Klasszikus

Mint a mesében… - Érdi Tamás zongorázik

2007.11.26. 00:00
Ajánlom
"Ahol egyszer játszom, oda általában visszahívnak." - mondja szerényen, de magabiztosan a fiatal zongorista, aki november 17-én kapta meg a főváros BUDAPESTÉRT díját. Az indok egyszerű, magától értődő: "Sikeres hazai és nemzetközi elismeréseket szerző zongoraművészi teljesítményéért, az egészséges és fogyatékkal élő emberek számára példát nyújtó kitartásáért, pályafutásáért."

S ha valaki úgy gondolja, mindenkinek "jár" egy díj, aki 28 éves korára ilyen szakmai karriert épített, ilyen sikereket tudhat maga mögött, igaza is van. Nem elég a puszta tehetség: felmérhetetlen munka, lemondás az ára a tapsoknak, a rajongók táborának. Ahhoz azonban, hogy egy mégoly tehetséges, de a látás képességétől megfosztott gyermek ide eljusson, nemcsak az ő, de többek heroikus küzdelme szükséges.

A küzdelem pedig nem hiábavaló: koncertezés Európa-szerte és az amerikai kontinensen (csak az idén hét különböző országban), CD-felvételek Mozart, Schubert, Chopin, Liszt, Bartók műveiből, egy hatalmas repertoár, amit különleges, a számára kialakított módszerrel sajátít el Becht Erika és Kollár Zsuzsanna tanárnők segítségével. A művészi katarzison kívül Érdi Tamás reménnyel és útmutatással is szolgál sorstársai számára. Vastapssal felérő elismerés, amikor – legutóbbi kanadai hangversenyén – egy ismeretlen vak fiatalember nemcsak maestrónak szólította, de elmondta: sose tanult volna meg zongorázni, ha nem hallotta volna CD-jét, és sokkal boldogtalanabb lenne az élete.

Meghívások és visszahívások, fellépések a Villa d’Este Palotában, a Barbicanben és más rangos koncerttermekben, felkérés mesterkurzusra, ünneplések, számára is jól érzékelhető fény és pompa. A legkisebbik királyfi mesés története december 3-án a Művészetek Palotájában folytatódik, ahol Lisztet és Debussyt játszik, régi és új tisztelői felhőtlen örömére.

(2007. december 3. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Érdi Tamás (zongora) koncertje; Liszt: Funérailles; Sposalizio; Erdőzsongás; A Villa d'Este szökőkútjai; 1. Mefisztó-keringő; Debussy: Két arabeszk; Pour le piano; A boldog sziget; Suite bergamasque)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Plusz

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Vonót kapott Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.
Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Klasszikus ajánló

Klasszikusok a fűben – A Millenárison ad ingyenes koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

A komolyzenei piknik célja, hogy klasszikus zenével reagáljon az elmúlt hónapok nehézségeire és élményeire. A program a Szimfonikus karantén rehabilitáció alcímet viseli.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Klasszikus ajánló

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral nyit a Müpa autós koncertmozija

Az online közvetítések után ismét formabontó megoldást kínál a Müpa azoknak, akik szerint zene nélkül nem igazi a nyár. A Müpa Autósmoziban a nézők saját autójuk kényelmében élvezhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket.