bánk és Tóth Péter már szerepelt a korábbi Mini-Fesztiválokon; mellettük a két éve diplomát szerzett Meskó Ilona kap lehetőséget idén a bemutatkozásra egy kamarazenei alkotásával.

Január utolsó hétvégéje a Művészetek Palotájában most is az új zenéé lesz, s ezúttal is változatos program várja a közönséget: hallhatunk új és már bevált kompozíciókat, idősebb és fiatalabb alkotók darabjait, zenekari muzsikát, kamarazenét és kórusműveket. A Mini-Fesztivál két évtizedes hagyománya folytatódik tehát – remélhetően még sokáig.

(Mini-Fesztivál - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest)

2008. január 25. 19:30; Dubrovay László: Klarinétkvartett; Bujtás József: Négy karakter szólócsellóra; Madarász Iván: Párbeszéd harsonára és zongorára; Dragony Tímea: Thoughts - dal Shakespeare szonettjeire (ősbemutató); Tihanyi László: Linos; Meskó Ilona: Adom burkolt című...; Farkas Ferenc: Correspondances; Pertis Jenő: Rézfúvós szextett; Lendvay Kamilló: Az erdő dalai; km.: Budapest Klarinét Kvartett, Bozsodi Vonósnégyes, Ewald Rézfúvós Szextett, Pólus László, Szödényi Enikő (cselló), Gyöngyössy Zoltán (fuvola), Fejér László (harsona), Varga Zoltán (kürt), Szakály Ágnes (cimbalom), Kéry János, Körmendi Klára, Kovalszki Mária (zongora), Vígh Andrea (hárfa), Meláth Andrea (ének)

2008. január 26. 17:00; Mohay Miklós: Virághullás No. 2; Szőnyi Erzsébet: Sirató; Szőllősy András: Planctus Mariae; Durkó Péter: Kvadrusaxofónia; Fekete Gyula: Kék hold; Bárdos Lajos: Menyecske; Reményi Attila: Öt gyermekkar; Tóth Péter: Hajnalban a csillagok; Terényi Ede: Psallite unigento; km.: Angelica Leánykar; Magnificat Gyermekkar, Budapest Saxophone Quartet; vez.: Gráf Zsuzsanna, Szebellédi Valéria

2008. január 26. 19:30; Balassa Sándor: Quintetto d'ottoni; Ligeti György: Musica ricercata; Sáry Bánk: Szivárvány havasán; Láng István: Broken Consort (ősbemutató); Horváth Barnabás: Vonósnégyes; Sugár Miklós: Minikoncert (ősbemutató); Szokolay Sándor: Pálma; km: Csereklyei Andrea (ének), Ewald Rézfúvós Kvintett, Bozsodi Vonósnégyes, Lajkó István (zongora), Oross Veronika (fuvola), Somogyi Péter (hegedű), Varga Zoltán (kürt), Götz Nándor (szaxofon), Tóth Balázs (brácsa), Csáki András (gitár), Ear Együttes; vez.: Sugár Miklós

2008. január 27. 19:30; Maros Rudolf: Eufonia No. 2; Bozay Atila: Pezzo concertato; Kocsár Miklós: Formazioni; Durkó Zsolt: Fioriture; km.: Drahos Béla (fuvola), MR Zenei Együttesek (karig.: Strausz Kálmán); vez.: Lionel Friend)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.