Klasszikus

Mit csináljon egy komolyzene-rajongó karácsonykor?

2019.12.19. 15:35
Ajánlom
Összeszedtünk néhány koncertet, amelyre érdemes ellátogatnia, ha nem akar otthon maradni az ünnepek alatt.
Vigh_Andrea_C_fotoFelvegiAndrea6130r_p-135603.jpg

Vigh Andrea (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

Karácsonyi koncert három sztárzenésszel

A hagyományosan megrendezett MVM Karácsonyi Koncert idei főszereplői Baráti Kristóf hegedűművész, Vigh Andrea hárfaművész és Balázs János zongoraművész, akik az ünnepek előtti meghitt hangulatot többek között Bach, Smetana, Chopin és Liszt műveivel teremtik meg. A három művész ez alkalommal szólóművekkel lép a közönség elé, nagyon változatos műsorral segítve az ünnepekre való ráhangolódást. A 3 részre tagolódó egyrészes hangverseny méltó lezárása az MVM Koncertek 2019-es sorozatának, amely ebben az évben is kiemelkedő művészek sorát hozta el a Zeneakadémia Nagytermébe.

December 21. 11:00, 19.30 Zeneakadémia

hamori_mate-144604.jpg

Hámori Máté az Óbudai Danubia Zenekar élén 2019. február 14-én a Zeneakadémián (Fotó/Forrás: Valuska Gábor)

Klasszikus dallamok a Danubiától

Bach, Mozart, Csajkovszkij, Schubert műveivel várja közönségét az Óbudai Danubia december 23-án kétszer is a Kongresszusi Központban. Az esten Ott Rezső egyik új műve is elhangzik, amelyeket Frank Sinatra karácsonyi dalai alapján írt, és amelyeket Gájer Bálint ad elő. A karmester Hámori Máté, de fellépnek Csokán Vivien és Bajári Levente balettművészek is.

December 23. 15:00, 20:00 Budapesti Kongresszusi Központ

EuropaiHidak_BFZ_FischerIvan_c_StillerAkos-104555.jpg

Fischer Iván (Fotó/Forrás: Stiller Ákos / BFZ)

Karácsonyi koncert – a közönség választ

Ezen az estén bármi megtörténhet. A Fesztiválzenekar műsorának összeállításába a hallgatóság is beleszól, persze nem maradhatnak el a titkok sem, amelyekért Fischer Iván felel. Ahogy fogalmaz: „Olyan ez a koncert, mint egy becsomagolt ajándék, mint amikor egy kisgyerek előre megmondja, mit szeretne karácsonyra, de közben persze valamilyen meglepetésre is számít.” A publikum mindkettőt megkapja.

Az ünnepi hangverseny évforduló is, hiszen 1983-ban épp karácsonykor mutatkozott be a BFZ a Zeneakadémián, akkor volt ugyanis szabad a Nagyterem. Ebből a véletlenből született meg a zenekar talán legszebb hagyománya, ami a szeretet ünnepén évről évre melegséget lop a zenekedvelők szívébe.

December 26. 19:45 Budapesti Kongresszusi Központ

Mozart_Playmobil_c_ISM-105605.jpg

Playmobil Mozart (Fotó/Forrás: Salzburg Mozarteum Foundation)

#Mozart szerelmi élete

A nagy alkotók szerelmi élete, ahogy minden művészeti ágban, úgy a zenében is népszerű téma. Bősze Ádám szerint ugyanakkor ő nem népszerűsíteni szeretné a klasszikus zenét, egyszerűen csak érdekesnek tartja ezeket a történeteket. Előadássorozatának következő része Mozartról szól, illetve az ő szerelmeiről – Aloysia és Konstanze biztosan szóba kerül majd.

December 28. 19:30 Lóvasút

DSC08811-095643.jpg

Gertler Teo és Andrea Griminelli (Fotó/Forrás: Erdélyi Gábor)

Ünnepelnek a Virtuózok

Öt éves a világ egyetlen klasszikus zenei tehetségkutatója, és közben olyan sztárok barátkoztak a felfedezettjeivel, mint Plácido Domingo, Hans Zimmer és Lang Lang. A tehetséges zenészek a szívünkhöz nőttek, a Müpát pedig kétszer is megtöltik december 30-án. A hangversenyen fellép többek közt Boros Misi és Balázs-Piri Soma zongoraművész, Gertler Teo hegedűművész, Lugosi Dániel Ali klarinétművész és Ninh Long operaénekes, valamint az ötödik évad döntős kamaraegyüttesei is bemutatkoznak. És van egy jó hírünk: Andrea Griminelli is fellép.

December 30. 15:00, 19:30 Müpa

Gulyás Márta

Gulyás Márta

Tanár és tanítvány

Tanár és egykori diákja hangversenyére kerül sor a Márványteremben, ahol Gulyás Márta gordonka partnere Somodari Péter lesz. Somodari a Zeneakadémia elvégzése után a Budapesti Vonósok, majd a Keller Vonósnégyes tagjaként, később szólistaként is Európa számos országában koncertezett. A hangversenyen Sosztakovics, Kodály, Prokofjev és Bartók művei hangoznak el.

December 30. 19:00 Márványterem

szent-efrem-112033.jpg

A Szent Efrém Férfikar (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka, Klassz a pARTon!)

Lehet-e mollban szeretni?

Ez a Szent Efrém Férfikar idei évi utolsó koncertsorozatának kérdése, az együttes műsorát ugyanis Az ifjú Werther szenvedései című Goethe-regény ihlette.

Nehéz pontosan felmérni, hogy mit adott a világnak és az európai kultúrtörténetnek egy látszólag jelentéktelen türingiai kisváros: Weimar. Pedig Johann Wolfgang von Goethe választott otthona lett az európai klasszicizmus egyik legjelentősebb fellegvára: a költőóriáson kívül itt alkotott még Schiller, Herder, Liszt, Richard Strauss, itt mutatták be a Lohengrint, itt élt élete végén Friedrich Nietzsche, innen indult a Bauhaus mozgalom. Csaknem 10 évig itt komponálta remekműveit Johann Sebastian Bach és az ifjú Felix Mendelssohn is itt bontogatta szárnyait az idős Goethe mellett. Egy kevéssé hivalkodó, ám annál kiműveltebb ékkő Weimar városa, a klasszikus műveltség egyik zászlóvivője, ahová a Szent Efrém Férfikar három napra beköltözteti a Budapest Music Center közönségét – és ahol mindenki megtapasztalhatja Goethe mester lényegre törő bölcsességét: „A művészet a kimondhatatlan tolmácsa.”

december 28., 29., 30. 19:30 BMC

Itt a jazz fűszerezésű Bach-playlist, ha már unod a száncsengőket

Kapcsolódó

Itt a jazz fűszerezésű Bach-playlist, ha már unod a száncsengőket

Bach zenéje tökéletes a jazzimprovizációhoz – vallja Jach Loussier, aki egy egész karriert épített erre a zenére. Django Reinhardt, Benny Goodman, Fats Waller és Oscar Peterson mutatja, milyen jó jazzesen Bachot játszani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Klasszikus

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Könyv

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Jazz/World

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.
Színház

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.
Klasszikus hír

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Klasszikus újranyitás

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus gyász

77 éves korában elhunyt Samu László kürtművész

A Nemzeti Filharmonikusok korábbi intendánsa a zenekar elmúlt közel öt évtizedének egyik meghatározó személyisége volt, nyugdíjba vonulásáig a Kottatár munkáját is segítette.
Klasszikus ajánló

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.