Klasszikus

Miniszteri döntés a szakmai szervezetek ellenére

2006.01.06. 00:00
Ajánlom
Január 10-től több személycsere várható a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szakkolégiumaiban, mivel néhány tag mandátuma lejárt. A törvény szerint a kollégiumokban a tagok ötven százalékát szakmai szervezetek delegálják, a többi tagot pedig a miniszter nevezheti ki. Bár a szakmai szervezetek véleményét az utóbbi esetekben is kikérte Bozóki András miniszter, ám néhány esetben jelöltjeiket nem fogadta el.

A kulturális alap zenei szakkollégiumában három új tagot választottak, kettőt Bozóki András kulturális miniszter saját hatáskörében nevezhetett ki. Csengery Adrienne, az NKA bizottságának tagja, aki egyben a Magyar Zenei Tanács elnöke, a Népszava kérdésére elmondta a takarékosság jegyében a szakmai kollégium 12 tag helyett januártól csupán tízzel folytatja munkáját. Öt tagnak járt le a mandátuma, a létszámcsökkentésnek megfelelően csupán 3 tag helyett választottak újat. Közülük egyet a szakmai szervezetek válaszhatnak meg - Madarász Iván zeneszerző személyében - , kettőt pedig a törvény szellemében, a kulturális miniszter "saját hatáskörben kér fel a szakmai, illetve társadalmi szervezetek véleményének meghallgatása után". A Magyar Zeneszerzők Egyesülete, a Muzsikus Fórum és a Magyar Zenei Tanács, mintegy ötven szakértője hosszas vita és szavazás után végül hat nevet terjesztett a miniszter elé, ám közülük egyiket sem nevezte ki Bozóki András, mondta lapunkak Csengery Adrienne, aki a processzus lebonyolítását válallta magára. A neves operaénekes szerint a demokratikus szavazási rendszer megcsúfolása a miniszer eljárása. "Nem értem miért kellett az egész huzavona, ha miniszter előre tudta kit fog választani"- fűzte hozzá Csengery Adrienne. Úgy tudjuk az egyik befutó Marton László Távolodó a Magyar Narancs című hetilap szerkesztője, a másik új szakkollégiumi tag pedig Rieger Johanna, televíziós újságíró, szerkesztő, aki a PANKKK-hoz kötődő Populáris Zenekultúra Ideiglenes Szakmai Kollégium tagja volt. Tehát a könnyűzenét erősíti a zenei kollégiumban a miniszter. Csengery Adrienn ugyanakkor nem érti, hogyan fognak dönteni az új tagok a zömében komolyzenét érintő kérdésekben.

Úgy tudjuk, hogy a táncművészeti szakmai kollégium új tagjainak kinevezése esetén a miniszter hasonlóan járt el. A szakmai szervezetek Novák Ferencet és Kovács Gerzson Pétert jelölték a táncművészeti szakmai kollégium új tagjának, ám Bozóki András végül a Trafó művészeti szervezőjét, Kenesei Edinát fogja január 10-én kinevezni. Pataki András a kollégium vezetője lapunk kérdésére nem kívánta minősíteni az eljárást. A másik két tagot a szakma jelölte. Információink szerint Juhász Zsolt koreográfus és ifj. Nagy Zoltán az Operaház magántánosa lesz a táncművészeti szakmai kollégium új tagja.

A színházi szakmai kollégiumnál két tag Vajna Pál színművész és Kaszás Attila a kaposvári színház volt ügyvezetőjének mandátuma járt le. Vajna helyét a szakmai szervezetek javaslatára Dobák Lívia, a Budapest Bábszínház dramaturgja foglalja el. Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy a másik, a miniszter által delegált helyre több szervezet megállapodása szerint három jelöltet ajánlottak a miniszternek, de Bozóki egy negyediket nevezi ki a megüresedett pozícióba. Információink szerint a miniszter Karsai György egyetemi tanárt küldi a testületbe.

Bozóki András kulturális miniszter lapunk kérdésére hangsúlyozta, csupán törvény adta jogával élt, amikor "széleskörű egyeztetés után" a maga jelöltjét választotta. Ellenvetésünkre, hogy például a zenei szakkollégium esetén, több szakmai szervezet által ajánlott hat jelölt közül miért nem felelt meg számára egyik sem, miniszter kijelentette: "Egyéb szakmai körökkel történő konzultáció után, végül alkalmasabb jelölteket találtam."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.