Klasszikus

Miskolci Szimfonikusok a Müpában

2010.02.22. 00:16
Ajánlom
A Magyar Szimfonikus Körkép sorozatában március 8-án a Miskolci Szimfonikus Zenekar játszik a Művészetek Palotájában. Az est szólistája Ránki Dezső lesz, a karmesteri dobogón az együttes művészeti vezetője, Kovács László áll majd.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar nagy hagyományokkal rendelkező művészegyüttes. A régió egyetlen hivatásos nagyzenekaraként a szimfonikus zene jelenlétének biztosítéka. Székhelyén a bérleti, az egyedi szervezésű és a nyári hangversenyek jelentik a munka gerincét. A bérleti koncertekre 2007-től Miskolc új hangversenytermében, a Művészetek Házában kerül sor. A zenekar rendszeresen koncertezik az ország városaiban és a fővárosban is, többek között a vidéki zenekarok seregszemléjén, a Magyar Szimfonikus Körkép sorozatban.

A márciusi est alkalmával az egyik legkiválóbb magyar zongoraművész, Ránki Dezső lép pódiumra, hogy Mozart egyik legnehezebbnek tartott zongoraversenyét játssza el. Ránki Dezső eddig olyan zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Berlini Filharmonikusok, a Londoni Filharmonikusok, az amszterdami Concertgebouw zenekara, a párizsi Orchestre National, a tokiói NHK zenekar. A neves karmesterek közül Solti Györggyel, Végh Sándorral, Lorin Maazellel és Zubin Mehtával léphetett együtt pódiumra.

A koncerten felcsendül Weiner Leó Szvitje és Elgar Enigma-variációi is Kovács László dirigálásában, aki 1984-től vezeti a miskolci zenekar művészi törekvéseit. Munkáját 1987-ben Liszt-, 1993-ban Bartók-Pásztori Ditta-díjjal ismerték el. 2007-ben vehette át a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze kitüntetést.

Kiváló előadók, nagyszerű műsor várja tehát az érdeklődőket március 8-án a Művészetek Palotájába. Kár lenne kihagyni!

www.mso.hu
www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.