Klasszikus

Mostohagyerek

2007.07.16. 00:00
Ajánlom
Tényleg nagyon megváltozott a világ: e két lemez zenei anyagát fél évszázaddal ezelőtt még körberajongták, ma pedig, ha valamely bátor hangversenyrendező netán műsorra tűzné e dalokat, kétszeres hendikeppel indulna: egyrészt műfaja, másrészt szerzője okán.

Wolf esetében ráadásul ez a két hendikep összefügg: életműve oly mértékben a dalok köré összpontosul, mint talán egyik zeneszerzőé sem. Schubert, aki a "Lied" műfajának általánosan elsőként beugró asszociációja szokott lenni, a szebbnél-szebb szimfóniákon, zongoradarabokon, kamaraműveken keresztül könnyen és gyorsan megközelíthető és megszerethető azok számára is, akik nem rajongói a vokális műfajoknak - de Wolfot a dalai nélkül megismerni kb. ugyanaz a feladat, mint az olasz konyha rejtelmeiben elmerülni – tésztaundorral. (Ha már Itália: Wolf megismeréséhez az Olasz szerenád is jó kiindulási pont lehet – mind a vonósnégyes, mind a zenekari változat időről-időre feltűnik a koncertműsorokon. De ez nem ment fel a dalok alól!)

Aki ellenben veszi a bátorságot és a türelmet, hogy ráhangolódjon erre a különös, romantikus világra, az komoly jutalomban részesül. A fanatikus wagneriánus Wolf elutasította Brahmsot, mégis, talán a késői, rövidebb lélegzetű Brahms-művekben találjuk meg a Wolf-dalok legközelebbi felmenőjét – hiába, a korszellem nagy erő, kivált, ha a 19. század utolsó két évtizedének Bécséről van szó. És persze Mahler: a Wolfnál mindössze három hónappal fiatalabb, (ám őt nyolc évvel túlélő) zeneszerző szintén a Monarchia gyermeke, s életművében szintén hangsúlyos a dal műfaja: Mahler és Wolf Liedjeit, azok stiláris és szerkezeti sajátosságait egymás mellé téve ugyanannak a kornak, életérzésnek két - néha megdöbbentően ismerős, néha homlokegyest különbözőnek tűnő - arcát ismerhetjük meg.

De mindezzel együtt sem a ritkán hozzáférhető repertoár az, amitől ez az album kivételesen értékes és érdekes, hanem Elisabeth Schwarzkopf és Gerald Moore tökéletesen összecsiszolt, időtlen minőséget árasztó és leheletfinom megoldásokban gazdag előadása. A kétlemezes válogatáson impozáns mennyiségű, 62 dalt hallhatunk – ez közel sem a teljes Wolf-dalrepertoár, az 51 Goethe-dalból tizennyolcat, a 43 Mörike-dalból mindössze hármat tartalmaz a válogatás – de pont ezért lehetünk biztosak benne, nem pedig egy összkiadás "ide nekem az oroszlánt is" kényszere szerkesztette a lemezt, hanem az előadókat személyes viszony fűzi minden egyes dalhoz. Az eredmény: egy etalon értékű felvétel – másképp lehet, jobban aligha. Depressziós, magányos estéket kivéve minden alkalomhoz és élethelyzethez melegen ajánlom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.