Klasszikus

Mini-Fesztivál 2008

2007.12.26. 00:00
Ajánlom
Egy volt tanárom – sokat tapasztalt zeneszerző – szokta mondogatni zeneszerző-palánta növendékeinek: „nagy dolog, ha bemutatnak egy művet – de mennyivel nagyobb, ha másodszor is előadják!”

Valóban, a mai komponista, ha nem is könnyen, de általában elérheti, hogy új darabja megszólaljon – egyszer. És másodjára? Az első elhangzás pillanatától a zenemű önálló életre kel, s – bár természetesen szerzőjének van beleszólása – elsősorban mégsem tőle függ már további sorsa, inkább attól: van-e olyan muzsikus, aki szívesen eljátssza, és olyan közönség, amelyik szívesen meghallgatja az alkotást – újból.

Szerencsére van olyan fórum, amelyen az új művek bemutatói mellett az elmúlt évtizedek zeneszerzésének arra érdemes darabjai is helyet kapnak. A huszadik és huszonegyedik század zenéjéből válogató, 2008 januárjában immár huszadik alkalommal megrendezésre kerülő Mini-Fesztivál ugyanis – hűen alapítója, Durkó Zsolt kezdeti elképzeléséhez – ma is "a minőség, a felismert érték eszményét szándékozik érvényre juttatni". Vagyis – mint tíz esztendővel ezelőtt, az előző jubileumkor Durkó fogalmazott – "azokat az értékes műveket" kívánják "előadni, amelyeket vagy nagyon ritkán hallhatunk idehaza, vagy egyáltalán nem hangzanak el".

Bizonyára a kerek évforduló miatt önként kínálkozó visszatekintés is arra késztette a Mini-Fesztivál szerkesztőit, hogy idén kizárólag magyar zeneszerzők műveiből állítsák össze a négy hangverseny műsorát, s hogy abban a szokottnál több régebbi kompozíció szerepeljen. A vasárnap esti zenekari koncerten így Kocsár Miklós és Bozay Attila muzsikája mellett az 1960-as évek zeneszerzésének két meghatározó zenekari műve is elhangzik majd: Maros Rudolf 2. Eufoniája és Durkó Zsolt Fioriture című darabja.

A Mini-Fesztivál továbbra is elmondhatja azonban magáról, hogy – ismét Durkó szavait idézve – "nemcsak évtizedek történeti mélységei felé fordul, hanem a fiatal, sőt a legfiatalabb generációk bemutatására is törekszik". Idén a hangversenysorozat majd’ harminc zeneszerzőjének negyede ezt a korosztályt képviseli. Közülük Dragony Tímea, Durkó Péter, Fekete Gyula, Horváth Barnabás, Sáry Bánk és Tóth Péter már szerepelt a korábbi Mini-Fesztiválokon; mellettük a két éve diplomát szerzett Meskó Ilona kap lehetőséget idén a bemutatkozásra egy kamarazenei alkotásával.

Január utolsó hétvégéje a Művészetek Palotájában most is az új zenéé lesz, s ezúttal is változatos program várja a közönséget: hallhatunk új és már bevált kompozíciókat, idősebb és fiatalabb alkotók darabjait, zenekari muzsikát, kamarazenét és kórusműveket. A Mini-Fesztivál két évtizedes hagyománya folytatódik tehát – remélhetően még sokáig.

(Mini-Fesztivál - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest)

2008. január 25. 19:30; Dubrovay László: Klarinétkvartett; Bujtás József: Négy karakter szólócsellóra; Madarász Iván: Párbeszéd harsonára és zongorára; Dragony Tímea: Thoughts - dal Shakespeare szonettjeire (ősbemutató); Tihanyi László: Linos; Meskó Ilona: Adom burkolt című...; Farkas Ferenc: Correspondances; Pertis Jenő: Rézfúvós szextett; Lendvay Kamilló: Az erdő dalai; km.: Budapest Klarinét Kvartett, Bozsodi Vonósnégyes, Ewald Rézfúvós Szextett, Pólus László, Szödényi Enikő (cselló), Gyöngyössy Zoltán (fuvola), Fejér László (harsona), Varga Zoltán (kürt), Szakály Ágnes (cimbalom), Kéry János, Körmendi Klára, Kovalszki Mária (zongora), Vígh Andrea (hárfa), Meláth Andrea (ének)

2008. január 26. 17:00; Mohay Miklós: Virághullás No. 2; Szőnyi Erzsébet: Sirató; Szőllősy András: Planctus Mariae; Durkó Péter: Kvadrusaxofónia; Fekete Gyula: Kék hold; Bárdos Lajos: Menyecske; Reményi Attila: Öt gyermekkar; Tóth Péter: Hajnalban a csillagok; Terényi Ede: Psallite unigento; km.: Angelica Leánykar; Magnificat Gyermekkar, Budapest Saxophone Quartet; vez.: Gráf Zsuzsanna, Szebellédi Valéria

2008. január 26. 19:30; Balassa Sándor: Quintetto d'ottoni; Ligeti György: Musica ricercata; Sáry Bánk: Szivárvány havasán; Láng István: Broken Consort (ősbemutató); Horváth Barnabás: Vonósnégyes; Sugár Miklós: Minikoncert (ősbemutató); Szokolay Sándor: Pálma; km: Csereklyei Andrea (ének), Ewald Rézfúvós Kvintett, Bozsodi Vonósnégyes, Lajkó István (zongora), Oross Veronika (fuvola), Somogyi Péter (hegedű), Varga Zoltán (kürt), Götz Nándor (szaxofon), Tóth Balázs (brácsa), Csáki András (gitár), Ear Együttes; vez.: Sugár Miklós

2008. január 27. 19:30; Maros Rudolf: Eufonia No. 2; Bozay Atila: Pezzo concertato; Kocsár Miklós: Formazioni; Durkó Zsolt: Fioriture; km.: Drahos Béla (fuvola), MR Zenei Együttesek (karig.: Strausz Kálmán); vez.: Lionel Friend)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.