Klasszikus

Mobil mint zenedetektív

2004.01.22. 00:00
Ajánlom
Biztosan önnel is előfordult már, hogy hallott a rádióban egy dalt, amely bár tetszett önnek, de ezenkívül semmi egyebet nem tudott róla. A rádiókban sokszor nem mondják be, hogy milyen dalt hallott a hallgató, így sok esetben marad homályban a kellemes melódia „kiléte”.

A Philips új technológiája segít beazonosítani az adott számot. Akkor is jól jöhet az új ötlet, ha a műsorvezető elrebegte ugyan a dal címét, de egy – adott esetben ismeretlen – előadó nevét és a szám címét nem könnyű megjegyezni. Ráadásul nem kell toll és papír után kutatni autóvezetés közben, elég csak használni a mobiltelefont… A készülékkel fel kell hívni egy számot, s ezután a rádió hangszórója elé kell tartani pár másodpercig, míg szól a keresett zeneszám. A technológia a zenét egyedi számsorrá alakítja át, azt beküldi egy adatbázisba, amely az azonosító kódot összeveti gyakorlatilag minden olyan daléval, amelyet valaha is írtak. Másodperceken belül, egy válasz SMS-ben megjön az eredmény a dal előadójával és címével.

Az Audio Fingerprinting technológia a felvételről digitális „ujjlenyomatot” készít a zenemű 10 milliszekundum hosszúságú részekre való feldarabolásával. Egy speciális algoritmussal kódolják a zenei részeket, amelyek minden dalnál egyediek, nagyjából ugyanúgy, ahogy az ember ujjlenyomata is egyedi.

Amikor a mobiltelefon a keresett zeneszám egy részét elküldi, a vonal másik végén lévő számítógép összehasonlítja az ismeretlen zene ujjlenyomatát az adatbázisban tároltakkal.

Az adatbázis átkutatása a mindössze három mp hosszú adat alapján olyasmi, mint egy tűt megtalálni a szénakazalban. A Philips kutatói ezt a problémát teljesen új módszerrel közelítették meg. Ahelyett, hogy a teljes három másodperces kódot keresnék, a technológia csupán annak egy töredékét igyekszik párosítani. A csak zeneművek mobiltelefon segítségével történő felismerésén túl a technológia még egy sor egyéb alkalmazásra is alkalmas.

A professzionális alkalmazási körben az audio ujjlenyomat készítést fel lehet használni adólehallgatási rendszereknél a szerzői jogok ellenőrzésére, reklámok ellenőrzésére és az emberi leolvasó munka helyettesítésére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.