Klasszikus

Mint a mesében… - Érdi Tamás zongorázik

2007.11.26. 00:00
Ajánlom
"Ahol egyszer játszom, oda általában visszahívnak." - mondja szerényen, de magabiztosan a fiatal zongorista, aki november 17-én kapta meg a főváros BUDAPESTÉRT díját. Az indok egyszerű, magától értődő: "Sikeres hazai és nemzetközi elismeréseket szerző zongoraművészi teljesítményéért, az egészséges és fogyatékkal élő emberek számára példát nyújtó kitartásáért, pályafutásáért."

S ha valaki úgy gondolja, mindenkinek "jár" egy díj, aki 28 éves korára ilyen szakmai karriert épített, ilyen sikereket tudhat maga mögött, igaza is van. Nem elég a puszta tehetség: felmérhetetlen munka, lemondás az ára a tapsoknak, a rajongók táborának. Ahhoz azonban, hogy egy mégoly tehetséges, de a látás képességétől megfosztott gyermek ide eljusson, nemcsak az ő, de többek heroikus küzdelme szükséges.

A küzdelem pedig nem hiábavaló: koncertezés Európa-szerte és az amerikai kontinensen (csak az idén hét különböző országban), CD-felvételek Mozart, Schubert, Chopin, Liszt, Bartók műveiből, egy hatalmas repertoár, amit különleges, a számára kialakított módszerrel sajátít el Becht Erika és Kollár Zsuzsanna tanárnők segítségével. A művészi katarzison kívül Érdi Tamás reménnyel és útmutatással is szolgál sorstársai számára. Vastapssal felérő elismerés, amikor – legutóbbi kanadai hangversenyén – egy ismeretlen vak fiatalember nemcsak maestrónak szólította, de elmondta: sose tanult volna meg zongorázni, ha nem hallotta volna CD-jét, és sokkal boldogtalanabb lenne az élete.

Meghívások és visszahívások, fellépések a Villa d’Este Palotában, a Barbicanben és más rangos koncerttermekben, felkérés mesterkurzusra, ünneplések, számára is jól érzékelhető fény és pompa. A legkisebbik királyfi mesés története december 3-án a Művészetek Palotájában folytatódik, ahol Lisztet és Debussyt játszik, régi és új tisztelői felhőtlen örömére.

(2007. december 3. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Érdi Tamás (zongora) koncertje; Liszt: Funérailles; Sposalizio; Erdőzsongás; A Villa d'Este szökőkútjai; 1. Mefisztó-keringő; Debussy: Két arabeszk; Pour le piano; A boldog sziget; Suite bergamasque)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.