Klasszikus

Miskolci Szimfonikus Zenekar: a változások éve

2012.06.24. 10:02
Ajánlom
Szabó Péter ügyvezető igazgató szerint sikeres évadot tudhat magáénak a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Az évadzáró ülésen a következő év kínálatáról is szó esett.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a társulat évadzáró június 21-i ülésén azt nyilatkozta, hogy az elmúlt évadban számos változás történt a zenekar életében, ugyanakkor az együttes tudatosan törekedett arra, hogy mindebből a közönség csak a folyamatosan magas szakmai színvonalat érzékelje. Szabó Péter emlékeztetett arra is, hogy a miskolci önkormányzat az elmúlt év novemberében létrehozta a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft.-t, mely a jogi személyként megszűnő Miskolci Szimfonikus Zenekar feladatait látja el 2012. április 1-től. Mint mondta, bár a szerkezeti átalakulás nem érintette a művészeti munkát, mégis egy új korszak vette kezdetét.

A 2011-2012-es évadban a zenekar hatvankét koncertet adott itthon és külföldön, a fellépéseket összességében csaknem tizenötezer néző látta (köztük a Fidelio kritikusa is). Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából a zenekar kevésbé ismert Kodály-műveket is lemezre játszott. A felvétel a Hungaroton gondozásában várhatóan idén decemberben jelenik meg. Szabó Péter felidézte, hogy az évadban világhírű művészek - Lilya Zilberstein zongoraművésznő és Oliver von Dohnányi, Kocsis Zoltán, valamint Aldo Sisillo karmesterek - is felléptek a zenekarral. A jövő évad kínálatáról szólva az igazgató elmondta: elfogadta meghívásukat Szergej Nakarjakov, akit a világ egyik legkiválóbb trombitaművészeként tartanak számon, a zenekart pedig Karolosz Trikolidisz, Gál Tamás és Nicolaus Richter is vezényli majd.

Az évadzáró társulati ülésen az Évad zenésze kitüntetést is átadták, amelyet a társulati tagok szavazatai alapján ezúttal a nyugdíjba vonuló Miklós-Dienes András brácsaművész, a brácsa szólam vezetője érdemelt ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Vizuál

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.