Klasszikus

Mint a mesében… - Érdi Tamás zongorázik

2007.11.26. 00:00
Ajánlom
"Ahol egyszer játszom, oda általában visszahívnak." - mondja szerényen, de magabiztosan a fiatal zongorista, aki november 17-én kapta meg a főváros BUDAPESTÉRT díját. Az indok egyszerű, magától értődő: "Sikeres hazai és nemzetközi elismeréseket szerző zongoraművészi teljesítményéért, az egészséges és fogyatékkal élő emberek számára példát nyújtó kitartásáért, pályafutásáért."

S ha valaki úgy gondolja, mindenkinek "jár" egy díj, aki 28 éves korára ilyen szakmai karriert épített, ilyen sikereket tudhat maga mögött, igaza is van. Nem elég a puszta tehetség: felmérhetetlen munka, lemondás az ára a tapsoknak, a rajongók táborának. Ahhoz azonban, hogy egy mégoly tehetséges, de a látás képességétől megfosztott gyermek ide eljusson, nemcsak az ő, de többek heroikus küzdelme szükséges.

A küzdelem pedig nem hiábavaló: koncertezés Európa-szerte és az amerikai kontinensen (csak az idén hét különböző országban), CD-felvételek Mozart, Schubert, Chopin, Liszt, Bartók műveiből, egy hatalmas repertoár, amit különleges, a számára kialakított módszerrel sajátít el Becht Erika és Kollár Zsuzsanna tanárnők segítségével. A művészi katarzison kívül Érdi Tamás reménnyel és útmutatással is szolgál sorstársai számára. Vastapssal felérő elismerés, amikor – legutóbbi kanadai hangversenyén – egy ismeretlen vak fiatalember nemcsak maestrónak szólította, de elmondta: sose tanult volna meg zongorázni, ha nem hallotta volna CD-jét, és sokkal boldogtalanabb lenne az élete.

Meghívások és visszahívások, fellépések a Villa d’Este Palotában, a Barbicanben és más rangos koncerttermekben, felkérés mesterkurzusra, ünneplések, számára is jól érzékelhető fény és pompa. A legkisebbik királyfi mesés története december 3-án a Művészetek Palotájában folytatódik, ahol Lisztet és Debussyt játszik, régi és új tisztelői felhőtlen örömére.

(2007. december 3. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Érdi Tamás (zongora) koncertje; Liszt: Funérailles; Sposalizio; Erdőzsongás; A Villa d'Este szökőkútjai; 1. Mefisztó-keringő; Debussy: Két arabeszk; Pour le piano; A boldog sziget; Suite bergamasque)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.