Klasszikus

Miskolci Kamarazenei Nyár

2005.06.24. 00:00
Ajánlom
A megannyi nemzetközi rangot elnyert miskolci kulturális esemény – Operafesztivál, Kaláka Fesztivál, Dixieland Fesztivál és mások – mellé immár felsorakoznak a kamarazenei rendezvények is. Idén júliusban tizedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Robert Canetti Kamarazenei Fesztivált, Mesterkurzust és Hegedűversenyt, és ismét felépül a Cremona-Miskolc Zenehíd, összekapcsolva a két európai város zene iránt fogékony, illetve a hegedűkészítés iránt érdeklődő vendégeit.

A mesterkurzusra csaknem kétszáz muzsikust: amerikai, kanadai, görög, angol, japán, orosz, izraeli, osztrák és más nemzetiségű hegedű-, cselló-, zongora- és kamarazene-professzorokat, valamint a világ minden tájáról érkező fiatal növendékeket várnak július 7. és 14. között.

Július 15-től 20-ig három fordulóból álló nemzetközi hegedűversenyre kerül sor. A fesztivál koncertjein a kurzus professzorain és a hegedűverseny díjazottjain kívül vendégművészek is fellépnek majd: közöttük Yulia Berinskaya (Olaszország), Vladislav Halapsis (Görögország), Robert Canetti (Izrael), Arie Bar Droma (Izrael), Bella Pogosov (Izrael) hegedűművész, Yoram Youngerman (USA), Avi Sarid (Izrael) brácsaművész, Yury Semenov (Törökország), Sergei Sarkissov (Spanyolország) csellóművész, Sergey Vasiliev (Kazahsztán), Alla Halapsis (Görögország) zongoraművész, valamint a 2004-es Canetti Hegedűverseny nagydíjasa, Peter Matejak (Csehország), és a világhírű Yakutia Hegedűegyüttes.

Miskolcot és a magyar művészeket olyan rangos kamarazenei együttesek képviselik, mint a húsz éves fennállását ünneplő Bartos Trió, valamint Oláh Gyöngyvér Zongoranégyese. A Canetti Hegedűverseny zárófordulójában és gálakoncertjein az immár világszerte ismert Reményi Ede Kamarazenekar nem csak közreműködő, de házigazda is lesz.

A július 6-20-ig látható Cremona-Miskolc Zenehíd Hegedűkiállításra a hegedűkészítés legismertebb iskolájában, Cremonában tanult miskolci hegedűkészítők, Nagy András és Péteri Károly mellett Andrea Schudtz mester személyében cremonai vendég is érkezik. A Miskolci Nemzeti Színházban a hegedűkészítés eszközei, módszerei mellett Cremona városával, Antonio Stradivari életével és „műfajteremtő" újításaival, a magyar hegedűkészítés történetével és a miskolci hegedűkészítőkkel ismerkedhetnek az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.