Klasszikus

Mit hallgassunk nagypénteken?

2022.04.15. 11:20
Ajánlom
Passiók, Stabat materek – a zenetörténet egyes műfajai kifejezetten a nagypéntekhez köthető bibliai eseményeket dolgozzák fel. A krisztusi szenvedéstörténetet megzenésítő legszebb alkotásokból válogattunk.

Bach: Máté-passióErbarme dich, mein Gott

Péter elbukott, háromszor tagadta meg Jézust. Süllyedhet-e ennél mélyebbre az ember? De a passiótörténetnek épp az a csodája, hogy a legmélyebb ponton nyílik meg számunkra a felemelkedés, ebben az irgalomért könyörgő mezzoszoprán áriában a saját kicsinységét és bűnös voltát felismerő lélek már a jó útjára lépett. A könnyek megkönnyebbülést hoznak és megtisztítanak, egy ilyen csodás zeneművet pedig nem is lehet száraz szemmel hallgatni.

Pergolesi: Stabat mater

A középkori Mária-himnusz, Jézus anyjának szenvedéstörténete évszázadokon keresztül foglalkoztatta a zeneszerzők képzeletét. A barokk kori feldolgozás két énekesre épít, szopránra és altra (ezen a felvételen a kiváló Baráth Emőke partnere a kontratenor Philippe Jaroussky). A fél óránál alig hosszabb zenemű tizenkét tételen, áriákon és duetteken keresztül szólaltatja meg az együttérzés és az irgalom iránti fohász hangjait.

Bach: János-passióRuht wohl

Bach talán legszebb és legszomorúbb énekkari tétele a János-passió végén csendül fel. Jézus meghalt, de még nincs itt a feltámadás reménye, csak a gyásznak, a bánatnak van helye. „Nyugodjatok, szent hamvak” – énekli a kórus, és ugyanezt kéri saját magának is, nem boldogságot vagy dicsőséget, csak nyugalmat, megbékélést.

Rossini: Stabat mater

Rossini alkotása már a romantika jegyében született, áradó dallamok, hatalmas szenvedélyek, eget-földet megmozgató szélsőségek szólalnak meg benne. Az itt hallható első tételben a szenvedés és a fájdalom feszültséget keltő szólamai mellett az emberi részvét hangjai, és – mint egy mennyből alászálló fénysugár – leheletfinom, felfelé emelkedő dallamok is megjelennek. 

Liszt: Via CrucisVexilla Regis

A keresztút stációt végigjáró Liszt-mű a csendes elmélkedés darabja, a gregorián dallamot és német korált is feldolgozó, tizenöt tételes alkotás (a tizennégy állomást az itt meghallgatható bevezető tétel előzi meg) erőteljes Bach-hatást mutat, miközben meglepően modern hangzásaival megelőlegezi a 20. századot is. Múlt és jelen, ég és föld ér össze a szenvedéstörténetben.

Poulenc: Stabat mater

A 20. századi francia zeneszerző, Francis Poulenc egyedi hangjával a korszak legkülönlegesebb alkotói közé tartozik. Ahogyan a Liszt-darab, ez a mű is egyszerre középkori hangulatú, miközben a modern zene sokszor testetlen és megfoghatatlan hatásait is alkalmazza. A rövid tételekből álló, alig fél órás kompozíció teljes egészében meghallgatható a felvételen.

Wagner: ParsifalNagypénteki varázs

Nagypéntek a legfőbb gyásznap, mondja Parsifal, aki hosszas bolyongás után talált csak vissza az igaz útra, és most megdöbbenve szembesül vele, hogy a természet milyen vidáman tekint rá Krisztus szenvedésének napján. Az agg lovag, Gurnemanz azonban bölcsen inti, ahogyan Isten irgalmas volt az emberiséghez, a bűntudattól megszabadult ember is sokkal szelídebben tekint az őket körülvevő világra.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.