Klasszikus

Mosonyi Mihály emlékest

2006.03.06. 00:00
Ajánlom
A 19. századi magyar romantikus zene méltatlanul feledésbe merült mestere, Liszt és Erkel barátja, Mosonyi Mihály emlékére rendeznek hangversenyt március 9-én 19:30-kor a Nemzeti Hangversenyteremben.

A koncerten a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekart, Jandó Jenő zongoraművészt, Kertesi Ingrid, Lukin Márta, Gulyás Dénes, Jekl László énekeseket és a Nemzeti Énekkart (karigazgató: Antal Mátyás) hallhatja a közönség Scholcz Péter vezényletével. A hangverseny műsorán négy Mosonyi-mű: az Ünnepi zene, az e-moll zongoraverseny, a Jubilate Deo – graduale és az I. C-dúr mise szerepel.

Mosonyi Mihály 1815-ben született. Első szerzeményeit még a szlavóniai Rétfalun írta, ahol zenetanár volt Pejachevich gróf házánál. 1842-től 1870-ben bekövetkezett haláláig Pesten élt, s miután 1859-ben az eredeti Brand helyett felvette a Mosonyi nevet, minden erejével és tehetségével a magyar zene ügyét szolgálta. Az első magyar zenei folyóirat, a „Zenészeti Lapok” alapító munkatársaként szigorú, de igazságos zenekritikákat írt, elmélkedéseket közölt a zenéről, buzdító szavakkal támogatta a magyar zene fellendülését, s mindemellett Liszt és Wagner műveit is propagálta.

A március 9-i koncert nyitódarabját, az Ünnepi zenét a Nemzeti Zenede alapításának évfordulójára komponálta a német származású muzsikus. Német családban született, akárcsak kortársa, Munkácsi Mihály, de ahogy a festőművész, egyszerre volt a magyar kultúra rendíthetetlen napszámosa és európai alkotó. A Zeneakadémia elődjének számító (ma a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárképző intézeteként funkcionáló) intézmény fennállásának huszonötödik évfordulójára írt nyitányt az ünnepi hangversenyen Liszt Ferenc vezényelte.

E-moll zongoraversenyét, e műfajban egyetlen, abban az időben újszerűnek számító alkotását 1844 augusztusában írta Mosonyi, de azt csak halála után mutatták be. 1843-ból származik a C-dúr miséhez kórusra és nagyzenekarra írt Jubilate Deo graduale. A C-dúr mise 1842-ben készült el.

Az est karmestere, Peter Scholcz zenei tanulmányait a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban végezte. Hollandiai letelepedése után a Hágai Királyi Konzervatóriumban nagybőgő-, az Utrechti Állami Egyetemen pedig zenetudományi tanulmányokat folytatott. Zenetörténészként és karmesterként évek óta propagálja Mosonyi Mihály zenéjét. A Hungaroton gondozásában, három CD-n az ő vezényletével jelent meg Mosonyi összes egyházi műve.

A Fidelio játékán jegyek nyerhetők erre a koncertre! Kattintson az alábbi címre!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.