Klasszikus

Mit keres a klasszikus zene egy kocsmában?

2016.08.29. 08:22
Ajánlom
A londoni székhelyű Age of Enlightment kamarazenekar számára ez nem kérdés, ahogy az a The New York Times beszámolójából kiderült.

Képzeljük el azt a szituációt, amikor egy zsúfolt kocsmában, már alkoholbefolyásoltság alatt álló fiatalok között egyszer csak felcsendül egy Beethoven-vonóstrió. Mi történik ilyenkor? A kamarazenekar tapasztalatai szerint nem az, amire egy normál koncert vagy egy happening esetében számítani lehet: a szórakozó tömegnek esze ágában sincs felháborodni, sem elcsendesedni. Ehelyett táncolni kezdenek a zenére. Micsoda tiszteletlenség! Kiálthat fel néhány olvasónk ezen a ponton, de a zenészek ezt élvezik. A zenei szünetekben kommunikálnak és viccelődnek a közönséggel, akik pedig veszik a lapot.

Louis Mortimer, a zenekar dél-afrikai születésű zenésze szerint nagy szükség van ezekre a helyzetekre: „Én zenész vagyok, de át tudom érezni, milyen ijesztő és merev tud lenni az a hagyományos koncertszituáció, amikor rettegned kell, hogy beleköhögsz a darabba, vagy rossz helyen tapsolsz, esetleg WC-re kéne menned, de nem tudsz. Itt nincs ilyen: itt oldott körülmények között lehet élvezni a zenét, ráadásul még az az elvárás sincs, hogy felkészülten érkezz a koncertre. Mégis -ha akarsz, ha nem- művelődsz, miközben szórakozol” - mondta.

                      

Amivel a zenekarok és a koncerttermek szerte a világon küzdenek, hogy különböző marketingfogásokkal a fiatalabb réteget is megszólítsák, az itt egy pillanat alatt megtörténik. Persze más kérdés, hogy azok közül, akiket egy ilyen helyzetben megérint a klasszikus zene szépsége, hányan válnak később valódi klasszikus-zenefogyasztóvá.

Mindenesetre az Age of Enlightment esete nem egyedi. Az Egyesült Államokban mintegy 30 olyan program működik a Classical Revolution keretén belül, ami a klasszikus zenét hasonló módon elviszi éjszakai bárokba, szórakozóhelyekre. Az első ilyen csoport tíz éve indult San Fransiscóban, majd 2007-ben hasonló csoportot alapítottak Opera On Tap néven operaénekesek Brooklynban. Most egy berlini székhelyű csoport törekszik arra, hogy start-up alapon létrehozzanak egy európai hálózatot.

A zenészek általában arról számolnak be, hogy szeretnek ilyenkor kilépni a koncerttermi keretek közül, hiszen ezáltal ők spontaneitást tanulnak, ami még egy klasszikus zenész számára is hasznos képesség.

Gabriel Prokofjev állandó munkatársával, DJ Switch-csel a Szigeten

Gabriel Prokofjev állandó munkatársával, DJ Switch-csel a Szigeten (Fotó/Forrás: Bartha Zsófia - Fidelio)

Sok más hasonló, a mozgalomban élenjáró csoport mellett Szergej Prokofjev unokája, Gabriel is sokat tett a klasszikus zene klubéletbe való bevezetése érdekében. Szerinte nincs ebben semmi különös:

Természetes dolog, hogy minden művész, még a klasszikus zenészek is, szeretnének kommunikálni művészetükön keresztül a saját korosztályukkal”.

Hihetünk neki, hiszen ő tapasztalatból beszél: miután a klasszikus zenei világ már frusztrálta őt, elkezdett szabadidejében kocsmai rockkoncerteket adni barátaival. Később az itt szerzett tapasztalataira és kapcsolataira alapozva előállt a Nonclassical elnevezésű program ötletével, ami pontosan a klasszikus zene befogadási körülményeinek íratlan szabályait szerette volna eltörölni a műfaj éjszakai klubokba való integrálásával. Három év után London rendszeres színfoltjává vált ez a program, sőt Párizsban, Berlinben, Tokióban is meghonosodott, Prágában pedig ősszel tervezik elindítani.

Elektroakusztikus zene Prokofjev-módra

Gabriel Prokofjev volt az egyik kiemelt vendége a Sziget Fidelio színpadának. Meg is szólaltattuk. Nézd meg vele készült videóinterjúnkat ide kattintva!

„Mostanra ért meg a zenészeknek az a nemzedéke, akiket már zavar a klasszikus zene elszigeteltsége. A legtöbb ilyen klasszikus zenész már belekóstolt más műfajokba is. Úgy látom, a közönség oldaláról is egyre inkább igény van az izgalmasabb, befogadói oldalról is nagyobb kihívást jelentő élőzenére” - fogalmazott. 

John Holmes, a The Night Shift zenei igazgatója szerint a művészek és a közönség közötti kölcsönhatás hiánya -ami olyan, mint a színházban a negyedik fal- vezet oda, hogy a közönség nagyon kevés zenész vagy karmester nevét ismeri. Egy kutatásból pedig az is kiderült, hogy a fiatalok közül sokan azért nem mennek klasszikus zenei koncertekre, mert úgy érzik, hogy oda valamilyen klasszikus zenei vagy zenetörténeti tudás kell”- mondta.

Nos, mindez már a múlté! Ahogy azt London, Párizs, Berlin és néhány amerikai város kocsmáinak közönsége is bizonyítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.