Klasszikus

Miniszteri döntés a szakmai szervezetek ellenére

2006.01.06. 00:00
Ajánlom
Január 10-től több személycsere várható a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szakkolégiumaiban, mivel néhány tag mandátuma lejárt. A törvény szerint a kollégiumokban a tagok ötven százalékát szakmai szervezetek delegálják, a többi tagot pedig a miniszter nevezheti ki. Bár a szakmai szervezetek véleményét az utóbbi esetekben is kikérte Bozóki András miniszter, ám néhány esetben jelöltjeiket nem fogadta el.

A kulturális alap zenei szakkollégiumában három új tagot választottak, kettőt Bozóki András kulturális miniszter saját hatáskörében nevezhetett ki. Csengery Adrienne, az NKA bizottságának tagja, aki egyben a Magyar Zenei Tanács elnöke, a Népszava kérdésére elmondta a takarékosság jegyében a szakmai kollégium 12 tag helyett januártól csupán tízzel folytatja munkáját. Öt tagnak járt le a mandátuma, a létszámcsökkentésnek megfelelően csupán 3 tag helyett választottak újat. Közülük egyet a szakmai szervezetek válaszhatnak meg - Madarász Iván zeneszerző személyében - , kettőt pedig a törvény szellemében, a kulturális miniszter "saját hatáskörben kér fel a szakmai, illetve társadalmi szervezetek véleményének meghallgatása után". A Magyar Zeneszerzők Egyesülete, a Muzsikus Fórum és a Magyar Zenei Tanács, mintegy ötven szakértője hosszas vita és szavazás után végül hat nevet terjesztett a miniszter elé, ám közülük egyiket sem nevezte ki Bozóki András, mondta lapunkak Csengery Adrienne, aki a processzus lebonyolítását válallta magára. A neves operaénekes szerint a demokratikus szavazási rendszer megcsúfolása a miniszer eljárása. "Nem értem miért kellett az egész huzavona, ha miniszter előre tudta kit fog választani"- fűzte hozzá Csengery Adrienne. Úgy tudjuk az egyik befutó Marton László Távolodó a Magyar Narancs című hetilap szerkesztője, a másik új szakkollégiumi tag pedig Rieger Johanna, televíziós újságíró, szerkesztő, aki a PANKKK-hoz kötődő Populáris Zenekultúra Ideiglenes Szakmai Kollégium tagja volt. Tehát a könnyűzenét erősíti a zenei kollégiumban a miniszter. Csengery Adrienn ugyanakkor nem érti, hogyan fognak dönteni az új tagok a zömében komolyzenét érintő kérdésekben.

Úgy tudjuk, hogy a táncművészeti szakmai kollégium új tagjainak kinevezése esetén a miniszter hasonlóan járt el. A szakmai szervezetek Novák Ferencet és Kovács Gerzson Pétert jelölték a táncművészeti szakmai kollégium új tagjának, ám Bozóki András végül a Trafó művészeti szervezőjét, Kenesei Edinát fogja január 10-én kinevezni. Pataki András a kollégium vezetője lapunk kérdésére nem kívánta minősíteni az eljárást. A másik két tagot a szakma jelölte. Információink szerint Juhász Zsolt koreográfus és ifj. Nagy Zoltán az Operaház magántánosa lesz a táncművészeti szakmai kollégium új tagja.

A színházi szakmai kollégiumnál két tag Vajna Pál színművész és Kaszás Attila a kaposvári színház volt ügyvezetőjének mandátuma járt le. Vajna helyét a szakmai szervezetek javaslatára Dobák Lívia, a Budapest Bábszínház dramaturgja foglalja el. Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy a másik, a miniszter által delegált helyre több szervezet megállapodása szerint három jelöltet ajánlottak a miniszternek, de Bozóki egy negyediket nevezi ki a megüresedett pozícióba. Információink szerint a miniszter Karsai György egyetemi tanárt küldi a testületbe.

Bozóki András kulturális miniszter lapunk kérdésére hangsúlyozta, csupán törvény adta jogával élt, amikor "széleskörű egyeztetés után" a maga jelöltjét választotta. Ellenvetésünkre, hogy például a zenei szakkollégium esetén, több szakmai szervezet által ajánlott hat jelölt közül miért nem felelt meg számára egyik sem, miniszter kijelentette: "Egyéb szakmai körökkel történő konzultáció után, végül alkalmasabb jelölteket találtam."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.