Klasszikus

Mit csináltak a legnagyobb zeneszerzők karácsonykor?

2021.12.10. 21:50
Ajánlom
A nagyszámú karácsonyi témájú kompozícióból is sejthetjük, hogy a klasszikus zene legnagyobb alkotói között is akadtak olyanok, akiket megérintett Jézus születésének ünnepe.

Egy ajándék

Első választásunk egy kissé csalás, Richard Wagner számára ugyanis nem pusztán karácsony ünnepe miatt jelentett különösen sokat 1870. december 25-e.

Ezen a napon ünnepelte immár felesége, Cosima Wagner, három gyermekének, köztük a Nibelung-tetralógia alapján Siegfriednek nevezett fiának anyja a 33. születésnapját.

Mivel megismerkedésükkor Cosima még Hans von Bülow zongorista-karmester felesége volt, csak hosszas procedúra után köthették össze törvényesen is az életüket. A jeles napra a zeneszerző a tetralógia harmadik része, a Siegfried című opera harmadik felvonásbeli szerelmi kettősének legszebb motívumait fűzte csokorba, és szerenádként adatta elő kedvesének.

Egy meghitt ünnep zenével

Mikor Mendelssohn 1843-ban Berlinben állást kapott, és családjával odaköltözött, így számolt be levelében Itáliában tartózkodó húgának ünnepi készülődésükről: „Ma Szenteste van, és azzal fogom tölteni, hogy neked meséljek, húgocskám. Elintéztük a vásárlásokat, és mindent előkészítettünk. A két kis kép, amit annyira igyekeztem befejezni, nem folytatható gyertyafénynél, úgyhogy most a társalgásnak van itt az ideje.

Bárcsak a valóságban is veled lehetnék! Szenteste az otthonunkban maradunk. A kék szobában az előbb kerültek be a gyertyák a tartóikba, holnap ott fog állni a karácsonyfa.

[...] Karácsony napján fogom először vezényelni a zenekart a templomban, egy új zsoltárom fog elhangzani, a „To our Salvation‟ rész Händel Messiásából, még néhány apróság tőlem és korálok harsonakísérettel. [...] Magunk között elárulhatom, hogy nem várok olyan sokat az egésztől, de el ne mondd senkinek!”

Egy családi előadás

Benjamin Britten ifjú korában naplót vezetett, így egy 1932-ben írt bejegyzésből megtudhatjuk, hogyan töltötte a karácsonyt az ekkor 19 éves zeneszerző és családja. Eszerint december 25-én templomba mentek, délben pedig ünnepi ebédhez ültek. A nap többi része sétával és olvasással telt,

a fiatal zeneszerző pedig büszkén jegyezte fel, hogy mentorától, a zeneszerző Frank Bridge-től Csajkovszkij Francesca da Rimini című szimfonikus költeményét kapta ajándékba.

Másnap vendégségben voltak, így otthon a főétkezés estére esett, utána pedig testvéreivel pantomimokat adtak elő, például Hamupipőke történetét.

Ilyen ünnepi élmények után nem csoda, hogy Brittenhez kötődik az egyik legnépszerűbb karácsonyi darab.

Egy étel

Bár a zeneszerző nem kifejezetten karácsonyi menünek szánta leghíresebb kulináris kompozícióját, különleges hozzávalói miatt az gyakran szerepel az ünnepekre ajánlott ételek között. Gioacchino Rossini 36 évesen visszavonult a komponálástól, és teljes egészében az asztal örömeinek szentelte magát.

A libamáj iránti rajongása vezetett a Tournedos nevű bélszínétel kifejlesztéséhez

(neve a francia tourner le dos, ‘hátat fordítani’ kifejezésből ered, egy anekdota szerint a zeneszerző ezt javasolta azoknak, akiknek nem ízlik az étel). A recept szerint a sült bélszínszeleteket pirított kenyéren kell tálalni, egy szelet libamájjal, valamint szarvasgombával és Madeira-borból készült mártással körítve.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.