Klasszikus

Molto passionato

2008.05.05. 00:00
Ajánlom
Ha zeneművet írt volna, jó eséllyel a címben szereplő utasítás állna az első taktusok felett – de Petrovics Emil ezúttal félretette a partitúraívet és kottafejek helyett betűket vetett papírra.

Valljuk be, hogy némi szorongással veszünk a kezünkbe minden olyan könyvet, amelyet egy híres és elismert festő, zenész, táncos vagy sportoló – tehát egy másik szakma – kiválósága alkotott. Félünk ugyanis, hogy a „nagyemberről” kiderül, nemes egyszerűséggel szólva, hogy nem tud írni. Igaz, a zenetörténet eddig alapvetően kegyes volt hozzánk: gondoljunk csak a rendszeresen publikáló Schumannra, aki írói pályája elején Chopint, vége felé pedig Brahmsot fedezte fel, vagy Wagnerre, aki nemcsak operáinak librettójával gazdagította a német irodalmat. Nos, kétségek nélkül merem jelenteni mindazokak, akik eddig emiatt nem vették a kezükbe Petrovics önéletírását: az Önarckép szerzője kiválóan ír. Karakteres mondatai, szenvedélyes jelzői, kifogyhatatlan lendülete még akkor is letehetetlen olvasmánnyá formálják mondanivalóját, ha néha egy-egy olyan – általában magánéleti vonatkozású – intermezzo töri meg az elbeszélés fonalát, amelyet a szerző érezhetően inkább csak magának vetett papírra, mintsem olvasójának.

Ez utóbbi megállapítás, hol több, hol kevesebb joggal, tulajdonképpen az egész Önarcképre igaz. S ebben kellene keresniük a választ mindazoknak, akik olvasva, vagy éppen olvasatlanul – mert Petrovics könyve az a fajta írás, amiről azoknak is véleményük van, akik még bele sem olvastak – kritizálják a szerző szókimondását, vélt és valós igazságtalanságait, brutális őszinteségét. Mert Petrovics nem történelemkönyvet írt, nem a megfellebbezhetetlen végső igazságot mondta ki koráról és annak szereplőiről, még akkor sem, ha a határozott kijelentések ezt a képzetet keltik az olvasóban. Csupán le akarta írni – és ez viszont kiválóan sikerült neki –, hogy ő maga miként látta, hogyan élte meg ezt az ellentmondásokkal teli, s a kortársak által máig gyanúsan agyonhallgatott korszakot, a Kádár-rendszer „puha diktatúráját”, „létező szocializmusát”, a „legvidámabb barakkot” – elgondolkodtató, hogy hány idézőjeles terminus technicust lehetne még itt felsorolni… Petrovics könyve ebből a szempontból éppen szubjektivitása miatt ugyanolyan izgalmas és releváns kordokumentum, mint Wagner írásai. És ugyanúgy nem érdemes az „igaza van – nincs igaza” szempontrendszer mentén megítélni, mint Wagnert (akinek a kijelentéseihez képest ugyebár Petrovics maga a píszí ártatlanság).

Petrovics könyve éppen attól lesz megkerülhetetlen a kései korok számára – mert nagy valószínűséggel az lesz –, hogy szerzője nem az igazságot akarta megírni, hanem a saját igazságát; nem elemez, hanem kijelent; nem mérlegel, hanem kockáztat; nincs tekintettel semmire és senkire – magára és szeretteire sem – csak és kizárólag a műre és az olvasóra. De épp ettől lesz egy alkotás hiteles, és Petrovics érezhetően ugyanazzal az alkotói gesztussal írta ezt a könyvet, mint zeneműveit. Erővel és igazi írói tehetséggel megírt kötet ez, teli végtelen gyengédséggel és aprólékos kegyetlenséggel megírt történetekkel, nagy gonddal formált, néha gyilkosan túlzó, talán igazságtalan, ám sokkal többször találó jelzőkkel. Ráadásul szerzője egy pillanatra sem felejti el, hogy ő maga is ott áll az általa kovácsolt forgószínpad közepén, kezében tükörrel – a saját tükrével. Mi pedig azt ne felejtsük olvasás közben, hogy nem a tükör a fontos, hogy az torzít-e vagy sem – hanem a darab. És persze az ember, aki feltartja - molto passionato.

(Petrovics Emil: Önarckép - Álarc nélkül 1967-2007. Elektra Kiadóház, 2008)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.