Klasszikus

Mosolyogj!

2002.12.09. 00:00
Ajánlom
Egyik kedvenc jazz-zongoristám Jacky Terrasson. Először is: nagyon jól zongorázik. Finoman billent, jó a ritmus- és stílusérzéke. Másrészt bármilyen felállásban otthon van: A Paris című lemezén a szólista, Stefon Harrisszel közös albumán (Kindred) a „négykezes”, tehát a duózó művész mutatkozott be.

A mostani Smile visszatérés az Alive és a korábbi Jacky Terrasson és Reach trióműfajához. Ám közreműködött Stefano Di Battista (úgy hírlik, neki is érkezőben van az új lemeze) debütáló CD-jén, „randevúzott” egy lemez erejéig Cassandra Wilsonnal (Rendez Vous), és már kvintettlemezen is közreműködött (What it is). A 38 éves Jackynek ez a nyolcadik lemeze, s ezen kívül még számos alkalommal vendégeskedett.

Harmadrészt egyszerre európai és amerikai zenész – már ha egyáltalán érvényes ez a megkülönböztetés. A Smile mintha úgy lenne összeállítva, hogy bizonyítsa: nem érvényes, legalábbis nem Terrasson esetében, aki maga is „interkontinentális” származású és neveltetésű. Ez a lemez váltva hoz párizsi és amerikai számokat. A válogatási paletta igen széles: Stevie Wonder ugyanúgy standard lesz, mint Charlie Chaplin, de megtaláljuk a legismertebb jazzmelódiákat (Autumn Leaves, My Funny Valentine), Terrasson sajátos humorával fűszerezve, valamint egy saját számot is.

Negyedrészt: nemcsak ennek a lemeznek, hanem mindegyik általam ismertnek saját hangja, hangulata van. Ennek pl. mosolygós. De nem nevetős, nem harsány. Chaplin nem Stan és Pan: ez sokkal intellektuálisabb humor. A kollégák (Sean Smith és Rémi Vignolo adja a basszust, Eric Harland pedig dobol) ebben remek társak. A mosolygás mellett meg kell említenünk: van ebben a zenében valami nőies – ez Jacky leglágyabb lemeze (a legkeményebb pedig talán a Rendez Vous volt, talán az isteni Cassandrának hála). A nőiesség persze nem érzelgősséget jelent, inkább halkabb hangütést, ahol minden szólam fontos. Jacky nem tolakodik, bár – férfiasan – vezeti a triót. Ezt is szeretem benne.

És ahogy egyre többet hallgatom e lemezt, egyre jobban szeretem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.