Klasszikus

Mit csináltak a legnagyobb zeneszerzők karácsonykor?

2021.12.10. 21:50
Ajánlom
A nagyszámú karácsonyi témájú kompozícióból is sejthetjük, hogy a klasszikus zene legnagyobb alkotói között is akadtak olyanok, akiket megérintett Jézus születésének ünnepe.

Egy ajándék

Első választásunk egy kissé csalás, Richard Wagner számára ugyanis nem pusztán karácsony ünnepe miatt jelentett különösen sokat 1870. december 25-e.

Ezen a napon ünnepelte immár felesége, Cosima Wagner, három gyermekének, köztük a Nibelung-tetralógia alapján Siegfriednek nevezett fiának anyja a 33. születésnapját.

Mivel megismerkedésükkor Cosima még Hans von Bülow zongorista-karmester felesége volt, csak hosszas procedúra után köthették össze törvényesen is az életüket. A jeles napra a zeneszerző a tetralógia harmadik része, a Siegfried című opera harmadik felvonásbeli szerelmi kettősének legszebb motívumait fűzte csokorba, és szerenádként adatta elő kedvesének.

Egy meghitt ünnep zenével

Mikor Mendelssohn 1843-ban Berlinben állást kapott, és családjával odaköltözött, így számolt be levelében Itáliában tartózkodó húgának ünnepi készülődésükről: „Ma Szenteste van, és azzal fogom tölteni, hogy neked meséljek, húgocskám. Elintéztük a vásárlásokat, és mindent előkészítettünk. A két kis kép, amit annyira igyekeztem befejezni, nem folytatható gyertyafénynél, úgyhogy most a társalgásnak van itt az ideje.

Bárcsak a valóságban is veled lehetnék! Szenteste az otthonunkban maradunk. A kék szobában az előbb kerültek be a gyertyák a tartóikba, holnap ott fog állni a karácsonyfa.

[...] Karácsony napján fogom először vezényelni a zenekart a templomban, egy új zsoltárom fog elhangzani, a „To our Salvation‟ rész Händel Messiásából, még néhány apróság tőlem és korálok harsonakísérettel. [...] Magunk között elárulhatom, hogy nem várok olyan sokat az egésztől, de el ne mondd senkinek!”

Egy családi előadás

Benjamin Britten ifjú korában naplót vezetett, így egy 1932-ben írt bejegyzésből megtudhatjuk, hogyan töltötte a karácsonyt az ekkor 19 éves zeneszerző és családja. Eszerint december 25-én templomba mentek, délben pedig ünnepi ebédhez ültek. A nap többi része sétával és olvasással telt,

a fiatal zeneszerző pedig büszkén jegyezte fel, hogy mentorától, a zeneszerző Frank Bridge-től Csajkovszkij Francesca da Rimini című szimfonikus költeményét kapta ajándékba.

Másnap vendégségben voltak, így otthon a főétkezés estére esett, utána pedig testvéreivel pantomimokat adtak elő, például Hamupipőke történetét.

Ilyen ünnepi élmények után nem csoda, hogy Brittenhez kötődik az egyik legnépszerűbb karácsonyi darab.

Egy étel

Bár a zeneszerző nem kifejezetten karácsonyi menünek szánta leghíresebb kulináris kompozícióját, különleges hozzávalói miatt az gyakran szerepel az ünnepekre ajánlott ételek között. Gioacchino Rossini 36 évesen visszavonult a komponálástól, és teljes egészében az asztal örömeinek szentelte magát.

A libamáj iránti rajongása vezetett a Tournedos nevű bélszínétel kifejlesztéséhez

(neve a francia tourner le dos, ‘hátat fordítani’ kifejezésből ered, egy anekdota szerint a zeneszerző ezt javasolta azoknak, akiknek nem ízlik az étel). A recept szerint a sült bélszínszeleteket pirított kenyéren kell tálalni, egy szelet libamájjal, valamint szarvasgombával és Madeira-borból készült mártással körítve.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Zenés színház

Meseoperát mutatnak be a Vigadóban

Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című darabját láthatja a közönség a Szent István Filharmonikusok Pastorale című ifjúsági sorozatában, április 20-án és 21-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban