Klasszikus

Minőséget a minőségért

2008.10.16. 00:00
Ajánlom
A Müpa sajtótájékoztatójának témái a 2008-as év stratégiai támogatói, a 2009-es év első felének programjai és bérletei, a rendszerességgel visszatérő koncertek, fesztiválok valamint a Metropolitan-opera a Müpában című, a New York-i operaházból élőben, 21. századi csúcstechnológiával sugárzott operaközvetítések jelentették.

Kiss Imre, az intézmény újabb öt évre kinevezett vezérigazgatója a meglehetősen szűkre szabott financiális háttérről beszélt, amely szükségessé és nagyon megbecsültté teszi a nagyszabású tervek megvalósításában anyagi segítséget nyújtó mecénásokat. Danks Emese, az Erste Bank kommunikációs igazgatója a kultúra megőrzésének, az új kezdeményezések támogatásának fontosságát, a színes kínálatával sokakat elérő programok közönségnevelő hatását említette, amikor jó befektetésnek minősítette a Müpával megkötött stratégiai támogatási szerződést. Liptay Gabriella, a Magyar Telekom kommunikációs igazgatója a „minőség keresi a minőséget” szlogennel jellemezte a két cég évek óta tartó együttműködését, amit a 2008-ban stratégiai támogatói szerződéssel koronáztak meg. Dános András, a GM – Cadillac PR-igazgatója a legmagasabb márkának nevezte mindazt, amit a Müpa a kulturális piacon képvisel, és ez alapozza meg az autópiacon ugyancsak exkluzív színvonalat jelentő Cadillackel való stratégiai támogatói kapcsolatot.

Csonka András vezérigazgató-helyettes címszavakban ismertette a Müpa 2009-es programjait. Folytatódnak a lassan négyéves tradíciók: egymásnak adják a kilincset a külföldi világsztárok, miközben a hazai zenei élet színe-java is dobogóra lép. A komolyzene „ünnepnapjait” olyan társulatok és művészek jelentik, mint a Londoni Filharmonikusok, a St. Martin in the Fields Kamarazenekar, a Philadelphia Zenekar, a Londoni Szimfonikusok, Christoph Eschenbach, Valerij Gergijev, Rost Andrea, Cecilia Bartoli, az Örkény és a Madách Színház, a milánói Piccolo Teatro, a Wayne Shorter Quartet, a Chuco Valdés Quintet, George Duke, Dhafer Youssef, Elsa Valle, a Buena Vista Social Club, Cesaria Evora, Goran Bregovic. Folytatódik a már közkedvelt Hétfő Esti Jazz, ismét lesz Jazz Showcase, Jazztavasz. Újból rendeznek maratont – ezúttal Dvořák műveiből – és Budapesti Wagner-napokat, amikor két „sorozat” A nibelung gyűrűje után még két Parsifal is látható.
A Müpa több nagyszabású hangversennyel kíván emléket állítani a 200 éve elhunyt Joseph Haydnnak – a „szokásos” újévi A teremtés mellett az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar és az English Barock Soloists is Haydn-műsorral érkezik. Az operabarátok nagy örömére 2008-ban elkezdődtek és 2009-ben folytatódnak a Met-közvetítések is.

Csonka András a jegyárakkal kapcsolatban elmondta, hogy a Müpa nem kíván emelni, egy-egy kiemelkedő eseményre (Cecilia Bartoli fellépése, Budapesti Wagner-napok) a legmagasabb kategóriájú jegyek többe kerülnek ugyan, ám az olcsóbbak nem drágulnak.
Turkovics Monika, a Müpa kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a Müpa saját szervezésű produkcióira váltott jegyek a Ludwig Múzeumba ingyenes belépést biztosítanak. 2008 szeptemberétől a Nemzeti Színház és a Müpa közösen, új jegypénztárat működtet az Andrássy út 28-ban. A 2009-es tavaszi bérletek október 15-től vásárolhatóak, az egyes jegyeket november 1-jétől árulják. (A Dvořák-maratonra október 20-tól, Cecilia Bartoli két koncertjére november 15-től lehet jegyet venni.)

Újságírói kérdésekre válaszolva Kiss Imre elmondta, hogy a Művészetek Palotája Kft. Az intézmény 2005-ös megnyitása óta évente 2,4 milliárd forint állami támogatásban részesül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.
Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.