Klasszikus

Morricone vezényli Londonban a Győri Filharmonikusokat

2006.07.04. 00:00
Ajánlom
Ennio Morricone vezényli a júliusban Londonban vendégszereplő Győri Filharmonikus Zenekart: a győri együttes a zeneszerző-karnagy filmzenéivel lép a brit főváros közönsége elé - mondta Baross Gábor, az együttes igazgatója a keddi évadzáró társulati ülésen.

A július 19. és 21. között zajló londoni vendégszereplés teszi fel a koronát a most záruló hangversenyszezonra. Közlése szerint a Volt egyszer egy vadnyugat, a Profi, a Sorstalanság és számos más film zeneszerzőjének kompozícióit két előadásban szólaltatják meg olasz szólistákkal: Susanna Rigacci énekművésszel és Gilda Butta zongoraművésszel.

A koncerteken egy londoni énekkar is közreműködik. A két Golden Globe-díjjal kitüntetett mester a hónap közepén érkezik Győrbe, és 16-án, illetve 17-én próbál a győri együttessel - tette hozzá Baross Gábor. A most befejeződő évadban 102 koncertet adtak a Győri Filharmonikusok, s nemcsak Győrött és a régióban, hanem a szlovákiai Csallóköz magyar lakta településein is felléptek.

Medveczky Ádám karmester a társulati ülésen a fiatalok zenei nevelésének fontosságát emelte ki. Balogh József polgármester köszöntőjében emlékeztetett: a győri közgyűlés magas színvonalú szakmai munkája elismeréséül Szent László díjjal tüntette ki az együttes karmesterét a napokban.

A város első embere úgy vélekedett: a szakmai díjjal a zenekar munkáját is elismerte a fenntartó. Az évad történéseit összegezve Baross Gábor kitért a milánói vendégszereplésre, ahol 1.600 fős közönség előtt játszották egyebek között Liszt és Brahms műveit.

A sikert jelzi, hogy ismét meghívást kaptak, amelynek jövő januárban tesznek eleget - mondta. Az évadzáró társulati ülésen - nyugdíjba vonulása alkalmából - Mészáros Sándor oboaművész az örökös tag elismerő címet kapta meg. A évad művésze sikerdíjat Vassné Nagy Zsuzsa koncertmester nyerte el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.
Jazz/World

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.
Klasszikus ajánló

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus ajánló

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Klasszikus ajánló

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus hír

Bara Hajnal erdélyi zenetanárnak, műfordítónak ítélték az idei Lajtha-díjat

Bara Hajnal erdélyi zenetanár, műfordító érdemelte ki idén a Lajtha-díjat, amelynek jelképes átadása csütörtökön lesz a Lajtha László-emlékkoncerten, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít.