Klasszikus

Mosonyi Mihály 200

2015.02.26. 15:42
Ajánlom
Körmendi Klára és Kassai István zongoraművészek a sokoldalú zeneszerzőre emlékeznek március 9-én este az Óbudai Társaskörben.

A magyar zeneszerző 1815. szeptember 4-én született Boldogasszonyfalván. Tanítónak készült, zenei tanulmányait autodidakta módon végezte. 1842-től Pesten élt, zenei körökben hamar elismerést vívott ki magának. 1844-ben egyszerre két művét - D-dúr szimfóniáját és C-dúr miséjét - is bemutatták.

Az 1850-es évektől a magyar nemzeti zene ápolásának szentelte magát. 1856-ban ismeretséget kötött Liszt Ferenccel, akinek Esztergomi miséjéhez Offertóriumot és Graduálét írt a szerző megbízásából. 1860-ban mutatták be Szép Ilonka című operáját a Nemzeti Színházban. Számos zenekari és kamaramű, zongorára és kórusra írt kompozíció fűződik a nevéhez. Mosonyi Mihály nemcsak zeneműveivel, de írásaival is szolgálta a magyar zene ügyét: az 1860-as alapítású Zenészeti Lapok főmunkatársaként működött 1866-ig, majd a Pesti Zenekedvelők Egyletének karnagya volt.

Az Óbudai Társaskör márius 9-i koncertjén a szerző művei mellett elhangzik Liszt Magyar történelmi arcképek - Mosonyi Mihály című darbja is.

Kérdésünk: A zeneszerző 1859-től viselte a Mosonyi nevet. Mi volt az eredeti vezetékneve?

A helyesen válaszolók közül két szerencsés a Fidelio vendégeként ellátogathat a március 9-én 19 órakor kezdődő koncertre az Óbudai Társaskörbe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.