Klasszikus

Mit csináltak a legnagyobb zeneszerzők karácsonykor?

2021.12.10. 21:50
Ajánlom
A nagyszámú karácsonyi témájú kompozícióból is sejthetjük, hogy a klasszikus zene legnagyobb alkotói között is akadtak olyanok, akiket megérintett Jézus születésének ünnepe.

Egy ajándék

Első választásunk egy kissé csalás, Richard Wagner számára ugyanis nem pusztán karácsony ünnepe miatt jelentett különösen sokat 1870. december 25-e.

Ezen a napon ünnepelte immár felesége, Cosima Wagner, három gyermekének, köztük a Nibelung-tetralógia alapján Siegfriednek nevezett fiának anyja a 33. születésnapját.

Mivel megismerkedésükkor Cosima még Hans von Bülow zongorista-karmester felesége volt, csak hosszas procedúra után köthették össze törvényesen is az életüket. A jeles napra a zeneszerző a tetralógia harmadik része, a Siegfried című opera harmadik felvonásbeli szerelmi kettősének legszebb motívumait fűzte csokorba, és szerenádként adatta elő kedvesének.

Egy meghitt ünnep zenével

Mikor Mendelssohn 1843-ban Berlinben állást kapott, és családjával odaköltözött, így számolt be levelében Itáliában tartózkodó húgának ünnepi készülődésükről: „Ma Szenteste van, és azzal fogom tölteni, hogy neked meséljek, húgocskám. Elintéztük a vásárlásokat, és mindent előkészítettünk. A két kis kép, amit annyira igyekeztem befejezni, nem folytatható gyertyafénynél, úgyhogy most a társalgásnak van itt az ideje.

Bárcsak a valóságban is veled lehetnék! Szenteste az otthonunkban maradunk. A kék szobában az előbb kerültek be a gyertyák a tartóikba, holnap ott fog állni a karácsonyfa.

[...] Karácsony napján fogom először vezényelni a zenekart a templomban, egy új zsoltárom fog elhangzani, a „To our Salvation‟ rész Händel Messiásából, még néhány apróság tőlem és korálok harsonakísérettel. [...] Magunk között elárulhatom, hogy nem várok olyan sokat az egésztől, de el ne mondd senkinek!”

Egy családi előadás

Benjamin Britten ifjú korában naplót vezetett, így egy 1932-ben írt bejegyzésből megtudhatjuk, hogyan töltötte a karácsonyt az ekkor 19 éves zeneszerző és családja. Eszerint december 25-én templomba mentek, délben pedig ünnepi ebédhez ültek. A nap többi része sétával és olvasással telt,

a fiatal zeneszerző pedig büszkén jegyezte fel, hogy mentorától, a zeneszerző Frank Bridge-től Csajkovszkij Francesca da Rimini című szimfonikus költeményét kapta ajándékba.

Másnap vendégségben voltak, így otthon a főétkezés estére esett, utána pedig testvéreivel pantomimokat adtak elő, például Hamupipőke történetét.

Egy étel

Bár a zeneszerző nem kifejezetten karácsonyi menünek szánta leghíresebb kulináris kompozícióját, különleges hozzávalói miatt az gyakran szerepel az ünnepekre ajánlott ételek között. Gioacchino Rossini 36 évesen visszavonult a komponálástól, és teljes egészében az asztal örömeinek szentelte magát.

A libamáj iránti rajongása vezetett a Tournedos nevű bélszínétel kifejlesztéséhez

(neve a francia tourner le dos, ‘hátat fordítani’ kifejezésből ered, egy anekdota szerint a zeneszerző ezt javasolta azoknak, akiknek nem ízlik az étel). A recept szerint a sült bélszínszeleteket pirított kenyéren kell tálalni, egy szelet libamájjal, valamint szarvasgombával és Madeira-borból készült mártással körítve.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Mi járhat egy zeneszerző fejében? Vajon hogyan találja ki, milyen hangok következnek egymás után? Erről is megtudhatott egyet s mást a közönség, ha ellátogatott az idén szerencsére élőben tartott Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 15-16-i koncertjeire.
Klasszikus ajánló

Olasz áriaesttel érkezik Budapestre a Metropolitan Opera sztárja

A világhírű lett szoprán, Kristīne Opolais legkiemelkedőbb szerepeiből énekel áriákat és duetteket a Müpában, február 7-én tartott koncertjén. A műsor gerincét verista operák részletei alkotják.
Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.