Klasszikus

Monumentalitás a nyári napfordulón

2008.07.16. 00:00
Ajánlom
Nem tagadom, már-már anakronisztikus megilletődöttség fog el ahányszor csak átlépem a Liszt-szülőház küszöbét. A szerencsés körülmény, hogy Raidingban (Doborjánban) csak pár méterre a zsindelytetős, négy ablakos, földszintes emlékmúzeumtól zajlanak a hangversenyek, már szinte a zeneszerző aurájába vonja az eseményeket, és fölfokozottabbá válik az élmény.

A koncertek szünetében csak átsétál az ember a szülőházba, hogy megnyugtassa tekintetét a másfél százéves emléktárgyakon. (Azt azért mosolyogva szóvá teszem a tudós Winkler professzornak – aki Liszt és hősei címmel a mester szimfonikus költeményeiről tartott bevezető előadást a Wiener Akademie koncertje előtt –, hogy az 1881-ben avatott magyar emléktábla mellett ("Itt született Liszt Ferencz
1811-dik évi október 22-dikén") a jóval későbbi, német nyelvű tábla szövege némi hivalkodással így szól: "Ezt az emléktáblát a német mesternek a német nép szentelte". Ez egy Wagner-citátum – mondja, s mintha szabadkozna, amúgy érti a célzást: igazam van. Hiszen a lényeg úgyis Liszt univerzalitásában van.

A Wiener Akademie az első zenekar, amely fellép a szólókoncertekre specializálódott raidingi ünnepi játékokon. Az orgonistaként indult karmester, Martin Haselböck hatalmas energiabevetéssel indította a Prometheust, és száguldó tempóból váltott át fájdalmas lírába. Ahogyan Liszt kommentálta művét: "Szenvedés és megtisztulás", mert: "Arra vagyunk ítélve, hogy örökre oda legyünk láncolva sorsunk szikláihoz". S amikor láncaitól szabadul a hős, triumfálva tombol a zenekar. Nagyszabású katedrális benyomását keltette Gottlieb Wallisch játékában a Schubert- (c-moll) fantázia, amelyet Liszt transzponált zongorára és zenekarra. A világjáró bécsi zongoraművész kissé "eltartva magától" a romantikus érzelmeket szigorúan a műfaj igényelte képzelőerőre apellált. Beethoven V. ("Sors") szimfóniáját a zenekar szokásosnál lendületesebben, fiatalosan játszotta, a mű interpretálásán átsütött a (korabeli) forradalmi hangulat. Nem állítanám, hogy nem hallottam eminens nagyzenekaroktól árnyaltabb előadást, de a Wiener Akademie sodró játéka magával ragadó volt.

És aztán bekövetkezett a csoda, amiért önmagában véve érdemes volt Doborjánba utazni. A szibériai származású, 1992 óta Svájcban élő zongoraművész, Konstantin Scherbakov előadóestje. Nagy érdeme a fesztivál intendánsának, Walter Reichernek hogy sikerült "becserkésznie" a világszerte roppant foglalkoztatott művészt, akinek repertoárján amúgy ötven versenymű és ugyanannyi szólóműsor szerepel. Több mint 30 CD-je jelent meg, amelyeket számos díjat nyertek. 2003-ban lemezre vette Rachmaninov és Csajkovszkij teljes zongorarepertoárját a Moszkvai Filharmonikusokkal, illetve az Orosz Állami Akadémiai Szimfonikus Zenekarral.

Nem meglepő hát, hogy a doborjáni fesztivál vendégeként végigjátszotta Csajkovszkij ritkán előadott Évszakok című ciklusát, melyet a zeneszerző A novellista című orosz folyóirat megrendelésére írt hónapról hónapra, az általuk választott versek ihletésére. A 12 hónap neve mellett ott szerepelnek a címek. Az álmatag januártól a karneváli februáron át, az elégikus márciustól a játékosan kergetőző futamok megidézte áprilison át, a Fehér éjszakák meditatív májusától a júniusi Barcarola lírai billentésű cantabiléjén át az Őszi dalban bújkáló, fájdalmas poézisig csillant föl a színek kavalkádja a Scserbakov játszotta "koncert-kalendáriumban".

A fesztivált a szünet után előadott, monumentális mű Beethoven IX. szimfoniájának Liszt-átirata koronázta meg. Emberfeletti energiát, összpontosítást igényel a hallatlanul sűrű szövésű zenei matéria, a több mint virtuóz kompozíció. Scherbakov lenyűgöző játékában kihallottuk a fachokat, hangszercsoportokat, s a teljes zenekart – minden bizonnyal, a mesternek is ínyére lett volna a bámulatosan árnyalatgazdag interpretáció. Ezernyi színváltozat a liszti fénytörésben. A zongoraművész mágikus erővel idézte meg a IX. szimfónia beethoveni univerzumát Liszt congenialis transcriptiójában. Hatalmas erővel intonálta az Örömóda kórusát, félelmetes akkordokban tért vissza a főtéma, a Coda meg egyenesen örömmámorral ért föl. Az esti koncertről kijövet épp lebukóban volt a nap Doborján lankái fölött – a monumentális hangverseny ugyanis a nyári napfordulóra esett. Szinte jelképesnek érzem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.