Klasszikus

Mobil mint zenedetektív

2004.01.22. 00:00
Ajánlom
Biztosan önnel is előfordult már, hogy hallott a rádióban egy dalt, amely bár tetszett önnek, de ezenkívül semmi egyebet nem tudott róla. A rádiókban sokszor nem mondják be, hogy milyen dalt hallott a hallgató, így sok esetben marad homályban a kellemes melódia „kiléte”.

A Philips új technológiája segít beazonosítani az adott számot. Akkor is jól jöhet az új ötlet, ha a műsorvezető elrebegte ugyan a dal címét, de egy – adott esetben ismeretlen – előadó nevét és a szám címét nem könnyű megjegyezni. Ráadásul nem kell toll és papír után kutatni autóvezetés közben, elég csak használni a mobiltelefont… A készülékkel fel kell hívni egy számot, s ezután a rádió hangszórója elé kell tartani pár másodpercig, míg szól a keresett zeneszám. A technológia a zenét egyedi számsorrá alakítja át, azt beküldi egy adatbázisba, amely az azonosító kódot összeveti gyakorlatilag minden olyan daléval, amelyet valaha is írtak. Másodperceken belül, egy válasz SMS-ben megjön az eredmény a dal előadójával és címével.

Az Audio Fingerprinting technológia a felvételről digitális „ujjlenyomatot” készít a zenemű 10 milliszekundum hosszúságú részekre való feldarabolásával. Egy speciális algoritmussal kódolják a zenei részeket, amelyek minden dalnál egyediek, nagyjából ugyanúgy, ahogy az ember ujjlenyomata is egyedi.

Amikor a mobiltelefon a keresett zeneszám egy részét elküldi, a vonal másik végén lévő számítógép összehasonlítja az ismeretlen zene ujjlenyomatát az adatbázisban tároltakkal.

Az adatbázis átkutatása a mindössze három mp hosszú adat alapján olyasmi, mint egy tűt megtalálni a szénakazalban. A Philips kutatói ezt a problémát teljesen új módszerrel közelítették meg. Ahelyett, hogy a teljes három másodperces kódot keresnék, a technológia csupán annak egy töredékét igyekszik párosítani. A csak zeneművek mobiltelefon segítségével történő felismerésén túl a technológia még egy sor egyéb alkalmazásra is alkalmas.

A professzionális alkalmazási körben az audio ujjlenyomat készítést fel lehet használni adólehallgatási rendszereknél a szerzői jogok ellenőrzésére, reklámok ellenőrzésére és az emberi leolvasó munka helyettesítésére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.