Klasszikus

Mit csináljon egy komolyzene-rajongó karácsonykor?

2019.12.19. 15:35
Ajánlom
Összeszedtünk néhány koncertet, amelyre érdemes ellátogatnia, ha nem akar otthon maradni az ünnepek alatt.
Vigh_Andrea_C_fotoFelvegiAndrea6130r_p-135603.jpg

Vigh Andrea (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

Karácsonyi koncert három sztárzenésszel

A hagyományosan megrendezett MVM Karácsonyi Koncert idei főszereplői Baráti Kristóf hegedűművész, Vigh Andrea hárfaművész és Balázs János zongoraművész, akik az ünnepek előtti meghitt hangulatot többek között Bach, Smetana, Chopin és Liszt műveivel teremtik meg. A három művész ez alkalommal szólóművekkel lép a közönség elé, nagyon változatos műsorral segítve az ünnepekre való ráhangolódást. A 3 részre tagolódó egyrészes hangverseny méltó lezárása az MVM Koncertek 2019-es sorozatának, amely ebben az évben is kiemelkedő művészek sorát hozta el a Zeneakadémia Nagytermébe.

December 21. 11:00, 19.30 Zeneakadémia

hamori_mate-144604.jpg

Hámori Máté az Óbudai Danubia Zenekar élén 2019. február 14-én a Zeneakadémián (Fotó/Forrás: Valuska Gábor)

Klasszikus dallamok a Danubiától

Bach, Mozart, Csajkovszkij, Schubert műveivel várja közönségét az Óbudai Danubia december 23-án kétszer is a Kongresszusi Központban. Az esten Ott Rezső egyik új műve is elhangzik, amelyeket Frank Sinatra karácsonyi dalai alapján írt, és amelyeket Gájer Bálint ad elő. A karmester Hámori Máté, de fellépnek Csokán Vivien és Bajári Levente balettművészek is.

December 23. 15:00, 20:00 Budapesti Kongresszusi Központ

EuropaiHidak_BFZ_FischerIvan_c_StillerAkos-104555.jpg

Fischer Iván (Fotó/Forrás: Stiller Ákos / BFZ)

Karácsonyi koncert – a közönség választ

Ezen az estén bármi megtörténhet. A Fesztiválzenekar műsorának összeállításába a hallgatóság is beleszól, persze nem maradhatnak el a titkok sem, amelyekért Fischer Iván felel. Ahogy fogalmaz: „Olyan ez a koncert, mint egy becsomagolt ajándék, mint amikor egy kisgyerek előre megmondja, mit szeretne karácsonyra, de közben persze valamilyen meglepetésre is számít.” A publikum mindkettőt megkapja.

Az ünnepi hangverseny évforduló is, hiszen 1983-ban épp karácsonykor mutatkozott be a BFZ a Zeneakadémián, akkor volt ugyanis szabad a Nagyterem. Ebből a véletlenből született meg a zenekar talán legszebb hagyománya, ami a szeretet ünnepén évről évre melegséget lop a zenekedvelők szívébe.

December 26. 19:45 Budapesti Kongresszusi Központ

Mozart_Playmobil_c_ISM-105605.jpg

Playmobil Mozart (Fotó/Forrás: Salzburg Mozarteum Foundation)

#Mozart szerelmi élete

A nagy alkotók szerelmi élete, ahogy minden művészeti ágban, úgy a zenében is népszerű téma. Bősze Ádám szerint ugyanakkor ő nem népszerűsíteni szeretné a klasszikus zenét, egyszerűen csak érdekesnek tartja ezeket a történeteket. Előadássorozatának következő része Mozartról szól, illetve az ő szerelmeiről – Aloysia és Konstanze biztosan szóba kerül majd.

December 28. 19:30 Lóvasút

DSC08811-095643.jpg

Gertler Teo és Andrea Griminelli (Fotó/Forrás: Erdélyi Gábor)

Ünnepelnek a Virtuózok

Öt éves a világ egyetlen klasszikus zenei tehetségkutatója, és közben olyan sztárok barátkoztak a felfedezettjeivel, mint Plácido Domingo, Hans Zimmer és Lang Lang. A tehetséges zenészek a szívünkhöz nőttek, a Müpát pedig kétszer is megtöltik december 30-án. A hangversenyen fellép többek közt Boros Misi és Balázs-Piri Soma zongoraművész, Gertler Teo hegedűművész, Lugosi Dániel Ali klarinétművész és Ninh Long operaénekes, valamint az ötödik évad döntős kamaraegyüttesei is bemutatkoznak. És van egy jó hírünk: Andrea Griminelli is fellép.

December 30. 15:00, 19:30 Müpa

Gulyás Márta

Gulyás Márta

Tanár és tanítvány

Tanár és egykori diákja hangversenyére kerül sor a Márványteremben, ahol Gulyás Márta gordonka partnere Somodari Péter lesz. Somodari a Zeneakadémia elvégzése után a Budapesti Vonósok, majd a Keller Vonósnégyes tagjaként, később szólistaként is Európa számos országában koncertezett. A hangversenyen Sosztakovics, Kodály, Prokofjev és Bartók művei hangoznak el.

December 30. 19:00 Márványterem

szent-efrem-112033.jpg

A Szent Efrém Férfikar (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka, Klassz a pARTon!)

Lehet-e mollban szeretni?

Ez a Szent Efrém Férfikar idei évi utolsó koncertsorozatának kérdése, az együttes műsorát ugyanis Az ifjú Werther szenvedései című Goethe-regény ihlette.

Nehéz pontosan felmérni, hogy mit adott a világnak és az európai kultúrtörténetnek egy látszólag jelentéktelen türingiai kisváros: Weimar. Pedig Johann Wolfgang von Goethe választott otthona lett az európai klasszicizmus egyik legjelentősebb fellegvára: a költőóriáson kívül itt alkotott még Schiller, Herder, Liszt, Richard Strauss, itt mutatták be a Lohengrint, itt élt élete végén Friedrich Nietzsche, innen indult a Bauhaus mozgalom. Csaknem 10 évig itt komponálta remekműveit Johann Sebastian Bach és az ifjú Felix Mendelssohn is itt bontogatta szárnyait az idős Goethe mellett. Egy kevéssé hivalkodó, ám annál kiműveltebb ékkő Weimar városa, a klasszikus műveltség egyik zászlóvivője, ahová a Szent Efrém Férfikar három napra beköltözteti a Budapest Music Center közönségét – és ahol mindenki megtapasztalhatja Goethe mester lényegre törő bölcsességét: „A művészet a kimondhatatlan tolmácsa.”

december 28., 29., 30. 19:30 BMC

Itt a jazz fűszerezésű Bach-playlist, ha már unod a száncsengőket

Kapcsolódó

Itt a jazz fűszerezésű Bach-playlist, ha már unod a száncsengőket

Bach zenéje tökéletes a jazzimprovizációhoz – vallja Jach Loussier, aki egy egész karriert épített erre a zenére. Django Reinhardt, Benny Goodman, Fats Waller és Oscar Peterson mutatja, milyen jó jazzesen Bachot játszani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.