Klasszikus

Mitsuko Uchida Budapesten

2011.05.11. 14:00
Ajánlom
A világhírű japán zongoraművész május 16-án ad koncertet Schubert utolsó három szonátájából a Művészetek Palotájában.

Mitsuko Uchida korunk egyik legjelentősebb zongoraművésze. Mozart, Beethoven és Schubert műveinek kiváló tolmácsolója a koncerttermekben és CD felvételein egyaránt. Ugyanakkor kitűnően interpretálja Berg, Schönberg, Webern és Boulez zenéjét is. Schönberg zongoraversenyének felvétele a Clevelandi Szimfonikus Zenekar közreműködésével Pierre Boulez vezényletével négy díjat is nyert, közte a Gramophone-díjat a legjobb versenymű kategóriában. A 2010/2011-es hangversenyszezon legfontosabb hangversenyei: Sir Colin Davis és a Drezdai Staatskapelle, Ricardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, japán koncertkörút a Clevelandi Szimfonikus Zenekarral, európai turné a Bajor Rádiózenekarral Mariss Jansons dirigálása mellett, a Beethoven-zongoraversenyek első ciklusának előadása a Londoni Szimfonikus Zenekarral és Sir Colin Davis karmesterrel, európai és amerikai koncertturné szólóestekkel. Mitsuko Uchida szinte valamennyi világhírű zenekarral és muzsikussal játszott a világ legismertebb és legfontosabb koncerttermeiben. Főszereplője volt a Carnegie Hall és a Concertgebouw sorozatainak, állandó vendégművésze a bécsi Konzerthaus hangversenyeinek. Beethoven zongoraversenyeiből tartott sorozatot a Berlini Filharmonikusokkal és Sir Simon Rattle karmesterrel. Richard Goode mellett a Marlboro Fesztivál társigazgatója.

A hangversenyre a Zongora-MVM Koncertek idei szezonzáró eseményeként kerül sor. Ősztől olyan jeles művészek lesznek a sorozat meghívott vendégei mint Borisz Berezovszkij, Ránki Dezső, Richard Goode, Grigorij Szokolov, Fazil Say és Bogányi Gergely.

Mozart: Zongoraverseny, op. 9 - I. tétel
Km.: Mozarteum Zenekar
Vez.: Jeffrey Tate

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.