Klasszikus

Mini-Fesztivál 2008

2007.12.26. 00:00
Ajánlom
Egy volt tanárom – sokat tapasztalt zeneszerző – szokta mondogatni zeneszerző-palánta növendékeinek: „nagy dolog, ha bemutatnak egy művet – de mennyivel nagyobb, ha másodszor is előadják!”

Valóban, a mai komponista, ha nem is könnyen, de általában elérheti, hogy új darabja megszólaljon – egyszer. És másodjára? Az első elhangzás pillanatától a zenemű önálló életre kel, s – bár természetesen szerzőjének van beleszólása – elsősorban mégsem tőle függ már további sorsa, inkább attól: van-e olyan muzsikus, aki szívesen eljátssza, és olyan közönség, amelyik szívesen meghallgatja az alkotást – újból.

Szerencsére van olyan fórum, amelyen az új művek bemutatói mellett az elmúlt évtizedek zeneszerzésének arra érdemes darabjai is helyet kapnak. A huszadik és huszonegyedik század zenéjéből válogató, 2008 januárjában immár huszadik alkalommal megrendezésre kerülő Mini-Fesztivál ugyanis – hűen alapítója, Durkó Zsolt kezdeti elképzeléséhez – ma is "a minőség, a felismert érték eszményét szándékozik érvényre juttatni". Vagyis – mint tíz esztendővel ezelőtt, az előző jubileumkor Durkó fogalmazott – "azokat az értékes műveket" kívánják "előadni, amelyeket vagy nagyon ritkán hallhatunk idehaza, vagy egyáltalán nem hangzanak el".

Bizonyára a kerek évforduló miatt önként kínálkozó visszatekintés is arra késztette a Mini-Fesztivál szerkesztőit, hogy idén kizárólag magyar zeneszerzők műveiből állítsák össze a négy hangverseny műsorát, s hogy abban a szokottnál több régebbi kompozíció szerepeljen. A vasárnap esti zenekari koncerten így Kocsár Miklós és Bozay Attila muzsikája mellett az 1960-as évek zeneszerzésének két meghatározó zenekari műve is elhangzik majd: Maros Rudolf 2. Eufoniája és Durkó Zsolt Fioriture című darabja.

A Mini-Fesztivál továbbra is elmondhatja azonban magáról, hogy – ismét Durkó szavait idézve – "nemcsak évtizedek történeti mélységei felé fordul, hanem a fiatal, sőt a legfiatalabb generációk bemutatására is törekszik". Idén a hangversenysorozat majd’ harminc zeneszerzőjének negyede ezt a korosztályt képviseli. Közülük Dragony Tímea, Durkó Péter, Fekete Gyula, Horváth Barnabás, Sáry Bánk és Tóth Péter már szerepelt a korábbi Mini-Fesztiválokon; mellettük a két éve diplomát szerzett Meskó Ilona kap lehetőséget idén a bemutatkozásra egy kamarazenei alkotásával.

Január utolsó hétvégéje a Művészetek Palotájában most is az új zenéé lesz, s ezúttal is változatos program várja a közönséget: hallhatunk új és már bevált kompozíciókat, idősebb és fiatalabb alkotók darabjait, zenekari muzsikát, kamarazenét és kórusműveket. A Mini-Fesztivál két évtizedes hagyománya folytatódik tehát – remélhetően még sokáig.

(Mini-Fesztivál - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest)

2008. január 25. 19:30; Dubrovay László: Klarinétkvartett; Bujtás József: Négy karakter szólócsellóra; Madarász Iván: Párbeszéd harsonára és zongorára; Dragony Tímea: Thoughts - dal Shakespeare szonettjeire (ősbemutató); Tihanyi László: Linos; Meskó Ilona: Adom burkolt című...; Farkas Ferenc: Correspondances; Pertis Jenő: Rézfúvós szextett; Lendvay Kamilló: Az erdő dalai; km.: Budapest Klarinét Kvartett, Bozsodi Vonósnégyes, Ewald Rézfúvós Szextett, Pólus László, Szödényi Enikő (cselló), Gyöngyössy Zoltán (fuvola), Fejér László (harsona), Varga Zoltán (kürt), Szakály Ágnes (cimbalom), Kéry János, Körmendi Klára, Kovalszki Mária (zongora), Vígh Andrea (hárfa), Meláth Andrea (ének)

2008. január 26. 17:00; Mohay Miklós: Virághullás No. 2; Szőnyi Erzsébet: Sirató; Szőllősy András: Planctus Mariae; Durkó Péter: Kvadrusaxofónia; Fekete Gyula: Kék hold; Bárdos Lajos: Menyecske; Reményi Attila: Öt gyermekkar; Tóth Péter: Hajnalban a csillagok; Terényi Ede: Psallite unigento; km.: Angelica Leánykar; Magnificat Gyermekkar, Budapest Saxophone Quartet; vez.: Gráf Zsuzsanna, Szebellédi Valéria

2008. január 26. 19:30; Balassa Sándor: Quintetto d'ottoni; Ligeti György: Musica ricercata; Sáry Bánk: Szivárvány havasán; Láng István: Broken Consort (ősbemutató); Horváth Barnabás: Vonósnégyes; Sugár Miklós: Minikoncert (ősbemutató); Szokolay Sándor: Pálma; km: Csereklyei Andrea (ének), Ewald Rézfúvós Kvintett, Bozsodi Vonósnégyes, Lajkó István (zongora), Oross Veronika (fuvola), Somogyi Péter (hegedű), Varga Zoltán (kürt), Götz Nándor (szaxofon), Tóth Balázs (brácsa), Csáki András (gitár), Ear Együttes; vez.: Sugár Miklós

2008. január 27. 19:30; Maros Rudolf: Eufonia No. 2; Bozay Atila: Pezzo concertato; Kocsár Miklós: Formazioni; Durkó Zsolt: Fioriture; km.: Drahos Béla (fuvola), MR Zenei Együttesek (karig.: Strausz Kálmán); vez.: Lionel Friend)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.
Klasszikus hír

Montenegróba utazik az Óbudai Danubia Zenekar

Zenehíd elnevezésű műsorával, Liszt, Bartók, Erkel, Kodály és Nina Perović műveivel a montenegrói KotorArt művészeti fesztivál vendége lesz a zenekar július 21-én, Hámori Máté művészeti vezető vezényletével.
Klasszikus ajánló

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.
Klasszikus ajánló

A nyár második felében is remek programokkal vár az Óbudai Társaskör kertje

Tovább folytatódik a színes programsorozat az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében, ezekben a napokban jazz, kamarazene, opera és akusztikus koncert is várja a vendégeket.
Klasszikus interjú

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.