Klasszikus

Mit csináljon egy komolyzene-rajongó karácsonykor?

2019.12.19. 15:35
Ajánlom
Összeszedtünk néhány koncertet, amelyre érdemes ellátogatnia, ha nem akar otthon maradni az ünnepek alatt.
Vigh_Andrea_C_fotoFelvegiAndrea6130r_p-135603.jpg

Vigh Andrea (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

Karácsonyi koncert három sztárzenésszel

A hagyományosan megrendezett MVM Karácsonyi Koncert idei főszereplői Baráti Kristóf hegedűművész, Vigh Andrea hárfaművész és Balázs János zongoraművész, akik az ünnepek előtti meghitt hangulatot többek között Bach, Smetana, Chopin és Liszt műveivel teremtik meg. A három művész ez alkalommal szólóművekkel lép a közönség elé, nagyon változatos műsorral segítve az ünnepekre való ráhangolódást. A 3 részre tagolódó egyrészes hangverseny méltó lezárása az MVM Koncertek 2019-es sorozatának, amely ebben az évben is kiemelkedő művészek sorát hozta el a Zeneakadémia Nagytermébe.

December 21. 11:00, 19.30 Zeneakadémia

hamori_mate-144604.jpg

Hámori Máté az Óbudai Danubia Zenekar élén 2019. február 14-én a Zeneakadémián (Fotó/Forrás: Valuska Gábor)

Klasszikus dallamok a Danubiától

Bach, Mozart, Csajkovszkij, Schubert műveivel várja közönségét az Óbudai Danubia december 23-án kétszer is a Kongresszusi Központban. Az esten Ott Rezső egyik új műve is elhangzik, amelyeket Frank Sinatra karácsonyi dalai alapján írt, és amelyeket Gájer Bálint ad elő. A karmester Hámori Máté, de fellépnek Csokán Vivien és Bajári Levente balettművészek is.

December 23. 15:00, 20:00 Budapesti Kongresszusi Központ

EuropaiHidak_BFZ_FischerIvan_c_StillerAkos-104555.jpg

Fischer Iván (Fotó/Forrás: Stiller Ákos / BFZ)

Karácsonyi koncert – a közönség választ

Ezen az estén bármi megtörténhet. A Fesztiválzenekar műsorának összeállításába a hallgatóság is beleszól, persze nem maradhatnak el a titkok sem, amelyekért Fischer Iván felel. Ahogy fogalmaz: „Olyan ez a koncert, mint egy becsomagolt ajándék, mint amikor egy kisgyerek előre megmondja, mit szeretne karácsonyra, de közben persze valamilyen meglepetésre is számít.” A publikum mindkettőt megkapja.

Az ünnepi hangverseny évforduló is, hiszen 1983-ban épp karácsonykor mutatkozott be a BFZ a Zeneakadémián, akkor volt ugyanis szabad a Nagyterem. Ebből a véletlenből született meg a zenekar talán legszebb hagyománya, ami a szeretet ünnepén évről évre melegséget lop a zenekedvelők szívébe.

December 26. 19:45 Budapesti Kongresszusi Központ

Mozart_Playmobil_c_ISM-105605.jpg

Playmobil Mozart (Fotó/Forrás: Salzburg Mozarteum Foundation)

#Mozart szerelmi élete

A nagy alkotók szerelmi élete, ahogy minden művészeti ágban, úgy a zenében is népszerű téma. Bősze Ádám szerint ugyanakkor ő nem népszerűsíteni szeretné a klasszikus zenét, egyszerűen csak érdekesnek tartja ezeket a történeteket. Előadássorozatának következő része Mozartról szól, illetve az ő szerelmeiről – Aloysia és Konstanze biztosan szóba kerül majd.

December 28. 19:30 Lóvasút

DSC08811-095643.jpg

Gertler Teo és Andrea Griminelli (Fotó/Forrás: Erdélyi Gábor)

Ünnepelnek a Virtuózok

Öt éves a világ egyetlen klasszikus zenei tehetségkutatója, és közben olyan sztárok barátkoztak a felfedezettjeivel, mint Plácido Domingo, Hans Zimmer és Lang Lang. A tehetséges zenészek a szívünkhöz nőttek, a Müpát pedig kétszer is megtöltik december 30-án. A hangversenyen fellép többek közt Boros Misi és Balázs-Piri Soma zongoraművész, Gertler Teo hegedűművész, Lugosi Dániel Ali klarinétművész és Ninh Long operaénekes, valamint az ötödik évad döntős kamaraegyüttesei is bemutatkoznak. És van egy jó hírünk: Andrea Griminelli is fellép.

December 30. 15:00, 19:30 Müpa

Gulyás Márta

Gulyás Márta

Tanár és tanítvány

Tanár és egykori diákja hangversenyére kerül sor a Márványteremben, ahol Gulyás Márta gordonka partnere Somodari Péter lesz. Somodari a Zeneakadémia elvégzése után a Budapesti Vonósok, majd a Keller Vonósnégyes tagjaként, később szólistaként is Európa számos országában koncertezett. A hangversenyen Sosztakovics, Kodály, Prokofjev és Bartók művei hangoznak el.

December 30. 19:00 Márványterem

szent-efrem-112033.jpg

A Szent Efrém Férfikar (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka, Klassz a pARTon!)

Lehet-e mollban szeretni?

Ez a Szent Efrém Férfikar idei évi utolsó koncertsorozatának kérdése, az együttes műsorát ugyanis Az ifjú Werther szenvedései című Goethe-regény ihlette.

Nehéz pontosan felmérni, hogy mit adott a világnak és az európai kultúrtörténetnek egy látszólag jelentéktelen türingiai kisváros: Weimar. Pedig Johann Wolfgang von Goethe választott otthona lett az európai klasszicizmus egyik legjelentősebb fellegvára: a költőóriáson kívül itt alkotott még Schiller, Herder, Liszt, Richard Strauss, itt mutatták be a Lohengrint, itt élt élete végén Friedrich Nietzsche, innen indult a Bauhaus mozgalom. Csaknem 10 évig itt komponálta remekműveit Johann Sebastian Bach és az ifjú Felix Mendelssohn is itt bontogatta szárnyait az idős Goethe mellett. Egy kevéssé hivalkodó, ám annál kiműveltebb ékkő Weimar városa, a klasszikus műveltség egyik zászlóvivője, ahová a Szent Efrém Férfikar három napra beköltözteti a Budapest Music Center közönségét – és ahol mindenki megtapasztalhatja Goethe mester lényegre törő bölcsességét: „A művészet a kimondhatatlan tolmácsa.”

december 28., 29., 30. 19:30 BMC

Itt a jazz fűszerezésű Bach-playlist, ha már unod a száncsengőket

Kapcsolódó

Itt a jazz fűszerezésű Bach-playlist, ha már unod a száncsengőket

Bach zenéje tökéletes a jazzimprovizációhoz – vallja Jach Loussier, aki egy egész karriert épített erre a zenére. Django Reinhardt, Benny Goodman, Fats Waller és Oscar Peterson mutatja, milyen jó jazzesen Bachot játszani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt a lehetőség: felvételt hirdet a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek jelentkezését várja a magyar és külföldi zeneélet elismert énekkara.
Klasszikus portré

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.