Klasszikus

Mosonyi Mihály-nap a Régi Zeneakadémián

2015.09.21. 10:50
Ajánlom
A kétszáz éve született zeneszerző, újságíró és tanár tiszteletére október 3-án koncerteket és emlékülést rendez a Liszt Múzeum.

Mivel Mosonyi Mihályt közeli barátság fűzte Liszt Ferenchez, kézenfekvő, hogy a Zeneakadémia Liszt Ferenc Emlékmúzeuma és Kutatóközpontja rendezzen az 1815. szeptember 2-án született szerző tiszteletére emléknapot. A német származású iparoscsaládban született Mosonyi a „magyar zene-styl” megteremtésén fáradozott, elsőként komponált igazi, minden részletében magyar operát Szép Ilonka címen és az első magyar zenei hetilap, a Zenészeti Lapok társszerkesztőjeként felbecsülhetetlen értékű munkát végzett a hazai zeneélet alakításáért, serkentéséért. „Nem véletlen, hogy alakját Liszt megörökítette Magyar Történelmi Arcképek című zongoraciklusában.” – mondta el Domokos Zsuzsanna, a Liszt Múzeum igazgatója. A Régi Zeneakadémiára – ahol egykor Liszt maga is élt és alkotott – október 3-án ellátogatók ezt a tételt is meghallgathatják több Mosonyi-darab, és a kevéssé ismert szerző alakját és műveit bemutató előadások mellett.

Régi Zeneakadémia

Régi Zeneakadémia

„Igyekeztünk sok olyan szaktekintélyt és művészt bevonni az ünnepségbe, akik korábban is sokat tettek Mosonyi életművének népszerűsítéséért. Kifejezetten célunk volt még a mini-konferencia szervezésekor, hogy a Kutatóközpont fiatalabb munkatársai is lehetőséget kapjanak a megszólalásra” – tette hozzá Domokos Zsuzsanna, a Mosonyi-nap főszervezője. A díjtalanul látogatható ülés elnöke Eckhardt Mária, a múzeum és kutatóközpont alapító igazgatója lesz, az előadók sorában pedig felszólal a magyar Mosonyi-kutatás doyenje, Bónis Ferenc, az előadóművészként és kutatóként is nemzetközileg is elismert Mosonyi-szakértő, Scholz Péter, Kaczmarcyk Adrienne, valamint Sziklavári Károly is, aki szintén kiállításokkal és egy nemrég megjelent nagyszerű könyvvel gazdagította a Mosonyi-irodalmat; a Liszt Ferenc Emlékmúzeuma és Kutatóközpont munkatársai közül pedig Békéssy Lili, Watzatka Ágnes, Peternák Anna, Mona Dániel, Gulyásné Somogyi Klára, Juhász Veronika és Spischak Dávid tart majd előadást.

A délelőtti matinékoncerten Kuklis Gergely, Elek Szilvia, Kántor Balázs, Kun Ágnes Anna és Horváth Anikó adnak elő Mosonyi-kamaraműveket illetve -dalokat. A műsort Elek Szilvia zongoraművésznő állította össze, aki az egész emlékévet megszervezte és előadóművészként is nagyszerű koncertekkel adózott Mosonyi emléke előtt. A 19.00 órakor kezdődő zárókoncerten Kassai István zongoraművész és a Festetics Vonósnégyes hangversenyét hallhatja a közönség. A Liszt és kortársai specialistájaként ismert Kassai számos Mosonyi-művet jelentetett meg CD-n, s a Festetics Vonósnégyes nevéhez is több Mosonyi-kvartett felvétele fűződik. Előadásukban az a-moll vonósnégyes, illetve Liszt két Mosonyihoz kötődő emblematikus darabja, a Magyar Történelmi Arcképek-tétel mellett a Szép Ilonka dallamaira íródott Fantázia csendül fel. „Bízunk benne, hogy méltó lesz ez a nap Mosonyi Mihály emlékéhez, és hozzá tudunk járulni, hogy zenéje szélesebb körben váljon ismertté” – nyilatkozta érdeklődésünkre Domokos Zsuzsanna.

Liszt Ferencet 1856-ban ismerte meg Mosonyi az Esztergomi mise ősbemutatója kapcsán. Az akkor már világhírű zongorista-zeneszerző javasolta, hogy a mise változó részeinek komponálására az „erre legilletékesebb és legtehetségesebb egyházi zeneszerzőt, Mosonyit” kérjék fel, s végül nem Liszten múlt, hogy Mosonyi Offertoriumát és Graduáléját mellőzték az előadáson – olyannyira nem, hogy maga Liszt mutatta be Mosonyi szerzeményét a pesti belvárosi templomban. Egy évvel később Liszt tanácsokkal látta el Mosonyit első (még német szövegű) operájával, a Kaiser Max auf der Martinswand kapcsolatban – az értő és óvatos szakmai hozzászólások valószínűleg hozzájárultak ahhoz, hogy végül az akkor még Brand Mihály érdeklődése a magyar zene, magyaros stílus felé fordult, s nevet is változtatott ennek szolgálatában. 1865-ben Mosonyi volt az, aki eredeti gregorián dallamokat küldött Lisztnek a Szent Erzsébet legendája című oratóriumhoz, amelyek közül egy az oratórium fő zenei gondolata lett. Nem sokkal később maga Liszt készített zongoraátiratot Mosonyi operájából, a Szép Ilonkából, amelyről a következőket jegyezte meg egy levelében: „Egy kitűnő diplomata bölcs mondása szerint a királyoknak és fejedelmeknek csak saját kertjükben szedett virágokat szabad adni. Mosonyit is fejedelemként kezelem, amikor az ő 'Szép Ilonka' kertjének egyik virágát ajánlom fel neki. Remélem, épp oly szívesen fogadja, mint ahogy én adom.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.