Klasszikus

Mit keres a klasszikus zene egy kocsmában?

2016.08.29. 08:22
Ajánlom
A londoni székhelyű Age of Enlightment kamarazenekar számára ez nem kérdés, ahogy az a The New York Times beszámolójából kiderült.

Képzeljük el azt a szituációt, amikor egy zsúfolt kocsmában, már alkoholbefolyásoltság alatt álló fiatalok között egyszer csak felcsendül egy Beethoven-vonóstrió. Mi történik ilyenkor? A kamarazenekar tapasztalatai szerint nem az, amire egy normál koncert vagy egy happening esetében számítani lehet: a szórakozó tömegnek esze ágában sincs felháborodni, sem elcsendesedni. Ehelyett táncolni kezdenek a zenére. Micsoda tiszteletlenség! Kiálthat fel néhány olvasónk ezen a ponton, de a zenészek ezt élvezik. A zenei szünetekben kommunikálnak és viccelődnek a közönséggel, akik pedig veszik a lapot.

Louis Mortimer, a zenekar dél-afrikai születésű zenésze szerint nagy szükség van ezekre a helyzetekre: „Én zenész vagyok, de át tudom érezni, milyen ijesztő és merev tud lenni az a hagyományos koncertszituáció, amikor rettegned kell, hogy beleköhögsz a darabba, vagy rossz helyen tapsolsz, esetleg WC-re kéne menned, de nem tudsz. Itt nincs ilyen: itt oldott körülmények között lehet élvezni a zenét, ráadásul még az az elvárás sincs, hogy felkészülten érkezz a koncertre. Mégis -ha akarsz, ha nem- művelődsz, miközben szórakozol” - mondta.

                      

Amivel a zenekarok és a koncerttermek szerte a világon küzdenek, hogy különböző marketingfogásokkal a fiatalabb réteget is megszólítsák, az itt egy pillanat alatt megtörténik. Persze más kérdés, hogy azok közül, akiket egy ilyen helyzetben megérint a klasszikus zene szépsége, hányan válnak később valódi klasszikus-zenefogyasztóvá.

Mindenesetre az Age of Enlightment esete nem egyedi. Az Egyesült Államokban mintegy 30 olyan program működik a Classical Revolution keretén belül, ami a klasszikus zenét hasonló módon elviszi éjszakai bárokba, szórakozóhelyekre. Az első ilyen csoport tíz éve indult San Fransiscóban, majd 2007-ben hasonló csoportot alapítottak Opera On Tap néven operaénekesek Brooklynban. Most egy berlini székhelyű csoport törekszik arra, hogy start-up alapon létrehozzanak egy európai hálózatot.

A zenészek általában arról számolnak be, hogy szeretnek ilyenkor kilépni a koncerttermi keretek közül, hiszen ezáltal ők spontaneitást tanulnak, ami még egy klasszikus zenész számára is hasznos képesség.

Gabriel Prokofjev állandó munkatársával, DJ Switch-csel a Szigeten

Gabriel Prokofjev állandó munkatársával, DJ Switch-csel a Szigeten (Fotó/Forrás: Bartha Zsófia - Fidelio)

Sok más hasonló, a mozgalomban élenjáró csoport mellett Szergej Prokofjev unokája, Gabriel is sokat tett a klasszikus zene klubéletbe való bevezetése érdekében. Szerinte nincs ebben semmi különös:

Természetes dolog, hogy minden művész, még a klasszikus zenészek is, szeretnének kommunikálni művészetükön keresztül a saját korosztályukkal”.

Hihetünk neki, hiszen ő tapasztalatból beszél: miután a klasszikus zenei világ már frusztrálta őt, elkezdett szabadidejében kocsmai rockkoncerteket adni barátaival. Később az itt szerzett tapasztalataira és kapcsolataira alapozva előállt a Nonclassical elnevezésű program ötletével, ami pontosan a klasszikus zene befogadási körülményeinek íratlan szabályait szerette volna eltörölni a műfaj éjszakai klubokba való integrálásával. Három év után London rendszeres színfoltjává vált ez a program, sőt Párizsban, Berlinben, Tokióban is meghonosodott, Prágában pedig ősszel tervezik elindítani.

Elektroakusztikus zene Prokofjev-módra

Gabriel Prokofjev volt az egyik kiemelt vendége a Sziget Fidelio színpadának. Meg is szólaltattuk. Nézd meg vele készült videóinterjúnkat ide kattintva!

„Mostanra ért meg a zenészeknek az a nemzedéke, akiket már zavar a klasszikus zene elszigeteltsége. A legtöbb ilyen klasszikus zenész már belekóstolt más műfajokba is. Úgy látom, a közönség oldaláról is egyre inkább igény van az izgalmasabb, befogadói oldalról is nagyobb kihívást jelentő élőzenére” - fogalmazott. 

John Holmes, a The Night Shift zenei igazgatója szerint a művészek és a közönség közötti kölcsönhatás hiánya -ami olyan, mint a színházban a negyedik fal- vezet oda, hogy a közönség nagyon kevés zenész vagy karmester nevét ismeri. Egy kutatásból pedig az is kiderült, hogy a fiatalok közül sokan azért nem mennek klasszikus zenei koncertekre, mert úgy érzik, hogy oda valamilyen klasszikus zenei vagy zenetörténeti tudás kell”- mondta.

Nos, mindez már a múlté! Ahogy azt London, Párizs, Berlin és néhány amerikai város kocsmáinak közönsége is bizonyítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.
Klasszikus ajánló

A nyár második felében is remek programokkal vár az Óbudai Társaskör kertje

Tovább folytatódik a színes programsorozat az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében, ezekben a napokban jazz, kamarazene, opera és akusztikus koncert is várja a vendégeket.
Klasszikus interjú

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Klasszikus ajánló

Fesztiválok hegyen-völgyben - Fidelio Klasszik

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 13-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kokas Katalinnal, Oszkó-Jakab Natáliával és Vasvári Csabával.
Klasszikus hír

Eötvös Pétert az „év zeneszerzője” díjra jelölték Németországban

Nyilvánosságra hozták az egyik legrangosabb német klasszikus zenei díj, az OPUS KLASSIK jelöléseit. Az év zeneszerzője kategóriában Eötvös Pétert is jelölték a díjra a BMC Records-nál megjelent Atlantis című művéért.