Klasszikus

Morricone vezényli Londonban a Győri Filharmonikusokat

2006.07.04. 00:00
Ajánlom
Ennio Morricone vezényli a júliusban Londonban vendégszereplő Győri Filharmonikus Zenekart: a győri együttes a zeneszerző-karnagy filmzenéivel lép a brit főváros közönsége elé - mondta Baross Gábor, az együttes igazgatója a keddi évadzáró társulati ülésen.

A július 19. és 21. között zajló londoni vendégszereplés teszi fel a koronát a most záruló hangversenyszezonra. Közlése szerint a Volt egyszer egy vadnyugat, a Profi, a Sorstalanság és számos más film zeneszerzőjének kompozícióit két előadásban szólaltatják meg olasz szólistákkal: Susanna Rigacci énekművésszel és Gilda Butta zongoraművésszel.

A koncerteken egy londoni énekkar is közreműködik. A két Golden Globe-díjjal kitüntetett mester a hónap közepén érkezik Győrbe, és 16-án, illetve 17-én próbál a győri együttessel - tette hozzá Baross Gábor. A most befejeződő évadban 102 koncertet adtak a Győri Filharmonikusok, s nemcsak Győrött és a régióban, hanem a szlovákiai Csallóköz magyar lakta településein is felléptek.

Medveczky Ádám karmester a társulati ülésen a fiatalok zenei nevelésének fontosságát emelte ki. Balogh József polgármester köszöntőjében emlékeztetett: a győri közgyűlés magas színvonalú szakmai munkája elismeréséül Szent László díjjal tüntette ki az együttes karmesterét a napokban.

A város első embere úgy vélekedett: a szakmai díjjal a zenekar munkáját is elismerte a fenntartó. Az évad történéseit összegezve Baross Gábor kitért a milánói vendégszereplésre, ahol 1.600 fős közönség előtt játszották egyebek között Liszt és Brahms műveit.

A sikert jelzi, hogy ismét meghívást kaptak, amelynek jövő januárban tesznek eleget - mondta. Az évadzáró társulati ülésen - nyugdíjba vonulása alkalmából - Mészáros Sándor oboaművész az örökös tag elismerő címet kapta meg. A évad művésze sikerdíjat Vassné Nagy Zsuzsa koncertmester nyerte el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.