Klasszikus

Mosonyi Mihály-nap a Régi Zeneakadémián

2015.09.21. 10:50
Ajánlom
A kétszáz éve született zeneszerző, újságíró és tanár tiszteletére október 3-án koncerteket és emlékülést rendez a Liszt Múzeum.

Mivel Mosonyi Mihályt közeli barátság fűzte Liszt Ferenchez, kézenfekvő, hogy a Zeneakadémia Liszt Ferenc Emlékmúzeuma és Kutatóközpontja rendezzen az 1815. szeptember 2-án született szerző tiszteletére emléknapot. A német származású iparoscsaládban született Mosonyi a „magyar zene-styl” megteremtésén fáradozott, elsőként komponált igazi, minden részletében magyar operát Szép Ilonka címen és az első magyar zenei hetilap, a Zenészeti Lapok társszerkesztőjeként felbecsülhetetlen értékű munkát végzett a hazai zeneélet alakításáért, serkentéséért. „Nem véletlen, hogy alakját Liszt megörökítette Magyar Történelmi Arcképek című zongoraciklusában.” – mondta el Domokos Zsuzsanna, a Liszt Múzeum igazgatója. A Régi Zeneakadémiára – ahol egykor Liszt maga is élt és alkotott – október 3-án ellátogatók ezt a tételt is meghallgathatják több Mosonyi-darab, és a kevéssé ismert szerző alakját és műveit bemutató előadások mellett.

Régi Zeneakadémia

Régi Zeneakadémia

„Igyekeztünk sok olyan szaktekintélyt és művészt bevonni az ünnepségbe, akik korábban is sokat tettek Mosonyi életművének népszerűsítéséért. Kifejezetten célunk volt még a mini-konferencia szervezésekor, hogy a Kutatóközpont fiatalabb munkatársai is lehetőséget kapjanak a megszólalásra” – tette hozzá Domokos Zsuzsanna, a Mosonyi-nap főszervezője. A díjtalanul látogatható ülés elnöke Eckhardt Mária, a múzeum és kutatóközpont alapító igazgatója lesz, az előadók sorában pedig felszólal a magyar Mosonyi-kutatás doyenje, Bónis Ferenc, az előadóművészként és kutatóként is nemzetközileg is elismert Mosonyi-szakértő, Scholz Péter, Kaczmarcyk Adrienne, valamint Sziklavári Károly is, aki szintén kiállításokkal és egy nemrég megjelent nagyszerű könyvvel gazdagította a Mosonyi-irodalmat; a Liszt Ferenc Emlékmúzeuma és Kutatóközpont munkatársai közül pedig Békéssy Lili, Watzatka Ágnes, Peternák Anna, Mona Dániel, Gulyásné Somogyi Klára, Juhász Veronika és Spischak Dávid tart majd előadást.

A délelőtti matinékoncerten Kuklis Gergely, Elek Szilvia, Kántor Balázs, Kun Ágnes Anna és Horváth Anikó adnak elő Mosonyi-kamaraműveket illetve -dalokat. A műsort Elek Szilvia zongoraművésznő állította össze, aki az egész emlékévet megszervezte és előadóművészként is nagyszerű koncertekkel adózott Mosonyi emléke előtt. A 19.00 órakor kezdődő zárókoncerten Kassai István zongoraművész és a Festetics Vonósnégyes hangversenyét hallhatja a közönség. A Liszt és kortársai specialistájaként ismert Kassai számos Mosonyi-művet jelentetett meg CD-n, s a Festetics Vonósnégyes nevéhez is több Mosonyi-kvartett felvétele fűződik. Előadásukban az a-moll vonósnégyes, illetve Liszt két Mosonyihoz kötődő emblematikus darabja, a Magyar Történelmi Arcképek-tétel mellett a Szép Ilonka dallamaira íródott Fantázia csendül fel. „Bízunk benne, hogy méltó lesz ez a nap Mosonyi Mihály emlékéhez, és hozzá tudunk járulni, hogy zenéje szélesebb körben váljon ismertté” – nyilatkozta érdeklődésünkre Domokos Zsuzsanna.

Liszt Ferencet 1856-ban ismerte meg Mosonyi az Esztergomi mise ősbemutatója kapcsán. Az akkor már világhírű zongorista-zeneszerző javasolta, hogy a mise változó részeinek komponálására az „erre legilletékesebb és legtehetségesebb egyházi zeneszerzőt, Mosonyit” kérjék fel, s végül nem Liszten múlt, hogy Mosonyi Offertoriumát és Graduáléját mellőzték az előadáson – olyannyira nem, hogy maga Liszt mutatta be Mosonyi szerzeményét a pesti belvárosi templomban. Egy évvel később Liszt tanácsokkal látta el Mosonyit első (még német szövegű) operájával, a Kaiser Max auf der Martinswand kapcsolatban – az értő és óvatos szakmai hozzászólások valószínűleg hozzájárultak ahhoz, hogy végül az akkor még Brand Mihály érdeklődése a magyar zene, magyaros stílus felé fordult, s nevet is változtatott ennek szolgálatában. 1865-ben Mosonyi volt az, aki eredeti gregorián dallamokat küldött Lisztnek a Szent Erzsébet legendája című oratóriumhoz, amelyek közül egy az oratórium fő zenei gondolata lett. Nem sokkal később maga Liszt készített zongoraátiratot Mosonyi operájából, a Szép Ilonkából, amelyről a következőket jegyezte meg egy levelében: „Egy kitűnő diplomata bölcs mondása szerint a királyoknak és fejedelmeknek csak saját kertjükben szedett virágokat szabad adni. Mosonyit is fejedelemként kezelem, amikor az ő 'Szép Ilonka' kertjének egyik virágát ajánlom fel neki. Remélem, épp oly szívesen fogadja, mint ahogy én adom.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Viselnéd ezeket az ékszereket?

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszereket bemutató programsorozat, az Ékszerek Éjszakája, ahol hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus temetés

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Klasszikus hír

Kortárs klasszikus zenei lemezkiadót indít a Radiohead gitárosa

A Jonny Greenwood alapította kiadó első kiadványai között lesz egy saját szerzői lemez, illetve egy Bach-szólóalbum.
Klasszikus állás

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Klasszikus óbudai társaskör

Októberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör az Anima Musicae Kamarazenekar új sorozatával nyitja meg a 2019/2020-as évadát a zene világnapján, október 1-jén.
Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.