Klasszikus

Mint a mesében… - Érdi Tamás zongorázik

2007.11.26. 00:00
Ajánlom
"Ahol egyszer játszom, oda általában visszahívnak." - mondja szerényen, de magabiztosan a fiatal zongorista, aki november 17-én kapta meg a főváros BUDAPESTÉRT díját. Az indok egyszerű, magától értődő: "Sikeres hazai és nemzetközi elismeréseket szerző zongoraművészi teljesítményéért, az egészséges és fogyatékkal élő emberek számára példát nyújtó kitartásáért, pályafutásáért."

S ha valaki úgy gondolja, mindenkinek "jár" egy díj, aki 28 éves korára ilyen szakmai karriert épített, ilyen sikereket tudhat maga mögött, igaza is van. Nem elég a puszta tehetség: felmérhetetlen munka, lemondás az ára a tapsoknak, a rajongók táborának. Ahhoz azonban, hogy egy mégoly tehetséges, de a látás képességétől megfosztott gyermek ide eljusson, nemcsak az ő, de többek heroikus küzdelme szükséges.

A küzdelem pedig nem hiábavaló: koncertezés Európa-szerte és az amerikai kontinensen (csak az idén hét különböző országban), CD-felvételek Mozart, Schubert, Chopin, Liszt, Bartók műveiből, egy hatalmas repertoár, amit különleges, a számára kialakított módszerrel sajátít el Becht Erika és Kollár Zsuzsanna tanárnők segítségével. A művészi katarzison kívül Érdi Tamás reménnyel és útmutatással is szolgál sorstársai számára. Vastapssal felérő elismerés, amikor – legutóbbi kanadai hangversenyén – egy ismeretlen vak fiatalember nemcsak maestrónak szólította, de elmondta: sose tanult volna meg zongorázni, ha nem hallotta volna CD-jét, és sokkal boldogtalanabb lenne az élete.

Meghívások és visszahívások, fellépések a Villa d’Este Palotában, a Barbicanben és más rangos koncerttermekben, felkérés mesterkurzusra, ünneplések, számára is jól érzékelhető fény és pompa. A legkisebbik királyfi mesés története december 3-án a Művészetek Palotájában folytatódik, ahol Lisztet és Debussyt játszik, régi és új tisztelői felhőtlen örömére.

(2007. december 3. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Érdi Tamás (zongora) koncertje; Liszt: Funérailles; Sposalizio; Erdőzsongás; A Villa d'Este szökőkútjai; 1. Mefisztó-keringő; Debussy: Két arabeszk; Pour le piano; A boldog sziget; Suite bergamasque)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.