Klasszikus

Mosonyi Mihály emlékest

2006.03.06. 00:00
Ajánlom
A 19. századi magyar romantikus zene méltatlanul feledésbe merült mestere, Liszt és Erkel barátja, Mosonyi Mihály emlékére rendeznek hangversenyt március 9-én 19:30-kor a Nemzeti Hangversenyteremben.

A koncerten a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekart, Jandó Jenő zongoraművészt, Kertesi Ingrid, Lukin Márta, Gulyás Dénes, Jekl László énekeseket és a Nemzeti Énekkart (karigazgató: Antal Mátyás) hallhatja a közönség Scholcz Péter vezényletével. A hangverseny műsorán négy Mosonyi-mű: az Ünnepi zene, az e-moll zongoraverseny, a Jubilate Deo – graduale és az I. C-dúr mise szerepel.

Mosonyi Mihály 1815-ben született. Első szerzeményeit még a szlavóniai Rétfalun írta, ahol zenetanár volt Pejachevich gróf házánál. 1842-től 1870-ben bekövetkezett haláláig Pesten élt, s miután 1859-ben az eredeti Brand helyett felvette a Mosonyi nevet, minden erejével és tehetségével a magyar zene ügyét szolgálta. Az első magyar zenei folyóirat, a „Zenészeti Lapok” alapító munkatársaként szigorú, de igazságos zenekritikákat írt, elmélkedéseket közölt a zenéről, buzdító szavakkal támogatta a magyar zene fellendülését, s mindemellett Liszt és Wagner műveit is propagálta.

A március 9-i koncert nyitódarabját, az Ünnepi zenét a Nemzeti Zenede alapításának évfordulójára komponálta a német származású muzsikus. Német családban született, akárcsak kortársa, Munkácsi Mihály, de ahogy a festőművész, egyszerre volt a magyar kultúra rendíthetetlen napszámosa és európai alkotó. A Zeneakadémia elődjének számító (ma a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárképző intézeteként funkcionáló) intézmény fennállásának huszonötödik évfordulójára írt nyitányt az ünnepi hangversenyen Liszt Ferenc vezényelte.

E-moll zongoraversenyét, e műfajban egyetlen, abban az időben újszerűnek számító alkotását 1844 augusztusában írta Mosonyi, de azt csak halála után mutatták be. 1843-ból származik a C-dúr miséhez kórusra és nagyzenekarra írt Jubilate Deo graduale. A C-dúr mise 1842-ben készült el.

Az est karmestere, Peter Scholcz zenei tanulmányait a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban végezte. Hollandiai letelepedése után a Hágai Királyi Konzervatóriumban nagybőgő-, az Utrechti Állami Egyetemen pedig zenetudományi tanulmányokat folytatott. Zenetörténészként és karmesterként évek óta propagálja Mosonyi Mihály zenéjét. A Hungaroton gondozásában, három CD-n az ő vezényletével jelent meg Mosonyi összes egyházi műve.

A Fidelio játékán jegyek nyerhetők erre a koncertre! Kattintson az alábbi címre!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.
Színház

110 éve született Both Béla

1910. november 21-én született A tanú című film Bástya elvtársa, az érdemes és kiváló művész Both Béla.
Vizuál

Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait

Hat alkotó vehetett át díjat november 20-án a most záruló 17. Verzió Filmfesztivál keretén belül. Aki valamiért lemaradt a vetítésekről, annak sem kell csüggednie, hiszen az online megtartott seregszemle filmjeit még vasárnapig láthatják az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.